lördag 5 november 2016

Ögon, veckans rubrik för lördagsbloggare

Den här månaden roffade jag åt mig initiativet och satte rubriker för hela månaden. I fliken Lördagsbloggare hittar du både teman och bloggare.
Motsträviga, speciellt när jag nästan var enögd

Att det blev ögon beror helt enkelt på att
1. de är väldigt viktiga,
2. jag opererades för starr på höger öga för en vecka sedan.
Men starroperationer har olgakatt skrivit så bra om så det kan du läsa där.

Snabbt som ögat går det när man blir opererad och det är nog tur för att vara vaken medan någon rotar runt i ögat är inte kul och inte blir det roligare av att den inlånade unga läkaren försöker värva sköterskor till ett "sitt" sjukhus. När jag är är patient vill jag att doktorn ägnar sig åt mig, i alla fall under operationen.
Men fort gick det som sagt och en rutinerad väninna körde hem, jag sov för jag hade fått lugnande. Sånt är jag inte van vid. Men det var inte frågan om jag behövde det eller ej.

Den grågula dimma jag såg innan operationen hade förbytts till en rosa dimma och det var inte så värst mycket bättre men den bleknade snart och dagen därpå var himmelen lika blå, eller grå med båda ögonen. "Gulfiltret" var borta och den röda jackan visade sig vara vinröd och den blå linneblusen är tydligen lila, den som jag tyckte så mycket om.
Det där ögat som tråden ska igenom är inte heller så lätt

Insikten om att det man ser inte nödvändigtvis är sanningen är omskakande. Ser andra samma färg som jag ser? Troligen inte.

Ögon i konsten skriver syrran om och att det är svårt att få till det för står jag. Men jag undrar, är det verkligen ögonen som är uttrycksfulla? Är det inte det runt omkring liksom. Ögonbryn och huvudställning t ex.
Nu när folk målar ögonbryn som Cleopatra så blir jag lite orolig, alla klär inte i det och en del ser rent förbannade ut.

Hundra procent ull heter en blogg som jag gillar väldigt mycket och hur hon får till ögon på sina skulpturer förstår jag inte men det problemet berättar hon om här. Kolla den här också, försiktigt.

Andra ögon som jag haft problem med är nålar, dom blundar, särskilt symaskinsnålar. Men nu ska dom få se på annat och jag ska städa garderoben.

13 kommentarer:

 1. Sedan tidig barndom bråkade jag och min mor om färger. Jag kunde kalla mina byxor grönrutiga, hon hävdade att de var bruna och jag hade FEL. Att vi kunde uppfatta dem olika utan att det ena hade fel gick hon aldrig med på. Maken och jag har ibland också olika åsikt om färger men vi tycker det är helt OK. Min garderob är sig lik även efter starroperationen men det beror kanske på att jag har kommit ihåg hur den var innan jag blev skumögd och inte tittat så noga på sistone. Men katten är vit igen!
  Tack för länken till ullskulptören! Fantastiska saker!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grön och brun är ibland väldigt nära och har man sedan ett gulfilter så blir det svårt. Men det är en tråkig men vanlig attityd att anse sig alltid ha rätt.

   Visst är ullskulptören fantastisk, och den där råttan!

   Radera
 2. Min första tanke var starroperation, då det låg nära i tiden även här. Maken opererade sitt högra öga i juli och det vänstra nu för ett par veckor sedan ... men nu blev det lite annan vinkling på det.
  Spännande länkar - tack för dem :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja det är väl vi fyrtiotalister som utgör köttberget som sjukvården ska opereras sig igenom. Och jag vägrar ha dåligt samvete för det.

   Radera
 3. Uffe och jag ser helt olika på färger. Det som är en viss färg/nyans för mig är många gånger en annan för honom.
  Så skönt att du ser som du ska se igen. För min del känns det betryggande att veta att det finns hjälp när starren kommer, om den kommer. (vi drabbas nästan alla har jag förstått) .
  Tack för länkarna till ullskulptören, ögon är svåra att tillverka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Får jag gå ut såhär?" säger Pensionären ibland och då får jag föreslå en annan skjorta för färgerna i skjorta och kavaj trivs inte ihop och han ser det inte. Och lite undrar jag nu om jag såg "rätt"

   Radera
 4. Du roffade rubriker bra. Det är alltid roligt att läsa dina inlägg, det vet du redan. Hur vi upplever färger är tydligen olika. Läste någonstans att enligt flera vittnen var tjuven klädd i jacka - men färgen var olika från vittne till vittne.
  Tack för länken!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag har också läst om vittnen som minns så olika och uppfattar så olika, kan man lite på något egentligen?

   Radera
 5. Jo visst är det så att själva ögongloben, med iris och pupill inte är särskilt uttrycksfull om man plockar ut den ur huvudet. Det är det omgivande som berättar mest om humör och stämningar. Men om en målare inte lyckas rikta blicken rätt kan det förstöra intrycket fullständigt. Hur bra målningen än är i övrigt, i alla ögondetaljer. Har jag märkt...

  Fina ullskulpturer och en mycket gullig råtta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kollade vad avloppsröret med några råttor skulle kosta och det översteg min förmåga men en liten råtta skulle väl vara trevligt att ha på något dra ställe.

   Radera
 6. Så skönt att operationen är överstökad. Lycka till med allt nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Visst är det fantastiskt att ögonoperationer har utvecklas så.

   Radera
 7. Ibland när min sambo ser på mig så blir jag alldeles knäsvag men i nästa stund ser jag när gardinen kommer för och ögonen blir som vanligt igen.

  SvaraRadera