söndag 31 januari 2016

Ingemansland Lördagsblogg

Om detta vet jag inget, inte mer än att jag borde skriva en lördagsblogg om Ingenmansland precis som de andra lördagsbloggarna, du hittar hela gänget i fliken ovan.

Ingenmansland alltså, ett område som ingen intresserar sig för. Vad kan det vara? Det brukar ju vara ett område mellan två länder, själva gränsen liksom. Eller ett område som alla gör anspråk på men som ingen har självklar rätt till. Antingen slåss man om det eller struntar i det, tror jag.

Ett område som ingen tar ansvar för måste väl vara ett ingenmansland, diskbänken t ex. Fast då blir det ju mera en verksamhet som blir ingenmansland.

Nej ingenmansland var ett svårt ämne men om jag gör en halsbrytande manöver och glider vidare i associationsbanorna och fortsätter på temat verksamheter som ingen ansvarar för så hannar jag i textilbranschen, inte så förvånande kanske.

Snygg men tandlös, det fattas krokar som leder garnet
Jag har börjat spinna garn, t o m fått tag i en gammal spinnrock, två faktiskt. Den ena är bra och och den andra är fin. Fin men tandlös.

Varje spinnrock värd namnet bör ha tre spolar. Man spinner entrådigt på två spolar och tvinnar ihop till tvåtrådigt garn på den tredje. Det saknas ofta spolar så jag begav mig ut på spoljakt. Det är bra att ha flera spolar.

Men spinnrockar vilar för närvarande i ett slags ingenmansland, det är ingen som tar ansvar för dom.

Jag hittade två perfekta spolar i en antikaffär i Leksand, dvs den ena spolen var hel och den andra var trasig, 65:- st. Jag undrade lite över den trasiga spolen och butiksinnehavaren svarade att de var ju mera som inredningsdetaljer. VA!?
Jag varken skrek eller grät, jag stelopererade snabbt ansiktet och sa jaså och gick ut.

Arbetsredskap, inte inredningsdetaljer.

 Pensionären gjorde en ännu mer halsbrytande manöver och klättrade ut på uthusvinden och hämtade ner en spinnrock som var mycket illa åtgången. Men de är som en IKEA-möbel, man kan plocka isär dom och göra ren dom och pyssla lite, eller helt enkelt återanvända detaljer. Det blev en reservdels-spinnrock.

Vraket på vinden
Men å andra sidan var det så fin målning på den så det vore ju synd att inte bevara den hel och fungerande. Men då måste jag hitta ett nytt hjul för det gamla har ju gett upp.

Stillsam målning 

Så blir det

Så till sist en bild som förekommit i spinngruppen på Facebook , jag gillar de bevingade fötterna och det bekymrade lejonet i mitten. Att kvinnan är beväpnad med en slända gör inte saken sämre. Den bilden vill jag veta mera om. Den lär ska vara en satir över kvinnans kamp för rättigheter.

Ps sedan visade det sig att väldigt många spinnrockar har flyttat till Norge, "Dom var här och köpte allt" sa en gammal man i en diverse-loppis-skrot-affär.  Så spinnrockarna finns inte i ingenmansland, dom finns i Norge Ds

12 kommentarer:

 1. vad ska en göra med dessa norrmän? Även spinnrockar försvinner dit :-) Gillar också lejonet på bilden. För att inte ha så mycket att skriva om så blev det fullt av detta landet.. kom att tänka på ja, vi elsker ..

  SvaraRadera
  Svar
  1. All heder till norrmännen, eller norskorna då kanske, som har förstånd om att ta reda på sin ull och spinna fina garner. Men jag tror jag ska smyga dit och se om jag kan röva tillbaka en hel komplett spinnrock.

   Radera
  2. Kicki; jag har skrivet ett inlägg på min blogg om att jag går ur gruppen, kanske har du läst det. Jag har nyss lagt till att ni får skriva mina teman om annan vill lägga nya.

   Radera
  3. Jo jag såg det, men vi skriver nog envetet vidare, tror jag.

   Radera
 2. Som lite inredningsintresserad undrar jag förstås vad man kan ha de där spolarna till. Nya fötter till byrån? Hängare i hallen? Toapappershållare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Värre än så, de ska ligga och se ut som om det pågår verksamhet och någon tjänsteande (från Downton abbey?) bara råkat lägga ifrån sig spolarna.
   Grrr

   Radera
 3. Min svägerska (Karlslokens syster) har två spinnrockar, en ny och en gammal! Och en slända. Hon bor inte i Norge, så två är räddade! Tyvärr tror jag att garn- och stickintresset har slitit hårt på hennes händer. Själv sliter jag med en strumpstickning, som jag hoppas ska bli klar med innan nästa jul.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken lyckats och vilken olycka att händerna är slitna. Det är viktiga redskap.
   Sockorna fixar du på ett par dagar, det hinner nog bli många par till jul.

   Radera
 4. Härlig tolkning av veckans lördagstema! Spinnrockslandet är verkligen ett ingenmansland numera.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack.
   Det verkar som om spinnandet har blivit på modet igen, spånad kanske det heter egentligen.

   Radera
 5. Du har fått till ett härligt inlägg! Och det är ju det som är så fiffigt i vår temagrupp att var och en får tolka precis som den vill!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är kul och mycket lär man sig.
   Tack för kul teman.

   Radera