onsdag 15 augusti 2012

När man bygger kolmila


Det händer saker på mitt jobb, Siljansfors skogsmuseum. Det byggs en kolmila,  på 100 kubikmeter ved.
Kungen och golvet och så en massa småved, det ska vara tätt packat

Det är mycket att tänka på när man bygger kolmila. Jag slipper både tänka och bygga, när det gäller kolmilor.
Det heter inte mittstolpe, det heter kungen. Men det ska vara ett golv också och det ska luta, jag har frågat varför och fått veta att det är för att röken ska hitta ut, sa en. En annan sa att det var för att vattnet ska rinna av om det regnar. Det är kanske båda.


Det finns flera viktiga saker när det gäller kolning. Ved är en förutsättning naturligtvis och karlar som jobbar med veden och kvinnor behövs det också.

Det ska packas tätt, småved i början

Kolla hur hon sätter kaffepettern! modig tjej.

Slokhatten är troligen funktionell i sammanhanget eftersom den hänger med fortfarande 
PerArne
Utan slokhatt och kaffepetter blir det nog ingen kolning.

På fredag tänder PerArne milan och hur lång tid tar det innan det är färdigkolat undrar en okunnig. Då svarar den experten att det kan ta allt mellan fyra dagar och tre veckor.

Kolmilor är nog något alldeles speciellt för karlar, dom flockas kring milbygget och jobbar gratis och ideellt och verkar ha hur kul som helst. 
Ungefär som när dom pysslar om ångbåten, Jag säger att dom har ångjunta och kolmilan får väl bli en kolningsjunta. Dom har kul och blir skitiga och trivs.
I bäcken nedanför milan stod en hink fylld med burköl.

Fors. Följer.

4 kommentarer:

  1. Men det där fina golvet!? Ska dom verkligen bara elda upp det?

    SvaraRadera
  2. Ja och en väldig massa ved, dvs väldigt mycket ved. Fast inte elda upp utan göra grillkol av det. Jädrar vad det ska grillas. Man kan säkert smida med det också.

    SvaraRadera
  3. Precis min första tanke också. Det fiiina golvet! Men så häftigt att få vara med om att det där!!!

    Tack för tipset på skuggväv. Ska nog besöka Ikea någon dag i höst :) Jag tog bort vinblad tidigare i somras. Kanske att jag skulle behöva ta bort lite till. Men nu börjar det i alla fall mogna.

    Kram
    //Linda

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst ser det ut att vara lite bättre än ett engångsgolv men enligt tradition och utveckling genom generationer så ska det tydligen vara såhär.

      Den där skuggväven, dvs spetsgardinen, låg i en fyndlåda som en bekant ropade in på en auktion. Det var en porslinsmelitta han ville ha och fick innehållet i ett mindre uthus på köpet. Jag fick gardinerna och slapp en plog och en harv och en massa annat. Stackars karl.

      Jag har tagit bort hälften av min vinranka, den fick fnatt i våras när den fick en halv säck rododendronjord och skickade skott åt alla håll, jag återkommer om det.

      Radera