fredag 27 maj 2016

Rockar fett

Inte händer det mycket på den här bloggen inte, och det finns förklaringar till det också.
Jag har börjat spinna ull.

I höstas råkade jag hamna på en spinnkurs (–Det heter spånad, rättar dottern), och fastnade i ullen på något vis.
Av en händelse råkade jag få en massa ull i samband med att jag köpte en vävstol (den fjärde eller om det är femte) fast egentligen var det en uppsatt mattvarp jag köpte. Vävstolen följde liksom med. Och ullen.
Men om man ska spinna ull så måste man ha något att spinna på och eftersom sländan mestadels åker i golvet så fick det bli en spinnrock, inköpt på auktion i Rättvik. Den var riktigt bra att spinna på.

Rättvikar'n
Men så råkade jag se en riktigt fin blå liten spinnrock i en antikbod och den fick följa med hem. Vingen var visserligen illa åtgången men det fixade duktiga Frej. Efter lite behandling blev den blå en favorit.

Den blå
Svågern hade ryktesvägen fått höra att jag börjat spinna så han ropade tjänstvilligt in en spinnrock på auktion, en riktigt snofsig sak, fungerade bra den också.

Den tjusiga

Plötsligt kom pensionären (dvs maken) på att det nog fanns en spinnrock på uthusvinden och så plockades den ner och visade sig ha punktering på hjulet och saknade diverse väsentliga delar. Men en man i grannbyn ville sälja en vävstol och en spinnrock skulle man få på köpet. Jag köpte spinnrocken för hjulet var helt. Så plockade jag ihop lite spridd delar och fick ihop en fungerande spinnrock. Dottern kallar den Frankenstein.

Frankenstein
Frankenstein har en stillsam och fin målning

Dotterns kompis undslapps en fråga om skomakarläster, jag konsulterade uthusvinden och hittade fyra säckar, hon fick alltihop. En välsorterad uthusvind bör innehålla lite av varje, men när jag plötsligt hittade en spinnrock till blev jag lite förvånad och hojtade till Pensionären att det står en spinnrock här. –Menar du den där, sa han och pekade åt andra hållet. Där stod en spinnrock till, eller om det var två. Ibland är det lite svårt att se i skumrasket bland all bråte.
De fick stå kvar.

Ull är det ju inget problem att få tag i, landets 600 000 får ska klippas minst en gång om året och fårbönderna har svårt att bli av med ullen, de får betala för att lämna det på återvinningsstationerna. Sakkunniga har uppskattat att det slängs ungefär 100 ton ull varje år enbart på Gotland. Visst är det tragiskt?!
 Och tänk att det blir garn också, och det är så rofyllt och skönt att spinna och några härvor till så har jag fått ihop till en tröja av den grå ullen.


7 kommentarer:

 1. Vilka fina spinnrockar du hittade. Jag har också två gamla svenska spinnrocker, inköpt på loppis för nästan inget pengar alls och gillar att spinna på de mer än på min "modern" Louet-spinnrock från åttiotalet.
  Men det verkar att du har inte ont om plats ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är ju lite genant det här, men det verkar som om saker går i flock. Skaffar jag en så följer kompisarna med liksom. Fyra vävstolar tre bandvävstolar ett antal spinnrockar... Men självklart ska jag avyttra någon, men vilken?

   Radera
 2. Übertjusiga spinnrockar, verkligen!

  Och så överraskande med färgvalet på garnet:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det blev så, får är ju såna, vita, svarta och grå. De första tusen timmarna som man spinner tränar man bara, sen kanske man kan spinna, så jag köper ingen exklusiv ull förrän om 978 timmar, ungefär.

   Radera
 3. Härlig samling spinnrockar du fått ihop! Hm... den blå är faktiskt en Lindh, om du nu inte vet vem som gjort den. De två blommiga är väldigt fina och tja, alla de andra också! <3 kram AnnA i Spinnare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anna
   Kul att veta, jag har undrat lite. Vet du mera om Lindh? Den första rocken, Rättvikar'n är ju en Hjulbäckare, Hjulbäck ligger på andra sidan Siljan så det var väl nära till och jag tror nästa att de andra också är Hjulbäckare. Det är bara märkning på den första.

   Radera
 4. Jag läste högt för maken och jag tror att han förstod att det hade varit bra om han hade åkt skidor lite till i vintras. ;-)

  På ravelry-gruppen Spinning in Sweden har vi konstaterat att spinnrockar lever i flock.

  SvaraRadera