fredag 2 november 2012

Galleri Fredag Laga mat



Novembers teman för Galleri Fredag styrs av Viktoria i Florida, idag tycker hon att vi ska ägna oss åt Laga mat.

Matlagning är inte någon favoritsyssla, det tar för lång tid. Det ska planeras, handlas in råvaror, planeras om eftersom varorna inte finns, lagas till och serveras. Och så är det uppätet på 20 minuter och kvar är bara disken.
Ändå finns elektricitet, diskmaskin, varmvatten, avlopp och en massa moderniteter som förenklar tillvaron. 



Förr lagade man mat i den öppna spisen. Det var både ljus, värme och spis.


Sedan kom vedspisen och därmed fick man inte ljuset från elden, det fanns dom som slängde ut vedspisarna om husägaren (brukspatron godsägaren m fl) installerat såna.


Sen kom det elektriska spisar, det var en del protester så också


Och så micron, den var riktigt farlig, i alla fall i början när den kom, jag tror det gått över. Nu slår det mig att vår micro är nog tio är äldre än spisen, men den fungerar.

10 kommentarer:

  1. Jag letar förgäves efter Johan-Olov Johanssons skildring av konflikten mellan de missnöjda smederna och deras nöjda hustrur när man installerade järnspisar i smedbostäderna på bruket i Horndal. Smederna tyckte det var synd och skam att stänga in elden på det där sättet och fruarna tyckte det var rena himmelriket att ha en ren yta att ställa kokkärlen på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var just den novellen jag tänkte på, och lite förstår jag ju smederna. Det är något speciellt en brasa i öppna spisen

      Radera
    2. Vet du var den finns? Jag menar i vilken novellsamling den ingår?

      Radera
    3. Pensionären letar. Jag tror vi hört den på någon J-O-dag. Jag har tre ex av Krutgubbar, ev ex Brofors och två ex Smeder, brukspatroner och bergsmän, men saknar övriga. Någon som vill byta?

      Radera
  2. Det är konstigt att fastän vi har så många hjälpmedel som ska förenkla tillvaron på alla möjliga sätt och vis så räcker tiden ändå aldrig till...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det märkligt, och en del verkar vara födda för sent och kommer aldrig ikapp.

      Radera
  3. Fin och annorlunda tolkning av temat. Vi hade en vedspis på vårt sommarställe när jag var liten och jag minns att den värmde upp hela det stora köket. Varmvatten fick man också därifrån och när mamma skulle stryka ställde hon strykjärnet på spisen. Vem som var uppe i ottan för att tända eld i spisen tänkte jag aldrig på...
    Ha en skön fortsättning på Allhelgonahelgen önskar
    Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det fantastiskt vilka middagar de kunde åstadkomma, då, på den tiden med den utrustningen. Bara det där med att reglera värmen i ugnen genom eldningen är skicklig.

      Radera
  4. Vilken fin tillbakablick! Jag har flera bekanta som fortfarande har kvar gamla vedspisar och välsignar dem! En av dem lagar även mat på sin!
    Man kan även utveckla elspishistorien från de tunga järnplattorna, över de snabbare spiralplattorna (å, vad jag älskade den spisen!) till keramikhällen och nu senast induktionsspisen. Ett tag bodde jag med gasspis, hu. Snabbt, men jag vågade aldrig använda ugnen och var kroniskt rädd för gasläckage.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det fint med järnspisar och ibland lagar jag mat på våran spis men bakugnen som syns ovanför spisen är aldrig använd, inte ens proveldad. Men det är en annan historia.
      Det där med gasspisar har jag också respekt för. Men spiralplattorna, varför försvann dom? Det var ju en ganska fiffig uppfinning.

      Radera