lördag 19 september 2015

Äta bör man Lördagsblogg

Äta bör man – annars dör man, enligt ordspråket.
Och visst äter vi, fel mat och för mycket mat. Det verkar som om de flesta självmord begås med med kniv och gaffel. Vännerna på asyboendet tycker att de får alldeles för mycket kött. Visst är det väl så i vår matkultur numera och jag funderar på när jag åt kött senast och så slår dig mig att Pensionären lagade fläsk och potatis i går.
Ackja.
Kött, ekologisk uppfödning.

Eftersom jag är innerligt trött på att laga mat vareviga dag så det vore enkelt och naturligt att köpa färdig mat. Men si det vill jag inte ha för fusk gillar jag ännu mindre. Fusk med halvdana råvaror som är utspädda med konstigheter, färgade och fulla med E-nummer och skarvade bästföre-datum.

Ekologiska trattisar

Följaktligen får jag fara till affären och köpa mina råvaror, ekologiska så långt det går och laga mat, ändå. Om jag inte hämtar maten i skogen. Men kan jag lite på affärsmaten då? Hur mycket kostar det att stämpla dit "Ekologisk" på etiketten? Det är verkligen ingen bra känsla att hela tiden vara misstrogen mot alla varor man lägger i kundkorgen.

Lax t ex, det går åt tre kg fiskfoder för att få fram ett kg lax, och fiskfodret är gjort på vildfångad fisk. Odlad lax bidrar alltså till utfiskning. Nähä, då går lax bort (utom när en odlingskasse går sönder och grannen håvar upp massor med firrar)
Naturligt konserveringsmedel
Jag sitter och bläddrar i Mats-Eric Nilssons bok Äkta vara (finns på nätet här) och inser att det är väldigt mycket som inte serveras i det här huset.

Förrädiskt gott, recept här



  • Chips, Näää, men jag har gjort svartkålschips och det var väldigt gott
  • Dressing, gör själv
  • Kyckling, Nix, jag har hört att dom är taskiga mot kycklingarna.
  • Köttbullar, men hu då, det vet man ju inte vad det är i dom.
  • Kålrot, det händer att vi äter det men inte ofta och den osannolika historien om varför kålrot heter swede in english kan man få veta här 
  • Mineralvatten, nej varför? Sommarcaféer med egna brunnar får inte servera vattnet eftersom det ofta har högre flouridhalt än gränsvärdet, men det är ok att sälja flaskvatten som har lika hög flouridhalt. Obegripligt korkat.
  • Mysli, gör själv, köpemysli är för söt
  • Nyponsoppa, kokar själv, det finns massor med nypon överallt
  • Pannkakor, gör själv, eller gjorde, det är sällan numera.
  • Salami, Pensionärens favorit, jag avstår eftersom jag inte litar på charkvaror.

Osv
Nu måste jag gå till grannen och köpa ägg, dom har så snygga höns och i morgon ska jag baka sockerkaka.
Mår bra
Tänk att det är så gott med kolhydrater och kolesterol.

I September står Olgakatt för teman. Övriga lördagsbloggare finns till höger och i fliken ovan.

20 kommentarer:

  1. Mycket tänkvärt inlägg och bra illustration till temat idag. Här hemma blir det inte mycket kött eftersom maken är vegetarian. Lakto, som väl är. Men visst blir det självrullade köttbullar och hemmagjord köttfärssås när de små barnbarnen kommer och hälsar på. Mineralvatten gör vi också själva på vår maskin.
    Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Niger och tackar för beröm
      Vi har också en laktovegetarian associerad till familjen, dottern tittar in och blir sponsrad med middag ganska ofta. Det är bra, då får jag tänka till lite.

      Radera
  2. Jag vill också köpa ägg från snygga höns! Det måste vara bästa måttet på om hönan har det bra, finns utrymme för sand att tvätta sig i är hönsen snygga, ergo mår bra. Väldigt bra! Nu vill jag ha foto på hönorna på äggpaketet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är väl det minsta man kan begära, bild på leverantören!

      Förresten, jag måste berätta. Maken är på utflykt med men en massa andra gubbe på en ångbåt och han bad mig att koka ett 12-pack ägg. Jag kokade och lade tillbaka äggen i kartongen och skrev JAG ÄR KOKT på ägget längst upp till vänster, sedan skrev jag JAG MED och JAG OCKSÅ på resten, alla utom ett, det längst ner till höger.

      Radera
  3. Köttbullar är för småpilligt men egna köttfärsbiffar blir det av kalvfärs från Sunnantorp. Litet trist är det att, trots att man kan få eko-ägg i affären, att det inte går att få tag i eko-kyckling. Så, nej, kyckling lagas inte heller här.
    Och grönsaker och rotsaker frossar vi i. Inte sällan som rabbemos. Vet du förresten att kålrot också heter rutabaga på engelska?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo det är sant, biffar är enklare. Renfärsbiffar är inte dumt men det får vara mycket grädde i annars blir det för torrt
      Rutabaga, har aldrig hört, vad kommer det ifrån?

      Radera
  4. Här är det nästan alltid hemägg. VI köper via en som har hönsen ute på gården i lösdrift. Inte som producenterna där det kallas lösdrift när de får gå typ 20 miljoner höns i en gigantisk hall... :(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst känns det bra att träffa dom och se att dom har det bra, både hönsen och hönsmatten.

      Radera
  5. Vi är många som köper mer och mer ekologiskt. Hoppas det har nån effekt.
    Jag har gjort en "dubbel" på lördagstemat denna vecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajamen, dubbelt gjorde du, din kommentar blev också dubbel, men jag tog bort den ena.

      Radera
  6. Kollisalt imponerande! Får du inte lust att hetsäta något riktigt onyttigt emellanåt? Det får jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Impad, varför det då? Jag är urless på matlagning och har en mil till en butik med halvbra sortering. lika bra att göra det själv då.
      Hetsäta, har du aldrig sett mig chokladbutiken? Nej, som alla missbrukare smyger jag lite med det.

      Radera
  7. Det är ju ändå bra att vi blivit mer medvetna om vad vi stoppar i oss. Man får göra så gott man kan. Så härligt det måste vara att kunna köpa ägg av grannen och hitta mat i skogen i närheten där du bor.
    Trevlig helg!
    Hälsningar
    Birgitta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är så självklart för oss att bara hämta bär och svamp i skogen så vi fattar nog inte hur exklusivt det är. Hörde du programmet på P1 om den thailändske bonden som plockade tonvis med bär i svenska skogarna? Eliten i skogen tror jag det hette.

      Radera
  8. igår åt vi fläskkotletter från en glad gris (om man nu kan säga så när hen är ihjälslagen) och det är nästan skrämmande vilken skillnad det kan vara på närproducerat ekologiskt kött och "det vanliga" i affären! Det är en väldigt sorglig utveckling våra matvaror har gått till mötes måste jag säga. Dels när det gäller behandlingen av djur men också alla tillsatser och alla färdsträckor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja verkligen, och vad gör vi åt det? Matstrejka går ju inte.

      Radera
  9. Gillar dina punkter.
    Kött äter jag sällan,
    men Lamm från orten satsar jag gärna på ...
    Maten är ingen lätt sak - och det ekologiska kan det finnas tänker jag ibland. är det tillräckligt "rent" .. en får tro på det för godare känns det ju.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite handlar det ju om innehåll och tillgång också. Är det mesta e-nummer, smakämnen, konsistensgivare och förtjockningsmedel så är det lugnare att göra själv, aioli t ex.

      Radera
  10. Very interesting, and I agree. And we never stop learning - we have more time when we are pensioners :-)
    Not always so easy for busy families, but they are trying too.
    It is all about education, we used to be very ignorant about where our food comes from. I buy as much organic as my purse allows :-)
    xx

    SvaraRadera