torsdag 10 februari 2011

Arbetsförmedlingen


Ett intressant nyhetsinslag, vem undanhåller information för vem?
Ofta när det grälas över a-kassan så visas det bilder på Arbetsförmedlingen. Det är orättvist. Det är faktiskt varken A-kassan eller Af som bestämmer reglerna på arbetsmarknaden. Det gör regeringen, dvs Alliansen, dvs Moderaterna.

Nu har Af fått alldeles för många uppdrag; nyanlända invandrare, långtidssjukskrivna utförsäkrade och fas 3. Fas 3 skäms man tydligen över så man ha hemligstämplat vilka företag det är som utnyttjar det. Dessutom ska man hantera ungdomsgarantin och jobb-och utvecklingsgarantin, mm.

Man har dessutom genomfört en "generationsväxling" dvs anställt yngre eftersom medelåldern bland personalen var oroväckande hög. Men ung arbetskraft är ofta rörlig och många av de de nyanställda tar jobbet som ett steg i karriären och kliver vidare till andra jobb. Det blev inte så många kvar. De 800 jobbcoacherna som fanns på Af fick sluta vid årsskiftet. Coacherna i de privata firmorna finns däremot kvar. Men det extra stödet på Af är borta.
Och så infördes anställningsstopp. Det kommer troligen att upphöra i oktober för då har de nio månaderna som gäller i återanställningskravet för coacherna upphört.
Dessutom genomför man minst en omorganisering/år av tradition. En gammal tradition troligen.

Om jag har tolkat saken rätt så kommer Af att läggas ner, all förmedlarverksamhet kommer bemanningsföretagen att ta hand om och kvar blir myndighetsutövningen.
Om du har anledning att gå till arbetsförmedlingen, så var snäll mot dem, de har det inte för lätt.
Skjut inte på pianisten.

2 kommentarer:

  1. Min dator är lite slö idag och när jag skulle läsa din skildring av Af kom det upp en svart ruta i stället för bild. Fyndig illustration, tänkte jag. Nattsvart, det är vad det är.

    SvaraRadera
  2. Ja det hade ju också varit passande, nu tycker jag det var illa nog med intervjuerna. Men faktum är att det är värre än vad den ledsna mannen sa, men han är ju fortfarande anställd så han vill väl inte säga så mycket mera.

    SvaraRadera