söndag 15 januari 2017

Vintervila, Veckans rubrik

Nu vill Anna att vi ska skriva om Vintervila.
Gäsp, jag tror jag tar en tupplur och funderar på saken.

Nejdå inte alls, det är på vintern man tar fram vävstolen och sätter upp en ambitiös väv och dessutom stickar man strumpor på lediga stunder och handarbetar i klent ljus. Hur hann de och hur såg de och hur kunde de göra så fina saker i grann tråd på granna tyg? Kvinnorna som skötte hushåll förr, inte fick dom någon vintervila.

Men det finns en del som vilar.


Husen sover, fönstren är ickeseende och murstocken är kall. Hur kan det vara så i denna bostadsbrist?


T o m gärdesgården sover, allting sover, det är nästan så vi smyger förbi för att inte störa. 
När det blir Vasalopp så lär alltihop vakna i alla fall.


Lilla tallen har dragit över sig ett rejält snötäcke och sover som bara barn kan göra.
och jag längtar till våren.

Flera temabloggare finns under fliken Lördagsbloggare.

12 kommentarer:

 1. Oj vad du jobbar på med många ting, roligt, inte får du nån vintervila inte. Men du har fångat in vilan så bra med dina bilder på både hus och natur och med träffande text. Vintervila var faktiskt ett bra och passande ämne för oss alla tror jag. Tack för ditt inlägg som var roligt läsa.
  Ha en fortsatt bra söndagskväller. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack
   Visst är det väl lite skönt att naturen och trädgården är översnöad ett tag. Tids nog får vi sätta tänderna i jorden. Eller, ja, du hajjar. När våren kommer är det mycket att göra.

   Radera
 2. Visst är det tur att jordbruket vilar så man har tid med litet annat under SÄSONGEN, som det hette i överklassen förr i tiden. Då ungdomarna skulle bussas ihop och bli bortgifta och förmögenheterna kanaliseras. Vi proletärer fick slita med underhållet av alla de redskap och pryttlar som sen behövdes under odlingssäsongen. Och, som sagt, spinna, väva, sticka, byka, slakta, salta, röka eller som Falsaff Fakir påpekar tråckla, fålla och skålla svin. Och så tror vi att vi har mycket att göra numera och blir stressade och utbrända.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håhåjaja, jag borde nog vara tacksam över alla problem jag inte har. Gifta bort ungarna? Nää det får dom allt klara själva.

   Och redskapen, jodå en väninna klagade på att jag hade en slö spade och då hade hon inte sett maskinisten i auktion, så kul är det ju inte att gräva.

   Radera
 3. Ett nöje att läsa också denna gång :-) Hör vävstolsdunket, tänker skulle jag månne gå en kurs nästa vinter ...
  Och så fick du med bostadsbristen på ett hörn ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vävstolen får det bli en annan vinter, nu är det spinnrockarna som gäller.

   Radera
 4. Fina bilder! Schhhh... vi sover, säger dom!

  SvaraRadera
 5. Här var det vilsamt värre, visst är det speciellt med vintersovande röda stugor? Vackert och vilsamt men också lite ödsligt med tomma hus och kalla murstockar. Nåväl, vi har ju ett vintersovande hus norröver som vi ska värma upp murstocken i några timmar i a f endera helgen! Ha det fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ta det försiktigt så inte murstocken spricker

   Radera
 6. Håller helt med dig om att det är på vintern man kan pyssla med sina hobbies och ta det lugnt inomhus. Eftersom jag inte är mycket för varken att sola, bada eller påta i trädgården gillar jag vintern bäst. Det händer mycket då också, utställningar och konserter t.ex.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så värst mycket vila blir det ju inte om man ska hinna med allt, spinnrocken, vävstolen, utställningar, konserter och föreningsverksamhet. Och snar ska man börja så frön... Puh

   Radera