lördag 12 december 2015

Salig blandning Lördagsblogg

Idag vill Anna att vi ska skriva om Salig blandning. Och jag har funderat och funderat... till slut hamnade jag i julkrubban. Det är väl en salig blandning det. Där är både människor och djur från alla håll. Men med den rådande debatten som bakgrund så måste man ju fundera ett varv till. Om man tar bort flyktingarna från julkrubban, och judar och araber och afrikaner så blir det ju bara kvar en åsna och en ko.
Så det är nog bra med en salig blandning.

Den andra saliga blandningen jag kom att tänka på är mat. En soppa som serverades i församlingshemmet en onsdagslunch. Det var kockens avskedslunch innan han gifte sig med sin vän och flyttade från orten. En riktigt god soppa var det.

Fisksoppa med curry
1 stor lök
1 msk curry
1 msk smör
Hacka löken och fräs alltihop i en kastrull
1 pressad vitlöksklyfta
0,5 liter buljong
1 burk hackade tomater
(hit kan man förbereda)
2,5 dl grädde
1 burk persikor i bitar
300 torsk i bitar

En annan maträtt som väl också kan kallas salig blandning är Axnérs nirvanagryta.
Jag fick receptet av honom någon gång på 80-talet som tack för receptet på min choklad som jag gjorde för att stilla chokladsuget vid mensen.


Den döptes senare om till Jourgryta eftersom den blev kvinnojourernas nationalrätt i flera år.

Flera lördagsbloggare httar du i fliken ovan14 kommentarer:

 1. Maffiga saliga blandingar. Men en blir ju lite nyfiken på Axnérs behov av menslindrande choklad...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja verkligen, dessutom så smällde Axnér i sig nästan hela den omgång jag gjort. Han hade sökt upp mig för att få ett tips om hur han skulle kunna komma in på Kulturkommunikationslinjen trots att han inte hade åldern inne för universitetsstudier. Men det var ju enkelt löst, det är ju bara att gå dit på uppropet för alltid är det någon som inte kommer och kursanordnaren vill ju gärna att kursen ska fara full. Han blev antagen och var en stor tillgång fick jag veta senare. Han hade säkert lite kvinnliga drag.

   Radera
 2. Jag tror nog att jag skulle utesluta torsken ur soppan om jag skulle laga den. Jag tror inte den behövs. Man kan kanske tillsätta lite halloumiost istället som Mirren gör med i sin linssoppa.
  Jag håller med dig om att julkrubban verklig platsar under rubriken!
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så smart med halloumiost, det har jag inte tänkt på, och det där med aprikoser gör att soppan blir ganska söt så man kan nog minska på det också.

   Radera
 3. Fisksopps-saligblandningen låter intressant och varför inte? Aprikoser går säkert lika bra som apelsin i en fisksoppa. Halloumi, som Ingrid föreslår, låter också saligen blandat, även om jag tycker att halloumikonsistensen är lite grann knarrig.
  Nirvanagrytan måste ju bara bli god! Den kan ju intet annat.
  Härliga blandningar du bjuder på idag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man steker halloumin först så blir den lite knaprig tänkte jag, annars är det nog risk för knarr.
   Nirvanagrytan kan bli för söt, nästan allt utom böngroddarna är ju sött i någon bemärkelse.

   Radera
 4. Många matrecept är saliga blandningar. Och jag undrar verkligen vad mungo chatny är! Kommer mig att tänka på kokt bäver..... ;) fast jag tror att det är ett stavfel.
  Om goda hemlagade recept är saliga blandningar, vad är då industrimat med 48 tillsatser? Oheliga allianser?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kokt bäver, tja. Har du testat ;-)
   Alla de där tillsatserna måste väl rimligtvis fördyra maten? Hur nyttigt är det att sätta i sig en massa konserveringsmedel? Jag hörde en skröna om att det blir problem med kyrkogårdarna, p g a allt konserveringsmedel vi satt i oss.

   Radera
 5. Härliga blandningar... både i krubban och i grytan :)

  SvaraRadera
 6. Åh, tack för spännande recept! Verkligen salig blandning i grytorna. Lite annorlunda. Sånt är roligt att prova på! Ja julkrubban som en samlingsplats för olikheter är inte dumt att ha i åtanke i dessa tider! En salig blandning är vi människor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det kul med nya recept, prova på.

   Radera