tisdag 7 maj 2013

ArbetSam Skåneresa


Jag är lite frånvarande, dvs jag har annat för mig, bl a har Pensionären och jag varit på Arbetslivsmuseernas årsmöte i Kristianstad. En imponerade tvådagarstillställning med 6-7 studiebesök.

Det var liksom nördarnas årsmöte. Alla brann för sin verksamhet. Undrar hur många järnvägsmuseer det finns, och ångbåtsföreningar, t ex.
I stationshuset i Brösarp har minsann fina gardiner
Självklart blir man imponerad av samlingar och föreningarnas arbetsinsats och allt ideellt arbete som görs.
Vi pratade mycket om service och guidning när vi åkte omkring och tittade och lyssnade. En kunnig och engagerad guide kan få vad som helst att bli intressant. Det var gott om såna men det fanns exempel på trötta och bittra guider också. 

St Annas Gille i Åhus höll man på att förbereda en förklädesutställning. Och vilka textilier det hade!  Där hade jag kunnat bli kvar länge. 
Förkläde, påminner lite om ett Leksandsförkläde

Det här verkar också bekant, någon har vävt det på Sätergläntan tror jag

På vägen norrut hade jag prickat in två ställen som jag ville se men det var ju efter avslutat möte. Det ena var  Glimåkra vävstolsfabrik. Vävstolsfabriken var jättestängd och kaffe fanns inte att få i Glimåkra. Inte förrän vi log vänligt mot en pizzabagare. 

Sven, kunnig och trevlig guide
Det andra målet var ullspinneriet i Osby. Jag hade fått ett telefonnummer till en man som hette Sven. Ullspinneriet var också stängt, dom öppnade bara för större grupper.  

Men Okay sa Sven, eftersom vävstolsmuseet var stängt så kan väl jag öppna. Och vad kostar det? frågade jag, 25 kronor sa Sven, men äh, jag tar 30 för att ni bara är två. 

En sån gång får man lov att bestämma själv.
Eftersom vi var väldigt mycket intresserade (i alla fall jag) så bestämde vi priset själva. Det där är också en sak att diskutera, det är ju viktigt att ta betalt. 
Sven var engagerad och museet var intressant.

Maskiner med remdrift och det mesta fungerade, förr var det vattenkraft innan elbolaget tog vattnet.

Men det var problem med förgarnet, det blev inte runt och löst, bara platt och hasade omkring och fastnade i varandra. Kan det vara för torrt garn? 

Det är synd att det är så långt till Skåne7 kommentarer:

 1. Nog kan det säkert vara så. För torrt garn.
  Gardinerna är verkligen vackra
  de vävda tygen likaså
  Och jag får alltid lust att tova när jag ser all kardull
  Tänkte spontant på att egentligen blev ni ju flere än två...här sitter jag och följer med och säkert väldigt många till..
  Är så himla glad för att det finns nördar av olika slag så man slipper med på det ena och det andra i bloggvärlden.
  Tack tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst vore världen mycket tristare utan nördar. Cecilia i bloggen "Cessi stickar" har börjat använda hälsningsfrasen Å vad nördar du med då? Samtalsämnet är ju givet direkt.
   Men det slår mig nu att jag lyckades hitta textilier på ett järnvägsmuseum, och att jag möjligen börjar utveckla allergi mot gamla tåg, i synnerhet rälsbussar.

   Radera
  2. Hihi, vad roligt att se sig omtalad.
   Kanske inte som hälsningsfras, men när konversationen behöver oljas.

   Skoj att det finns så många kunniga nördar runt om i olika ämnen!

   Radera
 2. Hade ingen aning om att det fanns något som heter arbetslivsmuseum. Intressant. Förklädena är underbart vackra, påminner mig om min salig farmor som var duktig på att väva. Bra att ni bestämde priset själva, Sven öppnar nog gärna för er fler gånger. Håller med PettasKarin om att det blir många fler än två som är med på visningen.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Slarvigt av mig, det heter Arbetslivsmuseernas samarbetsråd. Det är alltså inte ett museum utan en organisation som samordnar alla oss i nördföreningarna. Allt från Spetsmuseum i Vadstena och Siljansfors skogsmuseum i Mora till Folkestorps brännvinsbrännerimuseum och ... ja det finns 1500 museer som speglar arbetsliv från dåtid.
   Om man skaffar medlemskatalogen så kan man arrangera semesterresor i flera år.

   Radera
 3. ArbetSams lista över arbetslivsmuseer i Sverige bör ligga i varje bil som kör omkring i vårt land. Och kanske ligga i varje ryggsäck som åker tåg eller buss. Det finns ALLTID något oväntat intressant att se inom ett par mils omkrets.

  Och det där tyget som verkade bekant verkar ju väldigt bekant. Fässing, tänkte jag när jag såg det och så kom jag på att jag nog inte vet vad "fässing" är för något. Madrassöverdrag? I alla fall har jag sett något mycket snarlika, någonstans. Hemma på Ängsbacken? Hos farmor?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fässing: Med halm eller hö stoppad säck, brukad som bolster, madrass. Enligt Glossarium över föråldrade eller ovanliga ord och talesätt i svenska språket av F.A. Dahlgren.

   Förklädet, jag ser för mig ett, förkläde, faktiskt en liten fånig sak med snibb, serveringsförkläde tror jag det hette, det är ju skillnad på förkläden och förkläden. Typisk mosterFridagrej.

   Radera