Böcker, eller Om det blir nödår



Jag hittade en bok hemma hos kompisarna. Boken heter Svenska träd och är skriven av Pelle Holmberg och Marie-Louise Eklöf och fina foton tog Maj-Britt Rehnström. Nu har jag köpt en egen. Jag minns att jag drog fram boken ur bokhyllan och tänkte att hur kan man skriva en hel bok om tall, gran och björk.
Det var dumt tänkt för det är klart man kan, man kan nog skriva en bok om ett enda träd, egentligen.
Boken beskriver 22 trädslag som växer i Sverige och även om jag bara har några få sorter på mina breddgrader så finns det faktiskt flera än tre. Jag visste inte att det var så mycket jag inte visste om träd.
Jag läste lite om björk, det finns många sorters björkar. Till varje trädbeskrivning finns en avdelning med växtmedicin. Och hur i hela friden har vi klarat oss utan att dricka björksav på vårarna? Man tar saven före lövsprickningen och klarar pollenallergin bättre, man gör te på små björkblad och det stimulerar njurarna, motverkar ödem, gikt och lindrar pms-svullnad. T ex.
Jag läste om gran som kom ganska nyligen, bara för ca 7000 år sedan. Det finns många sorter av den också. Och i växtmedicin är den också oumbärlig; barrens c-vitaminhalt är högst på vintern 190 mg/100 gr barr medan apelsiner bara innehåller 50 mg/100 gr. Det visste ju Mumintrollen också. Man kan koka te på det också och med lite honung går det ner.
Kådsalva på grankåda inte att förglömma.
Tallen är lika underbar den, men lite krävande; det ska offras brännvin till tallar. Suptallar fanns det gott om förr i tiden när man färdades med häst.
Det är ännu mera c-vitamin i tallbarr; 395 mg/100 gr, på vintern alltså.
En relativt human lägerkommendant i ett ryskt fångläger hade rått fångarna att koka te på tallbarr för att klara sig från skörbjugg.
Och snart är det vår, vi klarar oss nog tills nässlorna kommer.

Kommentarer

  1. Ja! Den är jättefin och man häpnar över alla trädkunskaper som finns. Var har jag den nu då? Attans. I bokhuset, troligen och dit är det ju en bit. Nu måste jag på något sätt döda impulsen att köpa ett extra ex, för jag vet ju vad det skulle innebära. Såhär: om man forslar några kubikmeter böcker till landet, för att de inte får plats i lägenheten i stan och sedan börjar köpa dubbletter av dessa böcker, vad händer då?
    Just det!

    SvaraRadera
  2. Men Karin, vi har ju pratat om det där med att köpa böcker och vi kom ju överens om att du skulle behärska dig. Forsätt att kämpa mot de där impulserna, jag är säker på att du klarar det.
    http://www.karinenglund.com/2011/02/hej-jag-heter-karin/
    Jag har dispens.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Knäpphärvil

Konstiga vävstolar

Blåblus och spetssjal