fredag 19 april 2013

Galleri Fredag Trä

Idag handlar galleri fredag om trä enligt Nillas förslag, kolla mera i fliken ovan

Snickardotter som jag är så borde jag ju kunna trä, eller kanske inte med tanke på skomakarens ungar och smedens häst. Jag fick inte vara i snickeriet när jag var liten, ungar är bara i vägen.

Samlingssalen i Siljansfors har formen av en mila

Men när jag kom till Siljansfors skogsmuseum trodde jag ändå att jag kunde något om trä.På väggen i samlingssalen Milan sitter ett pussel bestående av olika träbitar, varje bit är märkt med en bokstav i kortänden.

Och jag stod där och plockade med bitarna och tittade och funderade men när jag kollade på facit så hade jag ju fel på varenda bit.

Alla trädslagen har sina egna egenskaper och är lämpliga till olika saker.
Asp är t ex lämpligt i bastulavar eftersom det inte blir lika hett som tätare träslag.
Man brukade visst ha asp till tråg också.
Lärk är fetare och bra att ha i yttertrappor för det ruttnar inte så lätt.
Sälg heter Salix på latin, och innehåller smärtstillande. Tugga lite sälgbark nästa gång du behöver en värktablett.
Lönn, (tror jag) var bra till verktygsskaft för det går inte av så lätt.

10 kommentarer:

 1. Bra inlägg! Jag kom på nu att jag har en fin bok om träd som barnen och jag brukade titta i. Ha en trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack.
   Det finns en bok som heter Svenska Träd, är det den du brukar titta i? Det är min favoritbok när det gäller träd. Ha det så trevligt själv, i skogen t ex.

   Radera
 2. Ja, vi borde ju kunna, men det är riskabelt när man får för sig att man vet. Jag har också upptäckt att jag inte alls är någon trädslagsspecialist. Så jag får hålla mig till minnesregeln: "Långa barr tall, korta barr gran." Det klarar jag i alla fall av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har gett upp, i alla fall när det gäller avbarrat trä förädlat till möbler. Men jag är nog mer en lövträdsmänniska.

   Radera
 3. Trevligt inlägg om trä. Trä är vackert! Intressant att alla träd har olika karaktär och användningsområde för sitt trä. Ha en skön helg! Yvonne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Visst är det intressant med trä, och tänk så mycket träkunskap som var alldeles självklar förr och som håller på att försvinna nu.
   Ha det bra, ut i skogen och klappa på träden.

   Radera
 4. Oj, jag kunde visst inte heller så mycket om trä! Tänk att en träbit kan ha så mycket olika kvaliteter, intressant. Och vilken vacker samlingssal, roligt med lite oväntat tänk!=)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är mycket med trä, och nu har jag börjat tälja, det är kul.

   Radera
 5. Jag gav en gång en yngling en tumstock i present. Han såg litet besviken ut tills han upptäckte att varje led var av olika träslag. Nu många år efteråt tackar han mig fortfarande för just den presenten som ännu fascinerar honom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår honom, vilken lyxig tumstock. Var fick du tag på den?

   Radera