Horisontell kontramarsch


Jag har köpt en vävstol av min släkting, till min dotter egentligen, men jag har vårdnaden om den till vidare. Hon har varken utrymme eller tid nu.
Visserligen har jag redan tre vävstolar men den här var försedd med kontramarsch och det är bra. Det innebär att skaften inte krånglar och det blir ett bra skäl hela tiden.
Men det är väldigt många linor och lattor som ska vara rätt. Men min släkting är en ordentlig kvinna och har förberett allt. Alla linor var prydligt sorterade och packade i märkta påsar.
Men hur skulle skaften knytas ner till tramporna?
En hel dag gymnastiserade jag mig in under vävstolen för att knyta upp tramporna och upp igen för att kolla om det funkade. Det gjorde det inte.
Finns det någon som har en begriplig beskrivning på hur man knyter ner fyra skaft på en horisontell kontramarsch?

Kommentarer

  1. I Laila Lundells Stora vävboken, finns bra beskrivning med skisser till både vågrät- och lodrät kontramarsch. Sök på kontramarsch i registret så ser du beskrivningen. Det finns även bra beskrivningar i Hemmets handarbetslexikon nr 9 och 20! Lycka till!

    SvaraRadera
  2. Hej! Fick meddelande av Emma på Facebook om din funderan. Om du har klarat av allt med alla andra snören och grejej som ska sitta med topplattor och sånt, och om allt sitter som det ska, så borde det inte vara något större problem än detta: Du sätter dig under vävstolen lägger pappret med trampuppknytning upp o ner, dvs åt rätt håll om du skulle sitta och väva. Sen ett snöre till varje kortlatta, (som på en triss) och snören från topplattorna till långlattorna. Sen till själva trampuppknytningen. Varje lodrät rad är ju en trampa och varje ruta är ett snöre. Fylld ruta= långt snöre från kortlatta till trampa. tom ruta= kort snöre från långlatta till trampa.
    Jag tror att det är det du undrar över, om du undrar över alla andra snören också så är det ju bara att fråga! :)

    SvaraRadera
  3. Vilken lycka att ha fyra vävstolar även om man inte till fullo kan administrera dem! Jag har längtat efter att väva ända sedan jag hade syslöjd på högstadiet. (men numera kan jag bara sitta korta stunder o stå vid en vävstol funkar väl inte?)
    Lycka till med trådarna eller vad de hette.

    SvaraRadera
  4. Nu har jag suttit ihopknölad under vävstolen hela kvällen och flyttat och ändrat och provat hit och dit med snören och lattor upp och ner. Till slut fick jag lov att konsultera expertis. Hon kommer i morgon. =D

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Knäpphärvil

Blåblus och spetssjal