lördag 2 januari 2016

Magi Lördagsblogg

Nytt år, ny månad, nya teman. Nu är det Helena som bestämmer om januari och hon vill att vi ska skriva om magi.


Fotografering är visserligen inte magi men när Brutus Östling är ute med kameran så framstår det som magi för mig. Men även magi kan ha sin naturliga förklaring, tips och trix. Och man kan verkligen bli som förhäxad av fotografering, det är ju lite vitsen med magi tror jag.

Här har Brutus Östling en blogg och en här och här är det en hemsida.

Brutus Östling kom hit för några veckor sedan men det var lite svårigheter på vägen. Stormen Gorm hade slängt ner en gren på vindrutan på bilen så det var inte så bra att köra den, reservbilen hade kopplingen lessnat på men till slut tog han hit, från södra Sverige till Mora, bara en timme försenad.
Han kånkade in en fina fotoböcker och rev av en tvåtimmars föreställning med alldeles fantastiska bilder, kort paus när han sålde böcker. Sedan fortsatte han med en föreläsning i konsten att fotografera. Goda råd och bra tips helt enkelt. En imponerande energi!Bild ur Brutus Östlings bok från Midwayöarna

T ex När man fotograferar fåglar är det smart att ligga ner för då uppfattas man inte som farlig, Står man upp är det nåt lurt. Men bör man se upp för elefantsälar när man fotar pingviner på Sydgeorgien för sälhannarna (3-4 ton) ser väldigt dåligt när dom är på land, och dom gillar att lägga sig på honorna.

Elefantsäl, Ligger också. Bilden är från Brutus blogg
(sådär känner jag mig på morgnarna)
På en del kameror kan man ha ett batterigrepp som bildar en liten hylla under objektivet. där kan man lägga Frolic (hundmat), det gillar albatrosser t ex. Det blir fantastiska närbilder.

Men jag har ingen Frolichylla på min kamera och jag är ju sällan på Sydgeorgien eller någon annan stans heller, det blir mest hemikring. Brutus berättade att han bygger gömslen. 

Mindre lyckat sätt att mata in fåglar, om man vill fota dom.

Hemma i trädgården har han byggt ett gömsle och en fågelmatning men han har ordnat så han slipper huvudlösa fåglar. Han har tagit en gammal planka, går nog bra med en gren också, och spikat fast pappmuggar med fågelmat i på baksidan av plankan så muggarna inte syns, så lägger han lite snö på plankan så det ser alldeles naturligt ut och så kommer fåglarna (förhoppningsvis) och i bästa fall börjar dom bråka om godbitarna, så blir det lite mera fart i bilden.


Den här boken gjorde han på Midwayöarna, där fanns en militärbas under andra världskriget. Nu har man rensat bort det mesta som kan störa albatrossernas landningar. Flyga kan dom men landa är knepigare
Han visade bild på ett gömsle han byggt, jag tror det var när det skulle fotograferas lammgamar i Georgien, pekade på tre gluggar och berättade att där är jag, där är min fru och där är min dotter. Dom fotograferar alla tre. 


Den här boken fick jag i födelsedagspresent av syrran och redaktören.  Nu har jag köpt en kamera som i viss mån lever upp till boken. Det ska bli så kul och jag lovar att det ska bli bättre bilder än de här som jag tagit med mobilen.

14 kommentarer:

 1. Ser väldigt lovande ut, tycker jag! Då blir det att hoppas och vänta på lite (eventuellt riggad) motivmagi så är det bara att knäppa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas hoppas och nu blir det vattvälling tills jag har råd att köpa ett bättre objektiv, nu har jag bara ett standardobjektiv 17-85 mm.

   Radera
 2. Han tar verkligen fantastiska bilder den där Bruno. Men du ska se att det ordnar sig nu när du får "rätta kameran"... Fast jag tycker bilden med fågelstjärtarna är nog så charmig! Men bygga gömsle låter inte helt fel. Byggt kojor har man ju gjort i sina dar även om det var längesen. Kanske nåt att fundera på! Men visst är det magi i bilder! Skrattade gott när jag läste om att man fick vara lite försiktig när man fotar det där säldjuret som såg dåligt, i horisontalt läge. Gott Nytt År med hopp om magi i nya kameran!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instruktionsboken är kvällslektyr, det mesta är grekiska än, det får bli en kurs.
   Brutus Östling är mycket underhållande och kommer han i närheten så missa inte hans föreställning. Även om man inte har värstingkamera och är fotonörd så är han både lärorik och imponerande.

   Radera
 3. Oj så roligt! Jo att fota är en konst i sig och ibland lyckas till och med jag med magi. Gott nytt år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gott nytt år till dig också.
   Ja det är konstigt med fotografering, det blir bara svårare och svårare, det är nåt magiskt liksom.

   Radera
 4. Gott nytt år!
  Brutusmagin och din egen är en fin blandning!

  SvaraRadera
 5. Magiska bilder! Nej, det blir varken Sydgeorgien eller Midwayöarna när jag är ute och fotar. Det får duga med bilder från Mogata. Kråkor, skator och gråsparvar kan också vara intressanta fotoobjekt. Elefantsälen kanske man kunde hoppa undan för - den är väl inte så snabb, eller?
  God Fortsättning önskar Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Brutus Östling är otroligt fantastisk! Hans böcker är intressanta att läsa för det är inte bara bilder. Och de är förvånansvärt billiga, ångrar att jag inte köpte flera men när man snålar ihop till en kamera så.
   Vet inte vilka hastigheter en elefantsäl kan komma upp i på land och jag kommer nog aldrig att behöva kolla den saken.
   God fortsättning till dig också.

   Radera
 6. Oj, vilken Brutus! Fullständigt magisk, jag håller med dig.
  Tack för tipset att läsa in den killen. Inte låsa in...
  Med tanke på elefantsälen på bild nummer två och din likhet med den
  så är det nog bara uttrycket, fryntligheten, förnöjsamheten som liknar.
  Ta nu inte illa upp, den är söt, men du är betydligt sötare.
  God fortsättning på det nya året!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Brutus bilder är fantastiska, och varför köpte jag inte flera böcker?
   Det var en vänlig tolkning av elefantsälen, jag såg det mer som en plufsig tre-tons energifattig varelse som har svår att ta sig upp.

   Radera
 7. Jag firade min senaste födelsedag med Brutus Östling på ett småländskt bibliotek, mycket roligt och lärorikt. Och en Brutus-bok ligger förstås här på bordet!

  SvaraRadera