lördag 7 december 2013

Bakverk

I december är det Gnuttan i wienerbrödslandet som hittar på bloggteman åt oss lördagsbloggare, kolla i fliken ovan.

– Ta en kaka till, sa svärmor och det gjorde vi så gärna. Hon bakade allt vi kunde konsumera och lite till. Det kom en strid ström av bullar och kakor från hennes kök.
– Det ska vara riktigt smör, sa hon, och grädde.
Hennes mjuka pepparkaka med lingon, gräddfil, smör och mycket kryddor var en dröm. Som en dröm var också havrekakorna, mina favoriter.
När hon inte bakade så stickade hon raggsockor. Varma fötter och mätta magar, det var viktigt.

Och det var så gott och jag tog gärna en kaka till. Det slutade naturligtvis med att jag måste skärpa mig och nöja mig med en kaka och lite annan skärpning överlag och efter ett år hade jag faktiskt gått ner 7 kg.

Nu lever inte svärmor längre och strömmen av kakor har sinat. Hennes receptböcker hamnade hos oss och vandrade snabbt vidare till dottern som ruvar på dom som en skatt.
Och här sitter jag och väntar på kakor!

Men jag har receptet på mina favoriter.
och det ska ni få, smör ska det vara som sagt, mycket smör.

Svärmors havreformar
4 hg smör
6 dl vetemjöl
1,5 dl socker
6 dl havregryn (gärna fiber-)

Det är så mycket smör i degen så man behöver inte smörja formarna. Man trycker bara ut degen ganska tunt i formarna och gräddar i … tja 220 grader. Det finns sällan någon beskrivning på hur beredningen ska gå till.

Nej nu måste jag baka havrekakor.

Men häromkvällen var jag väldigt ambitiös och bakade  hårt bröd och det är väldigt nyttigt och väldigt gott och här kommer det receptet:
Nej, jag har inte gräddat i stora bakugnen

Hårt bröd
13 dl 37-gradigt vatten
50 gram jäst
1,5 liter grovt rågmjöl
1,5 liter vetemjöl 
1,5 msk salt
1,5 dl linfrö, 
2 dl sesamfrö 
2,5 dl solrosfrö 

Det skulle nog blir bra med lite anis och fänkål i också, jag har inte prövat än.

Rör ut jästen i vattnet, och tillsätt resten av ingredienserna. Arbeta till en smidig deg.
  
Kavla ut i grovt rågmjöl till tunna, tunna kakor först med slät kavel och sist ett drag med kruskavel. 

Grädda i 250 grader 6 min. Jag har plåtarna kvar i ugnen så de är heta och brödkakorna lägger jag på bakplåtspapper och drar över dom på plåten. Det är bra att vara två, en kavlar och en gräddar. 
Av den här satsen blir det jättemycket bröd, men det är bara att ge bort några kakor

Uppdatering

Havrekakor enligt svärmor. Nu känns det mycket bättre.

På allmän begäran (dvs syrrans) kommer här receptet på svärmors mjuka pepparkaka. Det smälta smöret ska nog i smeten i samband med mjölet och kryddorna tror jag.

13 kommentarer:

 1. Jag vill prova båda dina recept! Knäcke med mer frön och mindre mjöl har jag gjort, som jag strött flingsalt på och skurit i snitsiga stavar, men mer "brödiga" som man kan lägga smör på, som jag tror att dom blir med ditt recept, vill jag testa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där fröbrödet med majsmjöl är jo också urgott, receptet finns någonstans i bloggen. Det här hårda brödet är mera smörgåsbröd. Vi hade besök häromdagen, jag serverade soppa och hårt bröd. Dom gillade det verkligen men jag undrar hur det gick sedan, det är ju lite linfrö i.

   Radera
 2. Ja, havrekakorna! Tack för receptet!
  Och det där hårda brödet verkar ju inte alldeles oöverstigligt. Någon gång kanske... För nu har vi äntligen en fungerande spis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis till nya spisen. Vill du ha receptet på mjuka pepparkakan också?

   Radera
  2. Tack! Och ja, vaf, jul medans jul är, eller hur det nu var. Jag menar jatack, lite mjuk pepparkaka är ju alltid gott...

   Radera
  3. Vassego, nu ligger mjuka pepparkakan på bloggen.

   Radera
 3. Mums! Både kakor och knäcke.. måste jag prova snart:).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja gör det, havrekakorna gör sig väldigt bra med sylt och grädde t ex det hårda brödet funkar med smör enbart. Men det blir väldigt mycket bröd, hela kvällen går åt med sedan har man nyttiga presenter.

   Radera
 4. Alltid kul med recept som går från generation till generation. Sådana har vi också några stycken. Det blir nog också att pröva att baka både havrekakor och hårt bröd - till det senare tror jag att jag fick en bra kavel till i adventsklapp så sent som i söndags. Tack för att du delar med dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hårda brödet är verkligen en hit. Men kavla tunt som bara den.

   Radera
  2. Det hårda brödet ska jag absolut testa, tack för receptet! Kanske blir det redan i år... ;-)

   Radera
  3. Gör en halv sats till att börja med, det tar en hel förmiddag och det är bra om man är två, en kavlar och en gräddar.

   Radera