fredag 6 februari 2015

Sömnlös Lördagsblogg

Dagens bloggtema är Sömnlös, det är Bildbloggaren Anki som har hand om teman i februari. Flera lördagsbloggare i fliken ovan.

För att ta ämnet lite seriöst sökte jag på "sömnlös" på internet. Det blev 337 000 träffar, sedan sökte jag på "sömnlös 03:15", det blev 27 000 träffar, det är nämligen i tretiden som man vaknar, av någon anledning.

I vissa kretsar säger man att kroppens organ har sin egen rytm och att det är när lever och mjälte sätter igång och reparera  blodet som vi vaknar. Jaha, säger jag som saknar kunskap att argumentera om saken. Men något händer och det är inte bovar och banditer som  som väcker mig, och inte är det grannen som åker till jobbet för hon åker inte förrän i fyratiden. Kanske det är grannens katt som klampar förbi? När katten kommer förbi knutlampan så tänds den (lampan) och då låter det knäppLampan sitter en meter från min huvudkudde på andra sidan väggen.

En del påverkas av fullmåne, det är väl egentligen inte så konstigt. Månen påverkar vattnet och människan består av en hel del vatten.
Fullmåne i fäboden, romantiskt så det förslår, inte ska man sova då
 Men om man nu envisas med att vilja sova så kan man räkna får. Jag har alltid trott att fåren hoppar över grinden och kommer mot mig men det är tydligen inte så sömnfåren gör. Dom dom springer från höger till vänster och om man följer dom med ögonen så gör man samma ögonrörelser som man har under remsömn. Aha! säger hjärnan, hon sover, och så somnar man. Man har helt enkelt lurat sig själv och det är ju smart ibland.
En intressant artikel om ögonrörelser och terapi finns här.

Bör räknas
Innan vi hade möjligheter att lysa upp tillvaron med olja eller elektricitet så blev nog nätterna väldigt långa. Det blev mörkt eftermiddagen och ljusnar 18 timmar senare. Inte kunde man sova så länge. Säkert måste man upp någon gång på natten och sköta om elden och gå bakom knuten och ligga och prata en stund. Det kanske är helt naturligt att ta en paus i sovandet. Det är ju inte farligt att vara vaken.

17 kommentarer:

 1. Ahaaa! Är det därför man ska räkna får :-) Har aldrig begripit det där! Det fanns alltså en tanke med det hela. Man lär så länge man lever! Och klart man måste upp och vakta elden! I alla fall några. Jag tillhörde nog dem som skulle upp och mjölka korna. Eller så hade mitt hus brunnit upp för jag sover som en stock hela natten! Är ny lördagsbloggare här. Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen till lördagsbloggarna.
   Visst är det många konstiga saker som har en förklaring som förlorar sig i historiens dunkel.
   Det finns mycket spännande om ögonrörelser upptäckte jag när jag sökte på det,

   Radera
 2. Intressant det där med ögonrörelser... har nog räknat fåren från fel håll... ska testa andra hållet nästa sömnlösa natt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det spännande, läste du artikeln jag länkade till? Om fåren hoppar åt höger eller vänster spelar väl ingen roll, huvudsaken är tydligen att man rör ögonen fram och tillbaka.
   Jag trodde att fåren hoppade ur hagen och kom emot mig och det är väl klart att man inte kan sova om man riskerar att bli nertrampad av en massa får.

   Radera
  2. Jag läste artikeln du länkade till... mycket intressant.

   Radera
 3. Gillar verkligen ditt inlägg med foton och allt. Första fotot *wow* Är inte du också med i Fototriss? Om inte så gå med ... du hittar rätt från mitt nya dagens inlägg. Kolla runt i Fototriss för på ett ställe till kunde man även skriva upp sig för att ha koll på bloggar som är med. Är det dina får? De är så fina. Nu ska jag länka till dig som jag har tänkt göra så länge/ kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack.
   Nej jag är inte med i Fototriss, jag har just gått med i den lokala fotoklubben för att få hjälp att lära mig kameran och alla konstiga inställningar. Det får nog vänta ett tag med flera åtaganden.
   Nej det är inte mina får, det är en granne som är snäll och håller oss med mysiga djur.

   Radera
 4. Aha! Man kanske till och med skulle försöka dressera fåren att hoppa fram och tillbaka, fram och tillbaka? Utmärkt fårförklaring är det i alla fall och jättefina bilder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, dom är rätt korkade och framför allt svårdresserade.
   Visst är det intressant det där med ögonrörelser, jag hittade massor med intressanta artiklar på nätet och det finns en yogaövning med enbart ögonrörelser.

   Radera
 5. Spännande med fårräkningen! Jag försöker ta reda på om jag drömmer i färg eller inte, för det ska tydligen vara olika. Men det sista var ändå bäst: "Det är ju inte farligt att vara vaken." Det ska jag tänka på när jag vaknar och inte kan somna om!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blir man orolig för att man inte sover så är det ju stört omöjligt att sova. Som pensionär kan jag ju sova när jag vill och där med har jag en mera avspänd inställning till sömnlösheten. Typ: Jaha, nu kan jag inte sova men det struntar väl jag i, funderar på nåt kul istället då.

   Radera
 6. Man behöver nog sova mera på vintern än på sommaren. Folk jag känner som bott i midnattssolens område säger i alla fall så - där blir det ju extra tydligt.
  Men det där att det inte är farligt att vara vaken borde fler ta fasta på och inte genast hemfalla åt sömnpiller.
  Fårräknande har jag sällan behövt ta till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är nog en miss i utvecklingen att vi inte kan gå i ide, det känner jag verkligen för. Det här klimatet är jag inte gjord för.

   Piller verkar läskigt, då har man ju ingen koll.

   Radera
 7. :-) få fåren att hoppa fram och åter låter som en "fåraktig", men god idé. .Artikeln om ögonrörelsen är intressant. Finns ju många "knep" i terapeutisk syfte. Att vara vaken är ju inte farligt var precis min tanke, det visade sig i mitt fall faktisk bli farligt. En gång då och då då allt i sin ordning, ja visst! Ljuvliga månskensbilder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får är ganska duktiga på att bryta sig ut, om dom kommer på den idén, men getter är värre. Att få dom att gå tillbaka är nog omöjligt.
   Alla överdrifter är av ondo, tror jag, när jag sökte sömnlöshet på nätet så hittade jag en blogg om en karl som skulle testa att sova 2.5 timme / dygn i ett år. Otroligt fånigt.

   Radera
 8. Haha, en ny teori om fullmånens inverkan på människokroppen. Det är klart att det är så! Själv sover jag lika bra ifall det är fullmåne eller inte. De gånger jag verkligen är sömnlös är när maken är borta över natten av någon anledning. Så fort han är hemma igen sover jag gott som vanligt.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis till den goda sömnen. Månen är ju bra att ha och skylla på, det finns ju så mycket myter kring den.

   Radera