söndag 9 februari 2014

Lördagsbloggen Trappor

Karin vill att vi skriver om Trappor den här gången, flera lördagsbloggare i fliken ovan.

Det är onaturligt att gå i trappor sa en sjukgymnast, och det är säkert många knän som instämmer. Hon menade att man använder både knän och fötter på fel sätt.
Men livet är fullt med trappor och vi lär inte komma undan. Och nu blir det lite begreppsförvirring; här på trakten säger man bron och menar yttertrappen. Jag säger nog bara trapp om alla trappor.

Här var det meningen att vi skulle åka från Skogbergs på Åland men när vi stod ute på trappen dök det upp flera intressanta ämnen som måste avhandlas, jag tror det var gamla båtar. 

Trappor är ju rätt centrala egentligen. Det är där det händer liksom. Det är där man sätter sig med kaffekoppen en tidig sommarmorgon. Man tar man gruppfotot när släkten samlats och man radar upp sig på trappen för att det är praktiskt och småttingarna sitter på nedersta trappsteget och så säger man att vi får sända en tanke till dom som saknas. Man går ut på trappen och vinkar av besökare och blir stående och prata en stund till.

På trappen ställer man det som ska flyttas på. Det är en mycket tillfällig parkeringsplats för allt som ska någon annanstans, till soptunnan, förrådet, bilen eller uthuset. På trappen står vedkorgen, förhoppningsvis fylld men vanligtvis tom. Det är en evigt pågående kamp för att för att hålla trappen ren och välkomnande.
Det är nästa samma sak med källartrappen, där åker smutstvätten ner och ligger i en hög på avsatsen. På översta trappsteget hamnar andra saker som ska ner i källare, tomma blomkrukor t ex. Jag ska ta ner det, senare. Oftast mycket senare.

Bebisar gillar att krypa i trappor och kvicka är dom och för äldre med dålig balans är det också rena ättestupan.
I värsta fall ramlar man.
Det är en kvinnlig åkomma att ramla i källartrappor sa en insiktsfull läkare på akuten.


I går kom det två killar med den nya tvättmaskinen och dom hade lite besvärligt att ta sig ner för trappen med den tunga maskinen men mer om det nästa lördag.

13 kommentarer:

  1. Haha! Nu inser jag hur jag tänkte "trapp" som något som kunde betyda i princip vad som helst, när det i själva verket är ett annat ord för trappa - för dom flesta! Idag är det jobbigt med trappa i huset! Mina lår är som stockar efter ett 3,5 timmar långt spinningpass på gymmet. (Ja, det är onormalt långt, men det var som en uthållighetsövning. Som jag gillade, dessutom!)
    Jag älskar att sitta med en kopp i handen i en trapp, därför byggde vi en bred en ner från vår altan, men den är mest livsfarlig på grund av all "ramla ner" yta som finns utan räcke.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och jag inser att jag blandar frisk, trappen och trappan, är någon variant dialektal?

      Det där med spinning verkar svettigt, jag tror jag slipper det, men roa dig du, jag tar en rask promenad.

      Radera
  2. Ättestupa var ordet!
    Jag tänker på alla engelska TV-deckare där folk slår ihjäl sig i trappan, med eller utan assistans. Alla engelska hus verkar ju vara smala schakt i ofta tre plan med livsfarliga trappor emellan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ganska snyggt med trappor men förfärligt opraktiskt för krångliga knän

      Radera
  3. Tänk om stavningskontrollen kunde lära sig att det heter trappen och inte bara trappan!
    Margaretha

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror jag kör varannan gång, hoppas folk fattar ändå.

      Radera
  4. Gåvänliga trappor är en välsignelse. Som den pappa ritade till föräldrarnas pensionärsbostad. Lagom stigning, lagom djup på stegen, dubbla ledstänger! Den blir allt kvar även om jag har vissa ändringsplaner...

    Grattis till nya tvättmaskinen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trappen i snickarboden är bättre, en s k mjölnartrapp med låga steg. Säckarna med säd skulle ju bäras upp och då fick inte trappen vara för jobbig.

      Radera
  5. Tacka sjutton för att fall i trappor är en kvinnlig åkomma. Det är ju där tvättstugan finns för det mesta och potatisen till middagen...
    Kul att du och Karin säger "trapp" och "trappen". Det sa alltid mina mor- och farföräldrar också, fast de var smålänningar och inte dalmasar eller dalkullor/käringar. Jag har alltid bara sagt "trappa" och "trappan".
    Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men nu är förvirringen total, det veti 17 hur jag säger, det beror nog på… Konsekvent är jag nog inte.

      Radera
  6. Trappen är för mig utrymmet i ett lägenhetshus där trappan finns! Tror jag....
    Vad förvirrad man blir när man börjar tänka efter!
    Utetrappan till källaren kallar vi källarhalsen, fråga mig inte varför.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja jag instämmer, nu vet jag inte riktigt hur jag säger. Men källarhalsen var nåt nytt. Undrar hur det kommer sig?

      Radera
  7. Men visst är det så; det är i trappan mycket händer, och mycket blir stående. Bra sett och tolkat!

    SvaraRadera