lördag 12 september 2015

Lördagsblogg Naturligt

Idag vill Olgakatt att vi ska skriva om Naturligt. Och då gör vi naturligtvis det.

– Det är naturligt, sa sjukvårdsupplysningen när jag ringde och frågade vad jag skulle göra när vitögat på mitt högra öga var blodrött. Det såg inte ett dugg naturligt ut och folk som såg mig var förfärade över den dramatiska skadan. Själv hade jag inte märkt någonting och någon skada var det ju inte. Nu bleknar det så sakteliga. Det blir ingen bild på det.

Men jag funderade en stund på begreppen Naturligt och Vanligt och bestämde mig för att det inte är samma sak. Det är inte naturligt att få blodsprängda ögon, men kanske inte helt ovanligt.

I går kom mågen Johan, han som är händig karl. Han var händig i går också. Nu skulle han göra ryssolja. För han vill inte ha konstgjorda saker, det ska vara naturligt.Som den viking han är så måste han ju impregnera sina skinnkläder på ett historiskt korrekt sätt.

Tyvärr hann jag inte få med bilder på början av processen men han har proppat en plåtburk fullt med björknäver, perforerat botten och satt en liten burk under. Sedan eldade han runt burken. Dvs han torrdestillerade nävret. Problemet är att man vet ingenting om vad som händer i, eller under burken eftersom det sker i det fördolda.

Spänningen var total när kokeriet hade svalnat och han kunde lyfta på näverburken och se om det blivit någon ryssolja i lilla burken. Och det hade det, en halvliter ungefär.

Det som var kvar i stora burken var helt urlakat och såg inte alls ut som om det hade varit näver och vägde ingenting.


Björk är så sjävklart, och bra till allt utom byggnadsvirke. Jo som golv inomhus är ju ok men ute är det rötkänsligt.

Björknäver har använts till slöjd, flätade korgar, näverkontar och näverkåsor som sveps ihop till en strut och hålls ihop med en kluven pinne så man kan dricka vatten ur kallkällan. En näverskomil är 18 km för det var så långt som ett par näverskor höll, (på den tiden det inte fanns silvertape).

Björksav gav lite näring om våren och tillsammans med de första nässlorna räddade saven många från undernäring. Vi klarar oss nog tills nässlorna kommer, enligt ett gammalt uttryck.

Björklöv kan man färga med, det ger gul eller grön färg, tvättmedel kan man också göra. lägg späda löv i en burk och häll varmt vatten på och skaka, sila av löven, klart. Snällt tvättvatten.

Björkaska använd kokades till asklut, betydligt tuffare tvättmedel.

Majstången inte att förglömma, den ska prydas med björklöv, om majstången inte rent av är en hel björk.

Det är nog tur för björken att den är så livskraftig, så användbar som den är.
Skillnaden på glasbjörk och vårtbjörk är inte stor, men glasbjörken har rundare flikiga blad och vårtbjörken har blad som är både hackiga och flikiga.

21 kommentarer:

 1. Verkligen naturligt inlägg!
  Tänk så mycket naturkunskap du har, och mågen med.
  Vanligt naturligt för dig kanske?

  SvaraRadera
 2. Vad roligt att läsa detta, både om mågen Johans experiment och om det du berättar om björken! Även här hemma pågår en del back to basic experiment som att smida egna fönsterhakar, det är därför vi aldrig kan flytta in i vårt "Hålla-på-hus". Och håller fullständigt med i åtskillnaden av vanligt och naturligt beträffande ditt öga. Så klart är det inte naturligt. Det märks väl på omgivningens reaktioner om inte annat. Du kanske rökskadade ögat så närgången som du var med kameran när mågen gjorde ryssolja. Med det vill jag säga, underbara bilder! Kram och ha en fin lördag :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Zoom, det är grejen med kameran. Då kan man hålla sig på avstånd ordentligt och få hyfsade bilder ändå.

   Radera
 3. Björk är lätt att älska. Mitt bidrag till lördagstemat handlar faktiskt också om en björk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja verkligen, det är lite svårt att begränsa sig bara. Om man t ex kokar 60 liter björksav så får man en liter björksirap och om man... nej det gör man inte.
   Dina kommentarer kommer dubbelt, hur kan det bli så tro?

   Radera
  2. Ingen aning, jag stammar vanligtvis inte! :D

   Radera
 4. Intressant vinkling på temat. Roligt att det lyckades för svärsonen att göra näverolja! Man får lära sig nya saker här på bloggen.
  Skönt att den röda ögonfärgen har bleknat. Verkligen inte naturligt...
  Ingrid som önskar dig en skön fortsättning på helgen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag kände behov av att begränsa mig, naturligt är ju så mycket, men jag flöt ju ut i diverse i alla fall. Men jag höll mig till björk i stort sett.
   Ha det så skönt du med.
   Häromveckan passerade vi din stad och masade naturligtvis på att äta glass, tänkte på dig då.

   Radera
 5. Subkonjuntivalblödning ser läskigt ut, är vanligt och ofarligt men kan knappast kallas naturligt.
  Varför måste det vara ryssolja till brallorna, går det inte lika bra med Lundhags tjärsmörja? Den trodde jag var rysligt naturlig och min norske ridekarl brukar gno sina skinnbyxor med den. Det vet jag för han brukar tulla av min medhavda burk avsedd för mina stövlar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det såg verkligen dramatiskt ut, men jag visste ju inget förrän jag blev upplyst om att jag såg misshandlad ut.
   Lundhags tjärsmörja är jättebra men är man nyfiken vikinganörd så måste tekniken testas. Det kan ju hända att man kan behöva framställa ryssolja i demonstrationssyfte på Årsunda vikingagård.

   Radera
  2. Det måste ju vara ett skäl så gott som något! Hälsa till vikingen att hans nördighet gillas!

   Radera
  3. Ska ske.
   Och jag ser med tillförsikt fram mot hans nästa projekt. Han var lite bekymrad över folk som inte hade en tomt att göra såna experiment på, ja fast det var ju våran tomt då.

   Radera
 6. Aj, aj, ett öga rött! Bara att vänta ut och turligt nog gör det ju inte ont.

  Om Johan behöver mer ryssolja kan han nog hitta rätt många kraftiga näverbitar här hos oss – det är bara att ta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Näver är det gott om överallt, men tack ändå.

   Radera
 7. Det har hänt att jag också har varit rödögd som en kanin helt plötsligt. Skönt att det är naturligt fast det känns onaturligt.
  Intressant med tillverkningen av ryssolja. Hur nu björknäver kan bli rysk? Men det mesta som händer är naturligt. För övrigt finns det näver här också om Johan behöver :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ryssolja heter ryssolja därför att ryska soldater smorde in sina läderstövlar med det, och när det kom ryssar in på krogen kändes det på lukten, hörde jag häromdagen. Vem, var?

   Det där med blodkärl som brister gör mig lite orolig, kan det bli bristningar lite här och där när som helst liksom?

   Radera
 8. Spännande läsning som vanligt! Hoppas att det även går bättre med ögat, naturlig åkomma eller ej.
  Gnuttan / wienerbrodslandet.wordpress.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå tack ögat är återställt och allt väl.

   Radera
 9. Intressant!
  Kul tema med natuligt, kan ses så olika.

  SvaraRadera