lördag 12 mars 2016

Vintersport Lördagsblogg

Jag kommer inte undan, det blir Vasaloppet.
Vasaloppets startfält. Det dallrar av energi i luften
Det borde ha skrivits tillräckligt om den saken och jag som är ganska ointresserad av skidåkning är ändå fascinerad av Vasaloppet.

Det är synnerligen osäkert om Gustav Vasa över huvud taget var här och åkt. Men Vasaloppet är här, väldigt mycket. Det började 1922 och har  pågått sedan dess, när det funnits snö. Några gånger har man ställt i eftersom det inte funnits något att åka på. Och några gånger borde man nog ställt in eftersom spåren försvunnit och snön blivit till drivor med snökristaller, som strösocker ungefär.

En ovanligt tjurig åkare hette Per-Erik Hedlund (1897-1975).  När han skulle åka Vasaloppet åkta han skidor hemifrån till starten, dvs från Särna till Sälen, sedan körde han Vasaloppet, och vann två gånger. Han gjorde lite som han ville och det där med landslagsdräkt gillade han inte, han åkte i en tunn helvit dräkt istället för den otympliga landslagsdräkten och blev hotad om diskning. Det struntade SärnaHedlund i.

Såhär skriverAnders Lindblad i SvD
"När han stakade i mål som överlägsen segrare hälsades han välkommen av Holmqvist med orden: ”I Sveriges namn hälsar jag Er som segrare”.”Särna-Hedlund” tittade kort på överstelöjtnanten och svarade: ”Ja, dög dräkten åt dig gubbjävul”, innan han snabbt försvann från målområdet. Sedan dess har svenska skidåkare använt den helvita tävlingsdräkten."
Barn på väg till skolan i Torgås en vintermorgon 1928
Bild ur boken Lima bortom mannaminne, Fotograf var Elin Jansson (1902-1969)
I samma bok finns den här bilden
Gruppbild vid Valla skola, damerna i förgrunden Liss-Ola-Tilda, Elsie Larsson, lärarinnan Berta Larsson, Karin Johansson och Alida Larsson Fotograf var Emil Johansson 1879-1948
Skidor har man nog underlättat transporterna vintertid i alla tider även om skidkläderna varierade, de här damerna verkar ha ambition att åka skidor men lite opraktiskt är det nog med de långa kjolarna, men snyggt.

Till Vasaloppen anmäler sig över 66 000 åkare. Men det är bara åkarna det, sedan tillkommer anhöriga, massmedia, kommersen och publik. Folkmängden i Mora ökar tre gånger om, minst. Många ortsbor hyr ut sina bostäder eller gästrum till åkarna.

Det finns många Vasalopp, Tjejvasan, Kortvasan, Öppet spår, Stafettvasan, Cykelvasan och så Vasaloppet och nu ska det bli Nattvasan också, fast det verkar som en del redan börjat träna på mörkerkörning.
Det är idrottsföreningarna fungerar som funktionärer och sorterar 66 000 ryggsäcker, säljer diplom och ramar, tar hand om skidor och chip och mycket annat. För det får föreningarna en slant/timmen. Det har gjort att idrottsföreningarna utefter vasaloppsspåret har relativt god ekonomi. Här finns mera siffror och kuriosa om loppen. 

Mycket krimskrams och en del bra saker

Tideräkningen i de här trakterna sträcker sig inte mellan midsommar och jul utan mellan Vasaloppet och älgjakten. Men nu är det lugnt ett tag.

Här är Pensionären i Lilla Vasaloppet för ... tja kan det ha varit 60 år sedan. Han brukar beskriva livfullt hur svårvallat det var. Han kom trea.

Pensionären på ön ansvarar för teman i mars och flera lördsgsbloggare finns i fliken överst

12 kommentarer:

  1. Nämen det där med dräkten var ju jättekul! Hade ingen aaaning. Man förstår det där med tideräkningen i Moratrakten, Vasaloppet är ändå en fokfest!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja även om man inte är så intresserad av skidåkning så finns det ju mycket annat att roa sig med. En kollega (för mycket länge sedan) tog semester och dansade med stiliga journalister m fl i tre dagar och vilade upp sig i två.
      Exempelvis, då.

      Radera
  2. Jag kan förstå att om man bor i norra Dalarna så kommer man inte undan Vasaloppet hur gärna man än skulle vilja!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man får leta reda på sina egna russin, som att ha trevliga gäster t ex.

      Radera
  3. Gillar killar som Särna Hedlund, rakt på rödbetan och tänk att skida till tävlingen, tävla och vinna. Hurra!
    Du har bildskatter som heter duga, ljuvliga att se på
    Skida lugnt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns mycket historier om den gubben, som den när han och en till kom i mål exakt samtidigt och båda vägrade en andraplats. Men den storyn tar vi en annan gång.

      Radera
  4. Läckert med skidkjol! Fast jag skulle kunna tänka mig en som är lite kortare, inte så mycket tyg och med sprund i sidorna. Kanske rentav smidigare att åka i än skidbyxor som har en tendens att strama lite här och där!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det läcker, och jag har för mig att det fanns långa byxkjolar också. Nog är det konstigt med byxor som bara krymper och krymper.

      Radera
  5. Kul att läsa om han Särna-Hedlund och den vita dräkten :) Oj så många gamla foton du har - underbart!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är nåt visst med envisa skidåkare, och gamla foton

      Radera
  6. Så roligt att få litet historik! Vilka härliga bilder.
    Hälsningar
    Birgitta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns massor med anekdoter och kuriosa om kring Vasaloppet, både dråpliga, tragiska och dramatiska. Och några gulliga, som japanen som bröt loppet och blev kär och fortfarande bor kvar på orten.

      Radera