tisdag 14 februari 2017

Tålamod veckans tema

Den här veckan ska vi skriva om tålamod tycker Anki.  Visst gör jag det om ni har tålamod att vänta på mig.

Maken stönar över problemet att fylla i redovisningsblanketter på nätet, sånt är det svårt att ha tålamod med. De är så oresonabla, blanketterna alltså.

Att vänta kräver tålamod om man inte väljer att lägga fokus på något annat än själva väntandet, en stickning eller en bok t ex. Att vänta på någon som sällan passar tiden är enerverande mest för den bristande respekten för min tid, det är så nonchalant. 
Bengt Göransson brukar brukar börja sin föreläsningar med att förklara att av hänsyn till de som kommit i tid så börjar han på utsatt klockslag. Tack.

Tålamod krävs däremot inte när man väver, man blir bara lugn och harmonisk av att vara kreativ, man arbetet med både armar och ben. Man ser färger och former, och hela vävandes är rytmiskt och kreativt, väldigt nyttigt alltså.


Den här mattan vävde en av kvinnorna på "vårt" asylboende, hon har fjorton-femton tussar med garn att arbeta med samtidigt. Det är garn som skänkts från alla möjliga håll och hon tog det som fanns och gjorde det hon kunde.

Väva är bra tänkte jag och kom på idén att sätta upp en linneväv. Det kan däremot vara tålamodsprövande. De tre första härvorna var inget problem, men den fjärde.


Håhåjaja, men den härvar behövs till varpen så det var bara att ta itu med den. Det gav mig en hel del tid att fundera på tålamod och var gränsen går mellan att vara allmänt korkad eller har tålamod.


Jag funderar fortfarande.

14 kommentarer:

 1. Fin väv som den asylsökande gjort! Fint om tålamodets prövningar också, vävens dunk är lugnet :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja så mycket proffs som finns dolda på våra asylboenden.

   Radera
 2. Jag tror jag är något på spåret. Det är inte frågan om var gränsen går mellan att vara allmänt korkad eller har tålamod utan det handlar om att vara tillräckligt nördig. Är man det börjar man om för sjuttifnuttonde gången på samma akvarellmotiv för man tänker att det nog funkar bättre om pappret är lite fuktigare/mindre fuktigt/annat fabrikat...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just precis, och att inte lägga fokus på misslyckanden eller själva väntandet.

   Radera
 3. Du tangerar samma tålamodsvinkling som jag gjorde i mitt inlägg. Tycker att just sätta upp en väv kräver oändligt mycket tålamod men när det väl är klart och man kan börja väva är det helt underbart rogivande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja om det fungerar så är det bara kul, men krånglar det så blir man less. En vadmalsvarp där trådarna går av hela tiden t ex.

   Radera
 4. Åh vilken fin och färgglad väv! Trassel och härvor har jag inte minsta tålamod med! Inom loppet av fem minuter har jag tagit fram saxen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väverskan är fantastisk, idag såg jag att hon repat upp en stickning för att få rätt nyans på inslaget till en matta, det är tålamod det, eller om det är målmedvetenhet och god smak.

   Det där med att reda ut trassel kan vara ganska meditativt

   Radera
 5. Så vacker väv! Den härvan hade med all säkerhet gjort mig tokig! Har inget tålamod med sånt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mig retar det mest att det finns en massa användbart garn som jag inte kommer åt, alltså...

   Radera
 6. Helt fantastiskt mönster på väven. Vi har handarbetsgrupper för våra asylsökanden och de är så duktiga, jag brukar fundera över hur globalt handarbetet verkligen är. Vi har ställt upp tre vävstolar, vi har tiggt ihop symaskiner och nu är enda problemet att en del män också vill komma, men vi har inte mer plats i lokalen.
  Själv har jag inget tålamod alls med handarbete, kan bero på både fumliga fingrar och ointresse. Men jag har tålamod att njuta av andras alster

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vävning är verkligen internationellt och ibland är det svårt att avgöra vilken världsdel en väv kommer ifrån.
   Nu ska våra asylsökande flyttas till Junsele, Är det någon som känner trevligt folk i Junsele?

   Radera
 7. Vacker väv du visar - måste vara en skicklig väverska! Ska bli spännande att se vad det blir av din linneväv så småningom. Jag brukar faktiskt ha tålamod med att lösa knutar - det är kul att se om man kan. För det mesta gör det det, men inte alltid.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väverskorna, de var ju ett helt gäng från Afghanistan, har varit mycket skickliga. Nu ska hela gänget flytta iväg 50 mil härifrån. Vi kommer att sakna dom mycket.

   Radera