måndag 18 februari 2013

Brickbandsvävning dvs brickvävda band

Nej jag har inte så mycket serveringsbrickor som ska hängas upp. Däremot har jag vävt band med brickor.
Det var alltså kurs i brickbandsvävning i helgen. Sonja Berlin ledde oss varsamt vidare i konsten att väva så det blir relief. Om man vill se hur det går till så kan man se en film här. Jag tänker inte ge mig in på att beskriva eftersom jag knappas begriper själv vad jag gör. Men jag kan berätta att brickvävda band är inget nytt, man har hittat vävbrickor och band i vikingagravar. Tekniken finns över hela nästan världen, det är bara i Australien man inte hittat det. I Norge har kvinnorna breda fina band till sina dräkter.

 Här förklarar Sonja precis hur man gör och just då förstod jag alltihop.

Det här är Sonjas korg (en av dom) med med massor med vackra band i många tekniker.8 kommentarer:

 1. Vilket tålamod man måste ha om man ska väva ett sånt band - skulle aldrig orka. Men det var spännande att titta på filmen - har aldrig sett ett sådant vävsätt förr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett väldigt variationsrikt vävsätt, och intressant. Det är intressant att det var så vanligt för länge sedan. Men det är nog inget för minna ömma tummar så jag får fortsätta med bandgrind och bandvävstol istället.

   Radera
 2. Alla vävstolars moder? Spännande teknik och fint med reliefen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, alla bandvävstolars moder kanske men det är ganska ovanligt med brickvävda band nu. Man kan väva alla möjliga mönster, om man kan alltså. Hittar man det på loppis så har man nog gjort fynd. Varptyngd vävstol är nog en ursprunglig variant.

   Radera
 3. Åh, fina fina band! Och underbar kulturtantströja/klänning på kursledaren. Kalas!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hennes bandkorg är verkligen full med inspiration. Och klänningen, typ rock, var vi och nöp i allihop, hon hade köpt den på Afroart för lääänge sedan och det var naturligtvis ikata (inkata?) och nu höll den på att falla ihop.

   Radera
 4. Blev glad när jag fann detta. Det var rysligt längesedan jag använde mina brickor! Men jag har flera varpflätor så i sinom tid...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja sätt igång, det är ju så kul. Kolla Louise på www.spangmurs. se också. Minst lika fantastisk, men hemslöjdskonsuletnet är ju såna.

   Radera