onsdag 11 januari 2017

Börja om från början, veckans rubrik

Den här veckan vill Anna att vi ska blogga om att börja om från början.

Det passar ju bra, nytt år, nyss tillfrisknad från influensa. Nu ska det bli nya tag..

Men det är många som börjar om från början och lätt är det inte. De som flyr från våldsamheter och förtryck vill börja med sitt nya liv nu. De brottas med språket och det är inte lätt att lära sig svenska när man lever på ett asylboende tillsammans med andra som också flytt från samma språkområde.
Dessutom har 60% av svenska ord minst två betydelser.

De brottas med Migrationsverket och och väntar på beslut.
Rätt som det är hämtas en pappa halv sju på morgonen och får 10 minuter på sig att packa, kvar är hans gravida fru och en tvåårig son. Snart ska fru och barn åka också, och börja om igen i Azerbaijan.

På asylboende roar man sig så gott det går. Föreningen Mora Hemslöjdens Vänner har slöjdjunta varje onsdag förmiddag och det är kreativt så det förslår. jag har tappat räkningen på hur många sätt en stickning kan läggas upp på.
Vi har tiggt symaskiner och kvinnorna syr om och lagar kläder de köper på secondhandshopen.

Vi satt upp ett par vävstolar, det visade sig nämligen att några av kvinnorna var synnerligen vävkunniga och hade vävt silkesmattor hemma i Afghanistan. Här fick det bli ullmattor i brist på silke.

Och mattorna är till salu, det behövs pengar när man ska börja om får början.
Tyvärr vågar jag inte ta med tjejerna i bilden eftersom jag inte har frågat om lov.

 Zari gillar lila och vävde en lång matta, tre meter tror jag

Gulnesa är verkligen proffs fort går det och fint blir det


Den här vävde Gulnesa och när den blev såld och då blev alla inspirerade.

Uppdatering
Har du garn som du vill bli av med så tar jag gärna emot till asylboendet.

Flera temabloggare hittar du i fliken Lördagsbloggare

11 kommentarer:

 1. Färgrikt och allvarsamt inlägg på rubriken! Du belyser :-) Gott du fått tillfriskna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja här är det verkligen färgprakt i vävstolen.

   Radera
 2. Fint inlägg. Så tragisk situation och samtidigt har de stora och fantastiska kunskaper att dela med sig av. Vem vill inte lära sig väva en så vacker matta. Tack för inlägget!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, välkommen hit.
   Ja det är så fantastiskt mycket kunskap som kommit till oss och som textilintresserad vill jag ju gärna ha kvar hela gänget.

   Radera
 3. Flyktingar får verkligen börja om från början! Jag har ju haft många kollegor som varit flyktingar från olika världsdelar och sett hur de kämpat och hört vad de fått utstå. Man blir imponerad och förundrad vad människor kan åstadkomma trots de vidrigaste förhållanden. Imponerad blir jag även av alla er som, likt Mora Hemslöjds Vänner, håller igång kreativiteten medan folk genomlider väntan på besked från Migrationsverket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. och när man byggt upp relationer och blivit kompisar så är de plötsligt utvisade eller flyttade, det gör att man måste uppfinna ett speciellt förhållningssätt. Det är inte bra.

   Radera
  2. När folk blivit mina kollegor har de ju fått sina uppehållstillstånd och gått genom den språkliga och byråkratiska ekluten för att komma till sk provtjänstgöring så de riskerar inte att bli utvisade. Men att sen få ett fast jobb kan vara värre. Men jag tror de flesta jag kommit i kontakt med har lyckats till slut. Utom möjligen en som tyckte att Socialstyrelsen skulle "komma på bättre tankar" och inte kräva så mycket prov och bedömning av kunskaper. Det tyckte vi behövdes, mer kunskaper, alltså.

   Radera
 4. Fina! Kan man beställa? Jag menar mått och färg och sånt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, det blir som det blir liksom, det beror på vad vi får tag i för garn och om vi får tag i garn. Det börjar tryta i lagren och finns bara småslattar kvar. Småslattar har hon använt flitigt i den lila mattan.

   Radera
 5. Vilket härligt inlägg! De har det inte lätt när de kommer till ett helt nytt land - värst måste det vara med ovissheten om de får stanna eller inte. Har flera vänner som kommit hit från andra länder - några från forna Jugoslavien och några från Ungern och f.d. Tjeckoslovakien. Det var ju lite annorlunda då, men ändå, de fick kämpa de också...
  Tack för att jag får vara med på din lista igen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just nu sitte chefen på asylboendet och väntar på besked om det ska stängas om 14 dagar eller vara kvar ett tag till. Hon är också orolig för framtiden och ändå är hon mycket väl etablerad svensk.
   Hur skulle Sverige se ut utan all kompetens som kommit från alla möjliga håll? Hoppas du hört Maryl Streeps tal.

   Och jag ber om ursäkt för att jag inte var uppmärksam på vad som händer på min blogg, undrar om det är flera som försvunnit ur listan.

   Radera