lördag 23 januari 2016

Snö

Snö säger Helena att lördagsbloggarna ska skriva om idag. Mycket lämpligt, det snörar nämligen.
Flera lördagsbloggare hittar du i fliken ovan.

Snö är väl som det mesta, bra i måttliga mängder. Nu är det alldeles lagom.
Iskristaller är det och när dom hakar varandra kan det bli riktigt sega hängdrivor och riktigt farliga på om man är i vägen när det plötsligt släpper taget.
Kulsnö fungerar som kullager och är livsfarligt, på får man ha broddar på skorna. Blötsnö är ett elände och ett syndastraff, kräksnö kallar mågen det.
Såna där stora fina luddiga flingor är fint, det är sån snö man vill ha och när jag var barn försökte jag fånga dom med tungan. Men sånt passar sig inte för en pensionär, man måste uppföra sig, ibland i alla fall.

Jag har ju köpt ny kamera och hittat en kurs på Internet, Kameraväskan heter den och där får man goda råd. "Ta av linsskyddet" t ex, ja vem har inte glömt det? Och att fotografera snö är inte det lättaste. I Kameraväskan förslår en vänlig ung man att man ska lägga sig platt på marken "Man får offra sig" men tröstar med att man får mjölkchoklad när man kommer in. En mycket sympatisk fotoskola tycker jag.
 

På en fototävling i höst råkade jag på en bild placerad ganska bra, jag tyckte själv att det var en ganska skräpig och rörig bild och uttryckte min stora förvåning över placeringen. Herrarna i fotoklubben instämde. Undrar vad den där juryn skulle säga om den här bilden.
Juryn pratade mycket om geometri, linler och mindre om innehåll. Därav min reflektion.

Det står Selja byväg på skyltenRimfrost måste väl vara tvådimensionell snö, fast snöflingor är ju ganska platta också. Hur jag än försöker fotografera mina frostblommor i växthuset så är det något fel på bakgrunden.

Nej nu måste jag förbereda dotterns 30-årsmiddag.

24 kommentarer:

 1. Grattis till Emma!
  Snökristaller är verkliga konstverk och det lär inte finnas två exakt lika. Det känns nästan slösaktigt att stapla dem på varann i stora drivor!
  Jag har försökt göra en i silver men blev knappast nöjd med resultatet trots ett evigt borrande och sågande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det förstår jag att den kan bli väldigt pilligt att få till en snöflinga i silver, men snyggt.

   Radera
 2. Hoppas att dotterns födelsedag blir lyckad! Jag tycker att dina snöbilder är underbara.
  Hälsningar
  Birgitta

  SvaraRadera
 3. Ack ja, snö i måttliga mängder är fint. Men jag är lite kinkig av mig och vill gärna ha den vit och fluffig också. Gråmoddig snöslask kan jag klara mig utan, men huvudkommunens snöröjare har ingenstans att lägga den. Vill ni ha lite grundmaterial till Vasalopps-spåren kanske?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej jag förstår inte vad ni ska ha snö till i Stockholm, det är ju bara i vägen. Vi tar gärna hand om den men den ska helst vara färsk.

   Radera
 4. Tack för tipset för Kameraväskan. Det behövs lite goda råd. Trodde att det var fel på min nyköpta kamera för några år sen eftersom jag inte såg någonting alls. Tills det slog mig att linsskyddet satt kvar.
  Väldigt rolig skylt! Det vill till att man vet vart vägarna bär :-)
  Så vacker bild med gärdesgården!
  Ingrid som önskar dig en skön och trevlig helg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är Kameraväskan trevlig. Men jag är lite fundersam på att killen har skuggor kring ögonen, först trodde jag att det var blåtiror men det verkar vara en miss i ljussättningen.
   Ha en trevlig helg du med.

   Radera
 5. I like your window picture :-)
  xx

  SvaraRadera
 6. Oj så mycket snö du har! Vackert när solen skiner... men annars mest till besvär och jag föredrar gröna vintrar. Lite snö runt jul räcker gott och väl :) Fina bilder, speciellt den första och den sista!
  Snöstjärnorna är fotade med min lilla kompaktkamera som jag köpte i höstas - en Olympus Tough TG3. Den är suverän på närbilder och alldeles okänslig för regn - den går även att använda under vattnet :)
  Tack för länken till kameraväskan... en annan bra sida är denna: http://www.carlbomfoto.se/fotoskola/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig om snön, måttliga mängder är bäst men så har vi ju Vasaloppet och då går det åt snö.
   Det var en väldigt duktig liten kamera och en lika duktig fotograf. Höll du andan för att inte smälta snökristallerna?
   Den där fotoskolan ska jag kolla på en gång.

   Radera
 7. Att fota rimfrost är inte lätt, som du säger, bakrunden är i vägen...
  Härliga bilder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej verkligen, det ska vara både bra macro och kontrast att haka upp fokus på och det finns inte i rimfrosten.

   Radera
 8. Ett snöigt inlägg långt från insnöad :-) dessutom med givna möjligheter till att fota bättre ... tack för det!

  SvaraRadera
 9. Jag skulle också behöva en sån där "ta-av-linsskyddet-kurs"! Låter trevligt. Särskilt med varm choklad efteråt. Ja, det är nackdelen med att komma till åren, att man måste sköta sig. Snöänglar tex, vem rycker det inte i knäna på när man ser ett stort fluffigt fält som gjort för att husera ett antal snöänglar. Men det är bara att stålsätta sig och vänta på rullatorn. Fin bild, den med röda ladan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anna, man får göra snöänglar oavsett ålder, men man kanske bör se till att det finns någon som kan hjälpa en upp, annars blir det ju så fula spår i snön alltså. ;-)

   Radera
 10. Snööööö! Ja, det var ett bra tema och just nu är vi i söder lätt svältfödda på varan. Två dagar tog det för vintern att regna och blåsa bort fullständigt.
  Jag blir så imponerad av bilderna, frosten är så fint fångad! Men jag tänker bara 'dendritisk tillväxt' för så ser kristallformationen ut då. Jämför med saltkristaller som blir helt kvadratiska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dendritisk? Jag får nog läsa på lite.
   Jodå snö har vi, än så länge, men det regnar.

   Radera
 11. Men, du verkar ha blivit kompis med nya kameran! Jättefina bilder ju!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jorå åsatte... ( automatik är bra det )

   Radera