tisdag 11 april 2017

GULT Veckans rubrik

Gult är en varningsfärg, gul flagga var pestflagga. Skyddsrock på sjukhus var (är?) gula. 
En väninna berättade att hennes pappa jobbade i en gruva på 50-talet och tyckte att jobbarkompisarna syntes dåligt och riskerade att bli påkörda så han hittade på att de skulle ha en gul skyddsväst som syntes bra, eller var det orange?


Nu sitter det gula reflexvästar på alla kloka som går och cyklar efter vägarna. 
De som inte har skyddsväst och går efter mörka vägar betraktar jag som självmordskandidater och jag blir så hiskligt arg när (och om) jag plötsligt får syn på dom så jag skulle kunna stanna och slå dom. Fast jag blir nog mest rädd när jag ser dom, i sista stund.


Gul är också Little Sun, en effektiv solcellslampa, köper man en så så får skolbarn som inte har elektricitet glädje av det. Köp en, eller flera, dom är bra, finns på Moderna museet  bl a.


Gult var det också i Orsa kyrka förra veckan. Hela kyrkan var fullsatt med trasmattor, varenda bänk hade trasmattor på sig, tätt tätt. Längst fram till vänster var det gula-bruna temat. Ett mycket inspirerande kyrkobesök och det var nog länge sedan det var så mycket folk i kyrkan.


I butikerna är det gula blommor


Men hemma har jag satt upp en väv, entrådigt lingarn


Inte ett dugg gul. Jag frågade vävgruppen på Facebook om råd, entrådigt eller tvåtrådigt inslag, kypert eller tuskaft, blekt eller oblekt. Jag fick många glada hejarop; fortsätt med den randningen! Nja jag hade ju tänkt väva ett skjorttyg till en ganska grov medeltidsdress. 
Nja, jag får sova på saken.

Det är Birgitta som håller med teman i april, och flera temabloggare i fliken ovan.

10 kommentarer:

 1. Jag vet att man tänker på gult som fara och liknande. I och för sig en ypperlig färg som syns i olika sammanhang men själv har jag alltid tänkt sol och ljus när jag ser gult.
  Vilket härligt påfund att ta in mattor i Orsa kyrka. Var det ett tema av något slag, en utställning eller ett sätt att få folk till kyrkan? Jag skulle absolut ha gått dit om jag hade varit i Orsa. Mera trasmattor i kyrkan tack! Vi har en liten kyrka på västra Åland, Eckerökyrkan, som också brukar trasmattor i kyrkgången upp till altaret och pyntar fönstrena med pelargoner sommartid. En härlig hemkänsla ger man besökarna.
  Hoppas sömnen gav dig ledtrådar till hur du ska väva trådarna. !
  Glad Påsk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är gult sol och ljus, det tycker jag också. Att det blivit en varningsfärg är nog ett arv från pestflaggans tid.
   Det låter som om man skulle kunna känna sig mera hemma i en kyrka med trasmattor och pelargoner än en kyrka med kristallkronor och överdåd. Sen skull man ju kunna diskutera det där med mammon osv.

   Radera
 2. Oj, jag har faktiskt inte tänkt på gult som en varningsfärg men du har ju så rätt. Mattor i kyrkan var ju nåt speciellt och både roligt och fint. Lycka till med väven!
  Glad Påsk, kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det lite konstigt att ha så fin färg som varning, men det har ju sin förklaring.
   Tack och Glad Påsk du också.

   Radera
 3. Vilken känsla med en massa trasmattor i kyrkan, låter ombonat och fint. Nu ska jag genast skaffa reflexväst så jag inte åker på en propp om du har vägarna förbi! Jag har lite andra typer av reflexer men reflexväst är nog det mest effektiva, det tror jag faktiskt. Ha nu en riktigt gul och kul och glad påsk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det finns många skäl till att ha reflexer.

   Radera
 4. Så fina ämnen du hittat för gult. Att synas ordentligt då man är ute i mörker är ju jätteviktigt. Jag blir också orolig över alla dessa som går omkring med hörlurar. De hör ju inte om någon bil tutar. Fortsatt skön påsk!
  Hälsningar
  Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej precis, de där lurarna i öronen är livsfarliga och sen en skärm framför ansiktet så blir det zoombis av fotgängarna.

   Radera
 5. Hej, gult var det här där jag förväntade mig skor...men skorna kommer säkert vad det lider. Fantastiska gula rosor har du hittat, och detta med skyddsvästar...ack så viktigt. Här på landet har man släckt ner varannan av de fåtaliga gatlyktorna så det är rent förskräckligt och både jag o jycken använder gula västar. (o inte bara det, utan även pannlampa) under den mörka årstiden. Ha en fin fortsättning på påskhelgen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra, då riskerar du inte att jag ger mig på dig i alla fall. ;-)

   Radera