lördag 23 juni 2012

Majstång i fäboden

Kortare än vanligt
Majstångsresning i fäboden kan vara ett äventyr.
Förra året gick den av när den togs ner. Den står uppe hela året så den far ju lite illa av väder och vind. Veckan före majstångsresningen ska stången ner och då gick den alltså av i fjol, så gjorde den i år också och blev alltså ännu kortare.
Det tyckte karlarna var så nesligt så det gick deras ära förnär med en så kort stång så det beslutades på stående fot att "Den får kärringarna resa" 
(Kärring är inget skällsord på moramål och uttalas Keling)

ÅhHej!

Men dom fick sköta sin manlighetsrit själva, stillsamt påhejade av kvinnorna.


Majstången är granvirke och ska huggas när det är som kallast, mitt i vintern alltså, sedan ska den ringbarkas och torka minst 1,5 år. Hur man sedan fraktar fram ett 20 meter långt majstångsämne ur skogen är en gåta men det verkar ju gå det också.

Imponerade i år också
När sedan majstången ska upp finns det mycket lustigheter som kan tillämpas. T ex kan man vända på stången så att gångjärnet kommer på fel sida vilket innebär att stången inte kommer att stå rakt. Det upptäcker man förhoppningsvis innan man börjat resningen.
En annan lustighet är att spika fast bockarna som stången ligger på.
I år var det någon som varit omtänksam och lagt upp vimpeln så att den inte skulle ligga på backen innan man reste den. 
Vimpeln är fortfarande som en knut kring toppen.


7 kommentarer:

  1. Vimpelticket känner jag igen. Stången som reses på stadens officiella firande har fyra kransar, var och en med en vimpel. Vi har en gång rest denna stång med alla fyra vimplarna prydligt uppvikta i var sin krans...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är ju mycket att tänka på en sådan gång och lätt gjort att något glöms bort. Harmligt när det händer men med tiden blir det ju en bra historia.

      Radera
  2. Haha. det verkar som det kan va ganska spännande och roligt med majstångsresning. Precis så ska det va, tycker jag.
    Vore kul att få va med om en sån nån gång i gamla fäderneslandskapet Dalarna.
    Hälsningar med en fortsatt fin sommar/Monika.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är så välkommen, och visst är det spännande med majstångsresning men jag tror att gubbarna har minst lika roligt innan, när de tar ner stången. Som älgjakt ungefär.
      Ha en lugn och bra sommar själv.

      Radera
  3. Om den där stången är kort efter att ha gått av två gånger, hur lång var den då från början?!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är lite det som är grejen, lilla fäboden med den lååånga majstången. I den lilla byn med det korta namnet Fu har man den största julgranen, fast inte på midsommar.
      Jag hörde att man tagit ner en gran till nästa majstång och nu lär den vara ca 24 meter.

      Radera
    2. Julgran och majstång... väcker associationer! Vid en av folkdansarnas glada julfester slog vi ihop det och gjorde en julgransstång, typ en majstång med julgransbelysning.

      Radera