lördag 13 oktober 2012

Tid


Dagens lördagstema är Tid. Det är Karin som har varit kreativ denna månad. Tid, det är inget lätt ämne, dessutom har jag lite bråttom...
Mera om Lördagsbloggarna under fliken ovan.

Det äts mycket knäckebröd i det här huset

Man måste passa tiden.
Annars kan det bli fel eller i alla fall annorlunda än vad man tänkt sig.
Att komma för sent är farligt, snudd på oförlåtligt. Följaktligen blir jag synnerligen förorättad om jag måste vänta på folk som inte passar tiden. Det är nonchalant.
Men å andra sidan är jag ju lite avundsjuk på folk som bestämmer över sin egen tid. De kommer och går som de anser vara lämpligt utifrån deras egen situation, och anpassar sig inte ängsliga till andras behov och planering.
Jag ska styra över min egen tid, sedan, när jag blir stor, dvs nästa år för då blir jag pensionär.

En gång i tiden var jag bokbindare, det finns många fina papper kvar

9 kommentarer:

 1. Håller med dig om att det är nonchalant att inte passa tiden. Man hinner tänka många tankar (inte alltid så vänliga) medan man väntar. Allra tråkigast är det när man har maten färdig och inte gästerna kommer i tid.

  Tur att inte någon har varit så hungrig i ditt hus att den börjat knapra på klockan...
  Man får veta mycket om människor när man bloggar. Bokbindare i sin ungdom - spännande!
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar när jag ska lära mig att skriva svar i rätt ruta och inte skriva en ny kommentar?
   såhär svarade jag men det blev en kommentar istället:
   Ja när folk struntar i att passa tid så struntar dom i mig och då blir jag truttig. I alla fall ibland.
   Klockan är ett foto av en brödkaka så det blir nog lite trist att tugga på. Och det där med bokbinderiet var "bara" 15 år sedan sedan hände detta http://tumbasartros.blogspot.se/ och jag måste lägga ner verksamheten. Tummar är bokbindarnas viktigaste verktyg.

   Radera
 2. Ja när folk struntar i att passa tid så struntar dom i mig och då blir jag truttig. I alla fall ibland.
  Klockan är ett foto av en brödkaka så det blir nog lite trist att tugga på. Och det där med bokbinderiet var "bara" 15 år sedan sedan hände detta http://tumbasartros.blogspot.se/ och jag måste lägga ner verksamheten. Tummar är bokbindarnas viktigaste verktyg.

  SvaraRadera
 3. Ja, tänkte jag först, en knäckebrödsklocka i Tvåbo vore ju helt rätt. Hommage à pappa Martin, liksom. Men, tänkte jag sedan, hur mussäkrar man en sådan? Fin är den i alla fall. Liksom ditt(?) marmorerade papper.

  Bengt Göransson körde konsekvent med att börja alla möten prick på klockslaget, oavsett vilka prominenta personer som ännu inte anlänt, av respekt för dem som passat tiden. Med tiden blev det allt fler som passade tiden...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Knäckebrödsklockan är ju av papper så det ska nog fungera och så hungriga möss har ni väl inte. Göransson är en klok karl, och då måste ju jag vara det också eftersom jag alltid börjar yogan på utsatt tid. Det är väldigt sällan någon som kommer för sent.
   Men en del är ju födda lite sent och har aldrig kommit ikapp.

   Radera
 4. Äldsta dotter deltog i ett SIDA-arrangerat utbyte med Thailand för ungdomar för ett antal år sedan. När det var dags för Thiländarna att åka hem efter några månader här ombads de att tänka efter vad de skulle ta med sig härifrån av vårt sätt att vara. En av dem sa Att passa tider . Att det är något som definitivt inte ingår i deras vardagssätt att vara fick dottern lära sig med besked under sin vistelse där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var starkt och klokt att inse hur praktiskt det är med samordnad tid när man ska göra något gemensamt.
   Men jag undrar hur det kommer sig att det är så självklart (nåja) att passa tid i en del länder och inte i andra.

   Radera
  2. Jag undrar om det har med graden av industrialisering kontra agrarkultur att göra.
   Vid ett löpande band i en fabrik så fungerar det inte om nån inte är på plats när man drar igång (inbillar jag mig). Där finns det heller ingen ände på vad som finns att göras.

   Men jag vet inte om det finns nån anledning att bestämma mer noggrant än "imorgon bitti" om man ska hjälpas åt med lantbruket om alla vet att det betyder vakna i gryningen och kom när du har ätit. Här finns det i viss mån en ände på vad som ska göras. När alla korna är mjölkade och stallet sopat så är det. (För den här gången visserligen men det finns liksom inte oändliga rader kor att mjölka som bara kan stoppas av klockan.) När höet är bärgat så är det.

   Radera
  3. "morgon bitti" är ett ganska elastiskt begrepp, i alla fall i vår familj. Pensionären vet nog att det kan vara tidigt men jag kommer hasande när han har kommit fram till förmiddagsfikat.
   Nja, jag håller med Göransson, passa tiden av hänsyn till dom som kom i tid. Även om det tar emot i ottan.

   Radera