lördag 24 november 2012

Läsning med fördröjning


Fynd i bokbinderiet,  förtjänar omläsning.

Jag kräver revansch! Att jag hade det bökigt med ”bokstävlarna” när jag gick i den gamla folkskolan för alldeles för länge sedan det är bara att konstatera. Att jag ändå envisades med att läsa och nötte mig igenom ett några terminer vid Uppsala Universitet och fick en fil kand, huvudsaken i litteratur det är väl att betrakta som en bedrift.
Men jag fattade aldrig hur de andra hann med nationslivet.
Nu har jag fattat varför jag inte hann, jag läser så långsamt. Och det var drygt, jag är helt enkelt dålig på att läsa.
Orsaken upptäcktes när jag passerat 60.
Vanligtvis, dvs normalt folk (?) har ett öga som dominerar och ett som följer. Det gör det lättare att se hela raden. Men jag är ju så mycket för jämlikhet och rättvisa så mina ögon är lika dominanta och behöver enas om vad dom ska titta på och det tar en stund. Nästan 10 sekunder. Tacka 17 för att det tar tid att läsa och när jag läser högt blir det gärna i stackato eftersom jag bara ser ett ord i taget.
Men skriva går bra, jag skriver fort, och fel, men felen ser jag ju inte i första taget.
Men som sagt, nu kräver jag revansch för de senaste 55 åren.


11 kommentarer:

 1. Upp till revansch!:)
  Du kan väl säga till om du får det, för då ska jag också försöka få ordning på högerstyret i min hjärna, fastän jag nog röstar vänsterut för det mesta. Men jag är så förbenat högerhänt, trots envis träning med vänster...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väldigt opraktiskt att vara så envetet högerhänt upptäckte jag när jag skulle operera högerhanden. Men jag hade ju några veckor på mig att träna sköta den personliga hygienen mm med vänster. Den möjligheten hade inte jobbarkompisen som som ramlade och bröt höger handled.

   Radera
 2. Men måste ändå vara skönt att få en förklaring till din undran. Själv är jag också en långsam läsare, fast troligtvis av andra orsaker. Det har dock aldrig fått hindrat mig. En av mina bästa kompisar blev t.o.m närmast "utdömd" av sin lärare i högstadiet pga sin dyslexi. Nu har hon en magisterexamen och en doktorsgrad och forsat att forska i universitetsvärlden flera år efter det. Det är imponerande vad man kan, bara man vill och tror på sig själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var en befrielse att få en förklaring, men i skolan ansågs jag ju lågbegåvad och det sätter väl sina spår. Det är det där att tro på sig själv som är det svåra samtidigt blir man lite fatalist.

   Radera
 3. Om du håller för ett öga i taget? Nej jag vet, det är lite obekvämt, men det var så jag läste hemmavid, nätterna igenom, när jag inte kunde släppa en bok. Jag tror att jag gjorde det för att vila ett öga i taget (jag blev ändå alltid lite sömnig framåt tretiden), men vem vet, jag kanske har samma slags "demokratiska" ögon som du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart tar jag tacksamt emot goda råd, men jag har prövat de flesta. Tveksamt om dina ögon är speciellt demokratiska, du läser ju en sida på diagonalen och drar ju igenom en bok på en eftermiddag. Om jag är avis? jorå.
   Självklart är det också så att jag inte läser så värst mycket och därmed blir läsovan och därmed otränad.

   Radera
  2. Ja, jo, så är det väl kanske, men jag kom att tänka på min vana att läsa med ett öga i taget. Det började jag väldigt tidigt med och det var det naturliga lässättet för mig genom hela slukaråldern. Inte vet jag, men jag har inte funderat på denna (o)vana förrän nu när jag läste ditt inlägg.

   Radera
 4. Så intressant - synd att jag inte visste det när jag var speciallärare. Det hade kanske hjälpt läsningen om någon av mina elever hade hållit för ett öga. Man kunde åtminstone ha prövat.

  Det är nog bra att läsa långsamt om man studerar - läser man fort glömmer man väldigt lätt vad man har läst. Jag brukar åtminstone skylla på det...
  Ha en skön fortsättning på helgen önskar
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är mycket intressant och nu finns både forskning och olika tekniker att parera problemet men det mesta bygger på att man tränar i tidig ålder, och den är ju liksom passerad.

   Radera
 5. Fina böcker du väljer att läsa! Hittar inte min skurhinksbok så jag har just beställt en bättre begagnad från Dalarna minsann!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vists och det finns ännu mera att fynda.
   Jag tänkte på dig när jag hittade skurhinken, och också bra att du hittade en. Har du hittat Bokbörsen.se? Där finns allt. Man kan sälja sina böcker också men det är ju lite pyssligt.

   Radera