lördag 25 juni 2011

Midsommar igen

Här i Siljanstrakten firar vi inte bara midsommar på midsommarafton. Vi firar när vi har tid, lust eller när den lokala traditionen så bjuder. Att det står midsommarafton i den officiella almanackan bryr vi oss inte om, det är ett statligt påfund och här i Dalarna skiter vi (som vanligt) i sånt.
Så idag åkte vi till fäboden och firade. Visserligen gick stången av när de tog ner den för två veckor sedan men biten som var kvar räckte till ändå. Annars är det (som vanligt) lite tävling om vilken by som har längsta stången och största julgranen.

Vi hämtade svärmor och for till fäboden. Eftersom jag (som vanligt) promenerat runt i köket i två dagar så ville jag promenera ute i skogen och bad att få bli avsläppt när vi kom till fäbodvägen. Jag ville gå, det var flera bilar som stannade och erbjöd skjuts men jag envisades.
Det är så mycket man inte ser när man åker bil och inte hör man bäcken heller.

En liten äng med linnéa t ex

Eller en mossig gubbe, troligen skogskungen själv.

Smultron fanns det också.

Och massor med lingonblom

Men vad heter de här? Är det Ärenpris?

Sedan blev det majstångsresning och kaffe med bröd som besökarna hade med sig.  Man tar alltså med sig en sockerkaka eller bullar, sedan handlar man kaffe och bröd, det är kreativ ekonomi för fäbodlaget.
Och svärmor var nöjd, här var det bekanta som levde (som vanligt).

3 kommentarer:

  1. Oj vad många! Ska inte fäboden föreställa ett ensligt ställe i skogen, dit bara de verkliga konnässörerna hittar?

    SvaraRadera
  2. Nja, våran fäbod är ju ovanligt vacker och speciellt trevlig och befolkas av väldigt många bakande kvinnor. Svärmor t ex. Därför är det massor med folk på majstångsresningen, men de som syns på bilden är mestadels folk med stugor i fäboden. Och så var det ett par japaner också, dom gillade verkligen Små grodorna, och alla andra tyckte också det var väldigt trevligt när de dansade.

    SvaraRadera
  3. Linnea... åh, där kände jag avund. ;) Det har jag aldrig sett i verkligheten. Det är en sån vacker blomma.

    SvaraRadera