lördag 1 februari 2014

Lördagsblogg Tåg

Idag har Karin hittat på att vi ska skriva om tåg och det gör jag gärna. Tåg är det bästa jag vet i transportväg, nämligen. Visserligen är det här inlägget lite försenat men det är naturligtvis en anpassning till verkligheten.

Förra våren var jag på diverse museer, bl a tågmuseer, det finns en hel del.

Snart flyger dom iväg till tågens himmel
På ett museum i Skåne fanns ett stationshus och i det huset fanns gardiner från den tiden då SJ var  en stolt verksamhet.
Här ser man en rälsbuss, det är tågföreningen som kör till Orsayran. Jag åkte ångbåt. 
Rälsbussarna gillade jag aldrig, dom lät illa och luktade illa och var bara kalla, skakiga och jobbiga. Mens hade jag också, det var bara usch alltihop.
Tåg är så vackra och jag är så glad att inte behöva möta allt detta på vägen
eller det här.
Ropen skalla Mer tåg åt alla!

10 kommentarer:

 1. Nog blir man konfunderad ibland vad som fanns råd till när vi var ett betydligt fattigare land än nu. Gardiner med invävda eller broderade emblem? Var det bara en annan prioritering och uslare löner?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jajamen då fanns det pengar till viktiga saker som t ex gardiner med emblem. Du skulle sett alla stiliga uniformer och mössor med alla dekorationer, t o m knapparna hade SJ-emblem.
   Det var nog väldigt viktigt att bygga upp sin status då.

   Radera
 2. Fina bilder! Dom där orange-gula "dadelaskarna"(?) passerade mitt hus under min barndom. Hela huset skakade eftersom hela härligheten låg på lerig mark. Där har rälsen nu renoverats och alla slipers bytts ut och rälsskarnarna svetsats, man hör knappt när tågen passerar. Mest godståg dessutom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack
   Det är spännande att bo på lermark, det händer saker. När jag bodde i Uppsala (fyra kvarter från järnvägsstationen) så gungade huset när de riktigt tunga tågen gick genom stan.

   Radera
 3. Härligt inlägg. Säger mycket om tåg!
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack.
   Nu håller vi tummarna för att det byggs en järnväg till Oslo. Det vore väl bra.

   Radera
 4. Visst är det bra vi har tåg trots allt; allt det gods vill vi verkligen inte ha på vägarna. Och så mycket historia det ligger i tåg, om man ser tillbaka de senaste par hundra åren. Verkligen spännande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tåg är jättebra, egentligen, men det var stort motstånd när järnvägen skulle byggas, jag får nog lov att läsa Sara Lidmans Jernbanan igen.

   Radera
 5. Ack forna tiders glans! När kungen– måste vara V-gurra som avses – stannade i Storvik för att äta middag (har jag hört berättas), för att maten på järnvägshottellet var så bra. Eller var det Krylbo? Härligt med tåg i alla fall och jag håller helt med om rälsbussarna. Varför luktade det alltid så instängt och äckligt där?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä nu vill jag ut och åka tåg, ett sånt där gammalt brunt stort med fåtöljer i brun-beige-randig plysch.
   Tänk att de där stora tågen stannade och plockade upp oss i Tyskbo.

   Radera