tisdag 27 november 2012

Traditioner

Troliga vrak

Jag hade tänkt vara duktig tant och ha ordning på traditionerna i år.
Det har varit lite vingligt med den saken genom åren. Jag har inte insett vad som stått för dörren förrän grannarna har dekorerat sina hus med adventsgran, ljusslingor, adventsljusstakar och allt som hör till.
Ett år skrev sonen om adventstraditionen i skolan, han gick kanske i andra klass.
"I år hittade mamma adventsljusstaken."
Ett stillsamt konstaterande som vittnade om att det kanske inte hörde till vanligheterna. Jag hoppas att barnen inte lidit så svårt av den saken.

Nu har jag kollat adventsljusstakarna, de var ur funktion allihop, även julstjärnan hade gett upp. Nu ligger alltihop en hög på väg ut. Pensionären protesterar och menar att han ska laga, men inte nu, han ska ta det sen.
Och egentligen är det ju inget som säger att man inte kan ha adventsljusstakar till påsk.

Inte julfluga
Till traditionen hör väl också julflugan. Jag tror den kommer från den tid då man värmde upp finrummet, salen, till jul. Den som inte användes till vardags, men till jul skulle den värmas upp och då vaknade någon nerfrusen fluga som ansågs höra julen till.
Inte vet jag riktigt vad som hände men i går kväll var det något som surrade. Någon sal att värma upp har jag ju inte. Men det här flygfäet hade tydligen vaknat till i alla fall.  Nu sover den i evigheten.

6 kommentarer:

 1. Det är alltid skönt att känna igen sig i andra. I all synnerhet i sådana göranden som räknas till måsten. Här har jag i åratal sökt utebelysningen, den alldeles nya som är tänkt att lysa upp i mörkret. Nog är det ju märkligt hur vissa saker bara tycks gå och gömma sig.
  Det där med advent, stakar, stjärnor o dylikt...jaa...det blir om det blir och hinns med. Har bestämt mig för att inte få nojan bara för att julen står för dörren. Och som sagt, den vara ju till påska:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det märkligt, att de liksom bara försvinner. Undrar om det är ett försäljningsknep så att man ska köpa en till och så dyker allt det borttappade upp igen framåt midsommar.
   Vi är nog bättre på alternativa traditioner och improvisationer än att göra rätt.

   Radera
 2. Något som man gör två år i rad är en tradition. Så det gäller att se upp med vad man gör!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att banta t ex. Det gör vi ju ganska regelbundet även om du har tagit i alldeles extra i år. Jag är urimpad och ganska inspirerad.

   Radera
  2. Det svåra blir ju att behålla den där målvikten när man väl är där. Kollade lite bakåt i historien och har kommit fram till att min senaste framgångsrika viktnedgång var 2005, med hjälp av LCHF. Eftersom det gick så lätt har jag inte riktigt brytt mig att kilona kommit smygande tillbaka, bakifrån. Men nu får jag på mig belöningsblusen som jag köpte då. Orangeröd, figurnära...

   Radera
  3. Mina kilon smyger på mig framifrån och det är inte en bit bättre. Då, 2005, var det väl en del gruvarbete också, var det inte då du hittade en stentrappa i slänten?
   Om du behöver matidéer så har tootitosh (bloggkompis med länk till höger) en del recept.

   Radera