måndag 5 november 2012

Hantverksdag


Sömmerska Emma, ung och vacker

Det var hantverksdag på Sollerön och visst var det många hantverkare och visst gjorde dom fina saker och när man tittade ner i källaren förstod man verkligen att här finns det traditioner som går ända från bottnen av vikingagravarna. Där finns en fin textilsamling som är mycket intressant att titta på och att höra Malin och Emma berätta om kjollängder och midjeplacering gav ett nytt perspektiv på problemet midja.

Den där timglasfiguren och den långa slanka kullan som står i fäboden och tutar i en näverlur kan vi glömma. Om man tittar på de gamla dräkterna så är hängslena på kjol-liven ofta skarvade. Livkjolarna, alltså kjol med ett litet liv ungefär som en väst, satt mycket högre förr. Men så blev det ju modernt med midja och då förlängde man hängslena/axelbanden. Gamla skjortor är ju också ofta väldigt korta, det behövdes ju inte att de nådde ner till midjan.

Malin, ung och vacker i sollerödräkt
med blåmagd dvs det blå förklädet
Det var ju förfärligt opraktiskt att stänga in magen. Jag tycker vi återgår till det gamla modet.En av hantverkarna beklagade sig över att det fotograferades hejvilt, man kan ju hamna på Internet eller var som helst, sa hon indignerat. Så då stoppade jag ner kameran igen och funderade en stund på om det inte var bra med marknadsföring.

Dagens visdomsord: Slöjda för glatta livet

Och i dag var Blogger inte på samarbetshumör, Jag ger upp.
Björn skicklig snickare också ung och
ganska vacker

6 kommentarer:

 1. De var väl rädda för att någon skulle sno deras idéer - annars vore det väl bra med extra marknadsföring, som du skriver. Har själv frågat några illustratörer om jag fick använda deras bilder om jag länkade, och det fick jag mer än gärna...
  Björn är vacker och inte bara ganska, tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj vad jag har krånglat med blogger nu.
   Visst är Björn vacker och han gör väldigt vackra saker, trist att de inte fick sälja något, jo han sålde en smörkniv.
   Det var en snickare i södra Dalarna som sa att det var omöjligt att sälja hantverk hit till siljanstrakten för här sitter det en hantverkare bakom varenda köksdörr. Och mycket hantverk är det. Tack och lov.

   Radera
 2. Fina hantverkare!

  Men när vi nu är på väg att skaffa oss midja igen, du och jag, ska vi väl ändå inte gömma den i något empireliknande mode? Det vore ju att signalera viss tveksamhet om vi kommer att klara av det där 56-kg-projektet.

  Wordpress dummar sig ibland också, särskilt (som bekant) om jag ska lägga in bilder via Safari. Då har jag gjort ett bildblad i stället i t.ex. Indesign, eller helt enkelt i Powerpoint, där bilder och bildtexter kan läggas precis där man vill ha dem. Och så lyfter jag in rubbet som en enda bild. Lite mer pyssel, men ibland är det enda sättet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det fina hantverkare och dom är så kunniga, dom har ju verkligen grävt i arkiven och letat kunskap. En av Emmas kompisar ville inte snyta sig för hon hade varit i Nordiska museets textilsamlingar och hade damm i näsan. Härligt.

   Jag får npg försöka med PowerPoint, det är det enda program i den vägen som jag har.

   PS 55 kg, men jag är ju lite kortare än du DS

   Radera
  2. Vågen står still. Funderar på om jag inte har något överflödigt kilo som jag skulle kunna be en kirurg ta hand om, ett halvkilo på varje sida, typ...

   Radera
  3. Fusk. Och att belasta sjukvården med sånt i dessa tider, näe. Moral, karaktär och tålamod är det som gäller nu.
   Ja jag vet att jag fick bort drygt ett kg men det var en medicinskt motiverad operation och jag blev av med både huvudvärk och nackont. Och skulle jag få bort övervikten så skulle jag nog ta det på ett annat ställe.
   Ut och gå med dig nu. Jag ska ut i skogen.

   Radera