fredag 24 maj 2013

Vatten Dagens bloggtema

Viktigt, det viktigaste faktiskt och så luft naturligtvis. Det har alltid varit strid om vatten, vatten som livsmedel, drivmedel, färdväg och fiskevattnen ska vi bara inte tala om.
Från mitt hörn av världen kan jag konstatera att nu är dragkampen på gång ingen.

Sjön Jugen och på en liten ö fanns ett fiskgjusebo som tyvärr blåste ner

Jugån rinner från sjön Jugen genom Siljansfors skogsmuseum och ut i Ryssån som rinner ut i Siljan så småningom.
Till höger låg en damm

Mellan Jugan och Ryssån var det under 1800-talet sex olika dammar och vattenkraft som drev diverse olika maskiner till Siljansfors järnbruk. Nästan alla dammar är borta nu.
Jag står där smedjan låg

Nu vill Länstyrelsen Dalarna återställa alla vattendrag i länet som de var före flottningen.
Och vad innebär det? "Före flottningen" är ju ett svårtolkat begrepp, det är bara begränsat i ena änden och knappt det.

Det har funnit vattendrivna sågar, kvarnar, vadmalsstampar och bysmedjor i alla vattendrag med någon fallhöjd. Är det det Länstyrelsen vill bygga upp igen? nje jag tror inte det. Och inte tror jag att dom vill återställa som det var strax efter istiden heller.
Brrr

Om man rotar lite till i projektet så visar det sig att det är fiskevårdsintressena som hört av sig. Den som man värnar mest om verkar vara flodpärlmusslan.
Trängsletdammen Foto: Alf-Jan Hansson på Dalanytt

Det ska bli mycket intressant att se hur det kommer att gå med återställandet, det finns en hel del att ta tag i.

8 kommentarer:

 1. Ja det ska bli spännande att se var detta slutar! Återställandet kanske sprider sig vidare längs vattendragen. Hur ska det gå med kraftstationen i Näs? Eller vår egen lilla kraftstation i Horndal...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst serru, och det gäller dessutom hela Sverige och är så detaljplanerat så man blir nervös. Jag fattar inte hur dom tänkt göra inom museieområdet. Utredning finns att hämta på Länsturelsen.

   Radera
 2. Ja, ni har annorlunda vattendrag än vad vi havsomspunna har.
  Följer med litet nu och då i tv-n om kraftstationers varande och ickevarande längs era älvar och vattendrag, fördämningar och allt som jag inte begriper mig på

  Hoppas att det slutar som ni vill att det ska sluta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett pyssel med översvämningsrisk och regleringsfonder och kraftverkverksbolag som snålar med vatten. Men jag misstänker att havet kan ha sina sidor också.

   Radera
 3. Det blir litet som SD som vill "tillbaka" till något som inte finns och inte funnits.
  Men vattendragen finns och ibland ändrar de förlopp alldeles själv. Vad är äkta och ursprungligt i en värld befolkad av människor?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Det var bättre förr" brukar dottern säga och är mycket ironisk. Frågan är när "förr" inträffade.

   Radera
 4. Väldigt intressanta bilder för en som bara varit bussguide till Minattssolen för 40 år sen och inte sett mycket av Sverige norr om Stockholm för övrigt. Ja, man kan verkligen undra hur de tänker om de ska återställa allt som det var "förr". De har nog inte tänkt alls...
  Hoppas det löser sig till det bästa. Det kan ju bli ett halsband någon gång kanske?
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja ibland blir man väldigt undrande inför besluten från ovan. Men jag har inte gett upp om dom ger sig in och ändrar i museieområdet så hoppas jag att det blir både smedja och såg mm, allt drivet av vattenkrft. Det vore fint.
   Men flodpärlmusslan är så opraktisk så den har en väldigt trassligt fortplantning och är beroende av lax och öring för att det ska bli nåt. Det är väl därför dammarna ska bort.

   Radera