fredag 6 juli 2012

Fredagstema Gröt

Sommarfrukost
Någon gång i våras hörde jag ett reportage på radion om ett par killar i Danmark som startat en grötbar.
Det gick tydligen alldeles väldigt bra för dom och variationerna var många. Det ska ju vara sylt på gröten och det kallas numera Topping förstod jag.
Jag har faktiskt också tänkt att det skulle vara fiffigt med en frukostservering av något slag och tiden var tydligen mogen, i alla fall i Danmark. Att uttala GrötBar på danska är ju också en utmaning.

Orkar inte foto gröt i svinottan, det får duga med ingredienser

Pensionären är morgonpigg, det är inte jag.
Men nu när jag har jobb så får jag ju lov att hasa mig upp i ottan och då hägrar Pensionärens Gröt.
För det mesta går det väldigt bra och är mycket gott men det händer ibland att han bara ska kolla mailen... Då kan gröten få en karaktäristisk  nötsmak, om det inte går så långt att lukten av vidbränd gröt förpestar huset hela dagen.
Det är ingen hejd på nyttigheterna
Men för det mesta går det alldeles utmärkt. och denna underbara gröt innehåller:

Havregryn
Fiberhavregryn
solroskärnor
pumpakärnor
valnötter
fikon
aprikoser

Och till det äter man lingonsylt och mjölk, det går nästan lika bra med hjortronsylt, men bara nästan.

Yoghurt med färska hallon i växthuset är också en sällsam njutning. Men då ska man vara ledig och sitta länge och det ska vara mild yoghurt naturell. Jag blir bara irriterad när yoghurten är smaksatt, det är ett övergrepp, jag vill väl för farao bestämma själv!

13 kommentarer:

 1. Mmm, god gröt. Om man vill göra det enkelt för sig kan man ta den där gröten och blanda i lite mjöl och jäst. Sedan gräddar man rejäla bullar av den. Blir en mobilare gröt på så sätt och grötmackorna gör att man står sig fint fram till lunch!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, det har också hänt och det blir jättegott.

   Radera
 2. Det är en vacker skål på första bilden men gröten tackar jag nej till. När jag får frågor om jag äter det eller det så är mitt svar alltid att jag äter allt - utom havregrynsgröt
  Det bara GÅR inte. Det gick inte ens när jag var liten. Opraktiskt, men så är det bara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, en grötvägrare, så gjorde även min pappa och jag har förstått att havregrunsgröt är en form av kräkmedel om man är sån. Det accepteras.

   Radera
  2. Skålen, det är såna man får när man är blodgivare i Dalarna.

   Radera
 3. Rågflingsgröt.
  En skvätt vatten, nej förresten, en skvätt till.
  Kokas upp. Under tiden sätter man igång kaffet.
  När vattnet kokar stänger man av plattan och häller i grötflingorna. Det blir en liten ö av flingor. Då är det lagom mycket. Sen rör man. Och upptäcker att det ryms några flingor till.
  Sen läser man ledarsidorna.
  Sen stjälper man upp gröten i en djup tallrik. Fast inte en djupt djup utan en lite flatare. Och så möblerar man gröten så att den blir jämn men lämnar en ficka bakom en korda så att det finns plats för mjölken. (Blöter man gaffeln man möblerar med så klibbar inte gröten vid den.)

  Äts förstås med lingonsylt.
  Varje dag på året. Många år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter också bra och jag glömde att det är rågflingor i gröten också, hälften av varje liksom... fast hur blir det nudå.

   Radera
 4. Jag vill gärna hänga med på fredagstemat. Mitt inlägg kommer lite senare eftersom jag inte upptäckte förrän idag att det blev ett julitema också.

  Jag äter gärna havregrynsgröt ibland med min hemgjorda lingonsylt - men utan alla de ingredienser som du räknade upp. Ska testa med dessa vid något tillfälle!
  Ingrid alias Musikanta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen i gänget,
   Klart det ska vara hemgjord sylt. Fabrikslingen är bara konstgjort och förtjockningsmedel, det är därför jag ser ut som jag gör.

   Radera
 5. Den där gröten låter som att den smakar förträffligt gott.
  Skall nog ta efter när hösten kommer och jag vaknar i min egen takt utan väckarklocka...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst, det är sån gröt man ligger och längtar efter, ett skäl att ta sig ur sängen helt enkelt. Jag undrar om det inte vore idé att göra i ordning den på kvällen så den får stå och svälla under natten och så man slipper tänka så mycket på morgonen.

   Radera
 6. Det var en avancerad havregrynsgröt må jag säga, men säkert god. Själv kunde jag inte alls äta havregrynsgröt förr, men tvingades lära mig under en Canadaresa med några vänner som insisterade på att det skulle kokas gröt varje morgon. Fast lika gott som risgrynsgröt, nej det blir det visst aldrig. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Det ska vara rågflingor också" påpekade maken.
   Slemmig havregrynsgröt vill jag också slippa men den här gröten är det liksom lite mera stuns i.
   Visst verkar det som om man kan dela in mänskligheten i havregrynsgrötätare och icke havregrynsgrötätare?
   Ah vilket underbart ord jag fick till.

   Radera