lördag 1 oktober 2016

Ju fler kockar

Idag vill PettasKarin att bloggen ska handla om begreppet "Ju fler kockar". Jag antar att uttrycket syftar på att det blir rörigare när flera lägger sig i.  Eller var det någon som hade ett hemligt recept och ville vara ifred i köket?
Men uttrycket gäller inte Syrrans och Redaktörens Sås.
Deras såser har gått till historien många gånger och jag har nästan gett upp såskokandet för jag kommer aldrig i närheten av deras såsnivå. Jorå, säger syrran, om man bara häller i madeira så blir det så bra så.  Jag kollade i barskåpet och insåg att sprit tydligen är det enda man kan ge en karl i present, det fanns nästan bara whiskey. Och en liten flaska madeira som jag köpt just för såskokning, men den var tom.   
Någon i min närhet gillar madeira.


Idag längtar jag efter flera kockar, och bra recept på hur man tar reda på kartiga tomater. Det kommer att bli kallgrader i natt och rädda vad som räddas kan. Alltså efterlyser jag flera kockar och trevliga recept på marmelad, chutney m fl tomatrecept.

Fler temabloggare i fliken ovan 

PS begreppet kartiga finns inte så fantasilösa rättstavaren  översatte till oartiga tomater Håhåjaja DS

14 kommentarer:

 1. Kartiga tomater kan läggas in som saltgurka, t ex.
  Mitt stavningsprogram försöker göra tomaterna kantiga....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var någon som försökte odla fram fyrkantiga tomater, det var mindre utrymmeskrävande.
   Rättstavningsprogram är bra men man får ju se upp, och ganska underhållande är de också.

   Radera
 2. Kartiga fanns sin plats omedelbart i min ordlista - och såskokeriet likaså. Dock är inte whiskey enbart mansdryck , men en sån petitess är inte så viktig :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Närå. för all del, bara den inte är rökig.

   Radera
 3. Visst är det oartigt att inte rodna innan frosten slår till. Jag har massor av dessa oartiga frukter, så jag kommer att bli tvungen att ställa om mitt pärontorkeri till att steka gröna tomater.
  Margaretha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pärontorkeri? Du har så exotiska frukter alltså. Hur funkar det att torka päron? Jag har ju torkat alla mina tolv (12) äpplen så det vet jag hur det går till.

   Radera
  2. Ja, och snudd på exotiska känns de på mina breddgrader, för de smakar som saftiga dessertpäron. Och det går alldeles utomförträffligt att torka dem - fast jag är rätt less på det vid det här laget, för det är kladdigt och långtråkigt. Men gott!
   En lätt förtvivlad väninna ringde efter förliden frostnatt och frågade vad man gör med sina gröna tomater - jag kanske bloggar om det i morgon.
   Margaretha

   Radera
  3. Margarethas torkade päron är superläckra kan jag intyga!

   Radera
 4. Syltade tomater? har inget recept och har aldrig gjort, men jag har ätit sådana och det var mycket gott. Det var någon otippad krydda. Kanel eller nejlika – eller båda. Gott var det hursomhelst.

  När det gäller vår sås (den mest berömda) var den snarast ett resultat av en persons tankspriddhet (guess who!). Men slutsatsen är att en sås nog aldrig kan koka FÖR länge och att till och med en sås som kokat ihop till något som närmast liknar knäck kan räddas med lite mera grädde och madeira. Då blir det nämligen såsom i himmelen, eller sås som i himmelen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det blir nog syltade tomater med extra allt. Och tomatmarmelad med ...rabarber kanske och ingefära?

   Den berömdaste såsen är nog mest berömt tack vara dramatiken men de efterföljande såserna har nått himmelska höjder av alldeles egen kraft, hur gör ni?
   (hädanefter ska jag låsa in madeiran)

   Radera
 5. Filmen stekta gröna tomater är min favoritfilm och stekta gröna tomater låter gott, tomater blir ju godare varma. Å andra sidan har jag ätit inlagda gröna som OCKSÅ är väldigt goda men recept har jag dessvärre inte. Men vilken härlig skörd! Lycka till med tomateriet (som stavningskontrollen vill få till tomteriet.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har försökt med det där med att steka gröna tomater men det blev bara slabbigt, fins det något trix?

   Radera
 6. Låt tomaterna mogna på fönsterbrädet. Så brukar jag göra, eller hänga upp blasten i gardinstången och ta ner tomaterna när de är röda.
  Stekta gröna tomater är också väldigt gott :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förra året mognade alla tomater men nu har vi rodnande gardiner. Det räcker till stekta tomater också, om jag får koll på hur man gör.

   Radera