onsdag 5 juni 2013

Pension

Nu har jag blivit pensionär.

Det är ett mycket stort steg i livet, faktiskt. Men inte firar vi det inte. En del nyblivna pensionärer tycker att det är riktigt hemskt och får t o m kris och deppar alldeles förfärligt.
Sån är inte jag.


Vi har inte några ceremonier när vi kliver ut ur arbetslivet och inte när vi kliver in heller förresten. Möjligtvis skulle studentexamen vara en ceremoni in i vuxenlivet, men knappast i arbetslivet.

Om man blir pensionär från ett jobb så kan det bli avtackning med tårta (som pensionären eventuellt får fixa själv) och så får man veta att man betytt så mycket för verksamheter och egentligen är oersättlig. Har det varit en kort anställning så får man en present, t ex en ängel i någon form, vanligtvis att hänga i fönstret. Jag har en hel flock efter diverse avslutade projekt och nedlagda verksamheter.

Och nu har jag alltså blivit pensionär, jo jag har fyllt år också men det var en bisak, ett administrativt datum som ledde till pension.

Det innebär att jag
aldrig mer leta jobb
aldrig mer behöver författa en ansökan
aldrig mer utstå en anställningsintervju
aldrig mer behöva leva med osäkerheten om jobbet blir förlängt en månad till
aldrig mer argumentera för att projektet ska fortsätta i den ena eller andra riktningen
och framför allt aldrig mer utstå arbetsmarknadens regelverk.


Visserligen jobbar jag fortfarande för glatta livet, men bara när jag vill. Just nu håller jag på att lämna över jobbet till två trevliga kunniga ungdomar som ska ha eftermiddagskurser på museet. Kom och tälj din egen smörkniv eller fläta en mossborste eller vad de nu hittar på. Det ska bli kul att vara med på slöjdkurs.

PS Idag var jag in på min gamla arbetsplats Arbetsförmedlingen och var lite odräglig. Dom har anställt mig två gånger och gjort mig arbetslös lika många gånger. Nu berättade jag att dom han hälsa arbetsmarknaden att det är slut mellan oss, arbetsmarknaden och mig. Och så berättade jag att solen skiner och det är sååå skönt ute. Hehehe DS

12 kommentarer:

 1. En mossborste låter ju mjukt och lent. Naturnära. Undrar vad man borstar med en sådan slags?

  Grattis till pensionärskapet! Är gungstolen redo? Är du?? Eller vad ska vi nu hitta på? Åka och hälsa på hos Pettas kanske?

  SvaraRadera
  Svar
  1. JA, Pettas NU ! Eller ska man planera också, det är inte vårt bästa ämne.

   Mossborstar sopar man undan askan i den öppna spisen t ex, dom är bara ett par-tre dm långa och ganska mjuka ja.
   Gungstolen står på vinden och där kan den stå, eller vill du ha den?

   Radera
 2. Heja dig vad bra du är! :) hoppas du får en riktigt fin första "pensionärssommar" nu . :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Du anar inte vad jag ska mååå. I växthuset med stickning och böcker och pyssel och trevligt folk och ...
   Ska bara jobba klart först.

   Radera
 3. och här på Pettas har vi givit bort gungstolen till ungdomarna, så ni får sitta på stillastående stolar, men kom kom...ni är hjärtligt välkomna, planerat eller oplanerat:)
  Grattis bästa pensionär!
  ...det äldsta barnbarnet, på den tiden knappt tre år hade hört farfar, då nybliven pensionär, säga att han inte behövde göra ett jota längre, bara om och när han ville.
  När mormor (jag) bad barnbarnet ta upp en sak så ställde han sig med händerna i sidan, tittade upp och ner och ner och upp på mig igen och sade att jag behöver inte, jag är penschonäär. Så det så.
  Ta dig friheter nu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, jag har verkligen avancerade planer på att göra en vända på Åland, det finns nog mycket fint och intressant där.

   Underbar kommentar från barnbarnet, du skriver väl ner alla pärlorna?

   Radera
 4. Grattis! Ha ett riktigt skönt passionerat liv. Det är sååå skönt att själv få bestämma över nästan allt i livet. Ha det gott! Kram Yvonne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Jo jag jobbar på det och har verkligen ambitionen att bli en lagom duktig pensionär.

   Radera
 5. Säger man grattis? I så fall säger jag det.
  Jag har sommarlooooov för första gången på jättelänge så jag är också i en fin sits. Det dröjer ca 1½ år innan jag behöver söka jobb.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo absolut, det är grattis man ska säga, i alla fall i mitt fall. Det är som ett lååångt sommarlov och med amorteringsfritt studielån och allt.
   Om 1,5 år så har arbetsmarknaden ordnat sig och du har säkert jättemånga jobb att välja på, hoppas jag.

   Radera
 6. Just att slippa tvånget att planera alla måsten är en enorm befrielse när man blir pensionär.
  Att få återgå till kroppens egen dygnsrytm - vilken lycka. Morgonstund har inte alls guld i mund, i alla fall inte i vintermörkret.
  Njut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag håller på att lära mig men jag får återfall stup i ett. Maken fick gå på en tredagars kurs i konsten att vara pensionär, den hade jag behövt också,

   Radera