tisdag 10 juli 2012

Älggrässaft


Älggrässaft
Det är dags nu, Varje god husmor tar självklart tillvara alla naturens håvor och fyller förråden inför vintern med goda och näringsrika produkter.
Problemet är bara att man måsta leta fram sjöstövlarna för att ta sig ut i skogen och risken är att bären är alldeles för vattniga i år.
Men det finns ju andra metoder också. 
I väntan på mogna bär så kan man ta hand om älggräset. Det blir riktigt god saft. Det var någon som gjort älggräsbrännvin också och jag kan tänka mig att det går bra till likör också. Om man är sån.

Såhär skriver Marie-Louise Eklöf om älggräs i boken Gröna apoteket:
”Älggräs lindrar värk tack vare den relativt stora mängden av glykosider som i kroppen omvandlas till salicylliknande ämnen. Quercetin, som är en verksam flavonoiderna, har antibakteriella egenskaper som gör att den dämpar inflammationer och stöder kroppen vid förkylningar, den inflammationshämmande effekten är verksam vid problem med mage eller tarm, den eteriska oljan, tillsammans med övriga ämnen , till örtens urindrivande verkan.”
(Kanske borde det vara läkarordination)

Här är ett recept på saft, funkar bra att blanda med vitt vin t ex. 
ca 3 lite

Ingredienser
50 klasar älggräsblommor
2 citroner
60 g citronsyra
2 kg socker
2 kanelstänger
2 l vatten

Gör så här
1. Skölj blommorna under rinnande vatten. Lägg dem i en ren hink 
2. Tvätta citronerna väl. Skär i skivor och lägg i tillsammans med citronsyra, socker, kanelstänger och vatten.
3. Rör om och lägg på lock. Låt stå kallt i en vecka. Rör om varje dag.
4. Sila och häll upp på rena flaskor. Förvara kallt. Saften kan frysas.

12 kommentarer:

 1. Jag är livrädd för allt med vita blommor som växer på marken (dvs inte på träd, som fläderblom), för jag tror alltid att det kan vara odört. Visserligen är odörten flockblommigare än älggräset, men ändå... Kan vara en missbildad odört tänker jag och låter bli, för man vill ju inte sluta som Sokrates. Han lär ju ha dött av odörtsdricka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, det där med att lita på andra kan ju vara svårt. Men om du kollar och jämför bladsättning mm så är det väldig skillnad. Och så kan du ju lukta på dom.

   Radera
 2. Det låter iofs lockande, men jag håller mig nog till Önos saft för att vara på den säkra sidan...
  Särskilt nu när Karin E. varit framme och skrämt upp mig :-)!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Önos kan nog vara bra, det dricks väldigt lite saft i det här huset numera så jag ganska okunnig. Men Fun Light kan du väl undvika, sånt kan man med fördel utrota myror med.

   Radera
 3. Haha! Fun Light har jag aldrig hört talas om. Jag vet förresten inte när jag drack saft senast - har haft en flaska stående i kylskåpet några år ifall det skulle komma någon som vill ha det.

  De minsta barnbarnen dricker bara drickyoghurt eller vatten. Tyvärr knappast mjölk heller. Läsk får de på sin födelsedag möjligtvis...
  Ingrid, som mest dricker te och alltid vatten till maten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har förnuftiga barnbarn.
   Den där flaskan du har i kylskåpet är nog full med konserveringsmedel om den inte möglat. Konserveringsmedel skulle man väl satsat på i ungdomen, istället verkar det som om jag fått i mig en massa förtjockningsmedel.
   Fun Light är en kemisk blandning med syntetiskt sötningsmedel, den säljs som saft och man blir bara törstigare av den.

   Radera
 4. Jag har länkat till dig när jag skrev fredagstemat och talat om att de som deltar finns på din hemsida. Hittar varken dem eller vilka fredagstemana är i fortsättningen. Bra om du lägger in det på bloggen (om det inte finns någonstans redan.)

  SvaraRadera
 5. Visst är det konstigt att man kan tappa bort saker på en så liten yta som en datorskärm, jag gör det hela tiden. Om du kollar längst upp så finns det två flikar, den ena är FREDAGSTEMA och den andra står det TOM på, jag lyckades inte ta bort den.

  SvaraRadera
 6. Inte tittade jag där inte...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej visst är det märkligt att man tappar bort saker på så liten yta.

   Radera
 7. Tack för tipset! Plockade i går och har nu saft på "dragning" i kylskåpet :)

  Solsken
  //Linda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å för all del, och här kommer ett tips till. I vår kan du ta fina blad från svartvinbärsbusken och göra saft på. Ungefär lika som älggräset eller fläder. Det blir godare än fläder.

   Radera