lördag 11 juli 2015

Vi var på vikingatiden

Idag har vi varit på vikingatiden. Det var trevligt på vikingatiden kan jag berätta och jag rekommenderar verkligen ett besök, men det är lite brådis för vikingatiden pågår bara på söndag och så onsdag- söndag nästa vecka. Kolla här på Årsunda vikingagårds program.

Man kan köpa mat och det var det godaste revbenspjäll jag ätit på länge, serverades på trätallrik med rostade rotsaker i en keramikskål och äppeldricka i ett lerkrus.
Men kaffe var det inte tal om, det fanns inte på vikingatiden.


Johan bygger en ugn för han ska göra järn, 

 Långhuset är delat i två avdelningar


I i ena delen finns det en eldpall och sovplatser, det är liksom lite vardagsrum

Men i den stora hallen är det högtidligare, där berättas det sagor och där kan man få se hur man gör eld med eldstål och fnöske


Men alla hus måste underhållas, även på vikingatiden. Långhuset är klätt med lera och Anna reparerar. 
Hört från nutidsturister: Mamma varför kletar tanten bajs på huset?


Här är myshörnan, här kan man prova på diverse hantverk och sitta kring brasan och bara trivas

Och så kan jag ju inte låta bli att visa en bild från en tidning som jag tappat bort, likaså fotografen.
Dom har det inte lätt dessa stolta vikingar. Fast det är var nog en riddare vid närmare eftertanke.

6 kommentarer:

 1. Det där ser ju riktigt lockande ut! Då är frågan om vi på vår planerade resa norrut i slutet av veckan ska åka via vikingatiden, eller Avesta Art. Mycket svårt val...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo visst och dessutom är broderiutställningen på Dalarnas museum i Falun och Karin Ferners utställning på Leksands kulturhus näst intill obligatoriska, Ni får nog starta ett par dagar tidigare.

   Radera
 2. Spännande att se utställningen. Men det är lite långt för oss :-). Jag får njuta av dina bilder i stället.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas båda utställningarna dyker upp närheten av dig, jag fotade ganska mycket och nu har jag massor med inspirationsbilder till vinterns äventyr i garnlådorna.

   Radera
 3. Äsch då, Viking eller riddare är väl sak samma närapå :-) Både riddaren och vikaren är från gamla tider fulla av annorlundaheter! Det lät verkligen roligt med en uppbyggd "vikingaby". Tänk vad mycket det finns ute i landet som folk har engagerat sig i och byggt fram för att andra kan få del av. Sommarsverige är verkligen rikt på många sätt. Själv var jag på Avesta Art häromdagen som Karin nämnde. En upplevelse det med :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en mycket rolig vikingaby, både pedagogisk och seriös intill nördighetens gräns. Du får satsa på ett besök nästa sommar för nu är det stängt och du har ju inte så långt dit.

   Radera