lördag 26 januari 2013

Lördagstema Konsumtion

Karin på Pettas har hand om månades lördagsblogg, kolla fliken ovan

Det är mitt sämsta ämne. Att konsumera alltså, men jag är rätt bra på att producera.
Konsumtion är ju en central funktion, vi måste konsumera och helst konsumera ännu mer för att det ska bli bra tillväxt. men då blir jag orolig och funderar på om det inte skulle vara bra med 0-tillväxt. Eller om vi nu faktiskt konsumerar mer än vad klotet tål så kanske vi skulle sansa oss och satsa på minustillväxt ett tag.
Nåja, det tål att tänkas på och tål att diskuteras.

Pensionärens farfar var gårdfarihandlare och på vinden i huset hittade vi mycket roligt.
Kataloger bl a. och en Husmodern från 1951. Bilderna är mörka och trista och möjligen borde jag ha skannat istället men hinner inte just nu.


Stolt mamma har sytt om och den väluppfostrade dottern är glad (och hör sen).
En de är väldigt lik sig men kvinnorna på fotona har förändrats och goda råd får vi.
Kockum grön är hårdvaluta på loppisar.

Och så kataloger. Men det ska vi roa oss med en annan dag. Nu ska jag ägna mig åt konsumtion och samt gratulera dottern på 27-årsdagen.




6 kommentarer:

  1. Som du kanske har märkt älskar jag också gamla veckotidningar! Husmodern håller verkligen en klass för sig. 1951 var man tydligen fortfarande sparsam - slit och slängperioden kom ju inte förrän på 60-talet när alla hade fått det så mycket bättre. Då lönade de sig också att sy. Kul med skjortan, jag har också vänt kragar och manchetter men aldrig sytt någon blus av någon skjorta :-).
    Ett inlägg som passar väldigt bra ihop med dagens rubrik! Ska bli kul att se lite prylar och kläder från katalogerna också så småningom.
    Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja dom är så fina dina bilder från de gamla veckotidningarna. Jag har också vänt skjortkragar, på 90-talet faktiskt, det var lite krisigt ett tag då.
      Skjortor har jag använt som foder i stickade tröjor, jag vände skjortan ut och in och sydde fast lite där det behövdes, jag fick en innerficka på köpet.

      De där gamla katalogerna skulle kunna bli en egen blogg, men jag har inte tid.

      Radera
  2. Det jag har fått lära mig är att det inte är temperaturen i sig som är skadlig för garnet, utan det är kombinationen varmt vatten och rörelse (bubblorna vid kokning) som får garnet att tova.
    Så länge inte vattnet inte kokar är det ingen fara för garn/ull. Detsamma ska gälla silkesgarn. Jag upplever det som att silkesgarn är tåligare
    Två av garnerna jag färgade i blogginlägget är entrådigt garn i 100% silke och det gick bara fint. Jag höll vattentemperaturen på ca 90-98 grader.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja då så, då måste jag ju pröva.
      Och sedan har jag massor med ganska grant alpacka/kaschmir/silke-garn som ligger på koner. Det blir till att haspla upp det till härvor då...

      Radera
  3. Vad gäller silke så lär det tåla ganska höga temperaturer. Under min Laosresa i november såg jag flera ställen där man framställde silke. Först kokas kokongerna innan tråden snurras upp. De färdiga garnhärvorna är väldigt styva och hårda. Sen kokas de i 30 minuter för att bli mjuka, därefter färgas de. Så plagg av silke borde tåla mer än de 30grader som rekommenderas numera. Kanske färger är ömtåligare än själva materialet. Sen får man förstås inte använda enzymhaltigt tvättmedel som löser upp proteinet i själva silkestråden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det verkar ju som om silket skulle kunna tåla ganska tuff behandling. Men när svärmor tvättade min sidenblus i 60 grader blev den prasslig som papper, det var kanske tvättmedlet?

      Radera