måndag 28 februari 2011

VasaloppetVasaloppet är i full gång. Det är KortVasan, TjejVasan, UngdomsVasan, Öppet spår i två dagar och HalvVasan. I August blir det tre vasor till, CykelVasan, VasaStafetten och StavVasan. I brist på snö kör man utan skidor då. Nu har vi snö så det kunde räcka till flera Vasalopp.
I år är det 57.560 anmälda till alla loppen den här veckan. Och så tillkommer anhöriga, funktionärer, affärsmän, mediafolk och publik. M fl.
De flesta ska äta och sova någonstans. Det brukar alltid ordna sig på något sätt. Och det är ett rykte som har spritt sig. Alltså händer det att någon knackar på och talar om att de behöver bo. Ibland är det väldigt trevligt och ibland är det inte det och i en del fall är det satt i system. När man anar sådant så blir det hänvisning till sovsal och liggunderlag.

De vänligt leende japaner som bodde här för ett par år sedan och som kommer igen nästa år var en fröjd att serva.
De trodde inte att det skulle fungera med den tekniska utrustningen och inte att de skulle få tillbaka sina säckar med överdragskläder och inte hittade de till starten heller. ”Det här går inte” sa maken och satt sig i bilen i svinottan och körde dem till starten. Han plockade upp chipen ur säckarna och satte dem på japanerna och satte japanerna på spåret. ”Haj!” Sa de och for. Fort. Fortare än de flesta, och undra på det dom var ju proffs.

Vasaoppet medför att Mora verkar mycket större än det är egentligen. Hur många skulle känna till en kommun med 20 000 invånare i nordvästra Svealands inland om det inte var för Vasaloppet?
Men som inföding håller man sig undan, är man inte volontär så är man bara i vägen.

Kommunen skulle bjuda på startavgiften om åkarna skrev sig när före första oktober tycker jag. Det är då man beräknar folkmängden och räknar ut hur mycket pengar kommunen ska få från staten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar