söndag 9 mars 2014

Konst, hantverk mm

Förlåt att jag är sen men jag är faktiskt sladdbarn och har aldrig kommit ikapp.
Men jag jobbar på't.
Kolla! Exotiska blommor


Falsk
Jag tog ledigt från vintern och for till Stockholm för att möta våren och umgås med syrran och redaktören men syrran bad om ursäkt och drog sig tillbaka med en dunderförkylning.

Men innan förkylningen slog till på allvar hälsade vi på hos den osannolika Sven Harry och hans guldhus i Vasaparken.
Sven Harry samlar konst och har utställningar i guldhuset. Nu är det Nathalia Edenmont och hennes fotografier som visas.
Försåtligt vackra bilder. Men jag visar inga bilder här, sök henne på nätet eller gå dit om du har en chans, det är klart värt det.

Man kan göra ett besök i Sven Harrys herrgård också, eller i alla fall i den kopia av herrgården som byggts upp ovanpå guldhuset.
Där finns den konst han samlat men Helene Scherfbecks självporträtt får hänga på toa för det är en förfalskning.
Zorn var också där men han fick hänga i hallen för det här var äkta vara 


Sedan började syrran låta alldeles för illa och fick inte vara ute och leka mera. 

Inget kul väder för förkylda, blåste gjorde det också

Lägg till bildtext


Så jag drog iväg till Nordiska. Det är en utställning om ränder nu.
Ränder är inte helt enkelt. Under medeltiden var ränder syndigt och jävulens bländverk. Syndigt var det och kyrkan förbjöd och alla bröt mot förbudet förr eller senare. Senare blev det fint att ha råd att väva ett tyg i en och samma färg för att visa att man verkligen hade råd. Och så har det växlat.

Men att den här traven med madrasser skulle representera bolstervarsrandning är jag inte riktigt med på.

Nordiska Museet är ett starkt barndomsminne. Jag minns inte så mycket detaljer men mera känslan av stort tungt mörkt. 

Och så svanen. 
Jag minns alldeles tydligt svanen, den fanns där för 60 år sedan också och jag stod där med näsan över bordskanten och förundrades. Säkert frågade jag och eventuellt fick jag något svar som jag troligen inte godtog. Kanske hade jag redan bestämt mig för att människan är obegriplig och hur 17 skulle man kunna få ner en svan i diskbaljan?

Och sedan for jag hem och då hade jag missat både Liljevalchs och Etnografiska. Men jag får ge mig iväg igen. Bara syrran frisknar till snart.

9 kommentarer:

 1. Ja det blev jag – förvånad alltså. Tänkte första att jag klickat fel och hamnat på min egen blogg, men bilden stämde ju inte riktigt. Har du sett förresten att det bara är två magra slussendjur kvar nu?

  Bolstervar? Nä, det tror jag väl ändå inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lugn, jag ska byta ut bilden innan kvällen, jag ska gå ut och rasta kameran nu.

   Slussendjuren går nog i ide på nåt vis så här års tror jag, kanske.

   Det fanns så många vackra randningar i synnerhet på de tre klänningarna i nyrockkoko men min kamera klarade inte glaset och dåligt ljus så det blev inga bilder där.

   Radera
 2. Obegripliga kommentarer? Jag lade in en bild i en ungefär likadan huvudbild som Karin har på sin sida, lite fräckt men skoj.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får jättegärna ha en bild på samma utsikt som jag har på min sida. Du hade ju tagit din bild och den hade ju dessutom mera himmel än min. Fast om man ska hålla sig till principen att "huvudet" visar var man är kan det vara befogat att byta tillbaka till Morabild. Hursomhelst: jag har inte copyright på Slussen-vyerna!

   Radera
  2. Jo det har du, copyright.
   Jag har inte så fina bilder och älven är jag trött på och ladväggen … hur kul är det? Växthuset är för närvarande bara sorgligt, oändliga tallskogar med nästan identiska tallar, trist. Jag vill ha vitsippor nu.

   Radera
 3. Jag fastnade för din rubrik, Konst, hantverk mm. Vad är konst och vad är konsthantverk? Var går gränsen? När är hantverk konst eller inte?
  Vi har en duktig textilkonstnär i trakten som nekats ställa ut i kommunen med motivering att man inte ställde ut konsthantverk, underförstått att det inte är konst. Okunnig är bara förnamnet hos den kulturchefen som, tack och lov, inte är kvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där är verkligen problem. Det finns konsthantverkare som skickat runt sina alset till skattemyndigheter i hela landet och frågat om föremålet ska räknas som konst eller hantverk. Det blev fifty-fifty.
   Jag tror bedömningen är väldigt godtycklig.

   Radera
  2. Kan icke räkna alla de timmar (mest natt-timmar) som detta ämne diskuterats. Det kan bli riktigt hetsiga debatter.
   Margaretha

   Radera
  3. Det där får vi nog hålla på med länge. Tänker vi fel som över huvud taget delar upp det i två avdelningar, konst och hantverk, prydnad och bruksföremål?

   Radera