fredag 6 januari 2012

Stickning eller vävning?


Fast jag är nog lite fel klädd när jag väver


Nu har jag avslutat en stickning och efter förra blogginläggets filmsnutt tror jag att jag ska ägna mig åt vävning ett tag och för att styrka mig har jag läst Praktisk Väfbok tillägnad den idoga svenska kvinnan. Jag kände mig på något vis berörd.
Kort sammanfattning: Vävning är välgörande för syndare, idioter och sinnesslöa.

Sedan tröttnade min skanner
Men senare i förordet kan man läsa:
      "I många år har man ansett som en afgjord sak, att det ej lönade sig att tillverka tyger för hemmen, emedan fabrikatet fölle sig billigare.
      Men i samma mån som vara blev billigare, blev den äfven sämre. Man lärde sig att använda appretur (klister) i stället för fibrer i bomulls- och linnevaror och shoddy eller rugg-affall i stället för ull i yllevaror. Hållbarheten blef härigenom mindre och uppköpen måste följaktligen oftare förnyas. Den bekanta satsen ”att köpa billigt är att köpa dyrt” blev alltmer en klar sanning.
Nu när den gamla hederliga väfnadskonsten, fordom så oupplösligt förenad med hemmets bestyr, efter att i många långa år varit glömd, åter börjat komma till sin rätt, är det väl behöfligt för den därför intresserade allmänheten att erhålla några råd och upplysningar vid utförandet av sådana väfnader. Som äro behöfliga uti ett ordnat och idogt hem."

Möjligen är det sista meningen, den om ett ordnat hem som tilltalade mig mest. Någon gång måste jag väl få ordning på det här hemmet. 

3 kommentarer:

 1. Sticka eller väva? Väva eller sticka?? Vet du vad, jag tror varken du kan eller måste välja. Sticka och väva, ska det vara.

  SvaraRadera
 2. Att spinna är också rogivande.
  När man kommit över det hysteriska första stadiet vill säga ...

  SvaraRadera
 3. Ja så är det nog, en, eller två, stickningar på gång och en väv. Sedan är det karaktären som ska hållas i trim annars blir det bara stickning.
  Det där med att spinna tror jag inte är min grej, händerna klarar inte det så bra även om det verkar riktigt trevligt. Jag har ju mina tumleder som klagar över just det greppet och den rörelsen, http://tumbasartros.blogspot.com/
  Men dottern spinner glatt och jag fick en fin härva i julklapp www.emmafrost.se

  SvaraRadera