lördag 23 april 2016

Lördagslogg Upplysning mm

Idag ska lördagsloggarna skriva om upplysning. Flera lördagsbloggare i fliken ovan.
Temat upplysning kom jag på när jag letade solcellslampor för inomhusbruk. Det finns drivor med mer eller mindre kul solcellslampor för utebruk. Att dekorera sin trädgård med alltså, eller markera trädgårdsgångar. Och det kan ju vara bra för när det blir mörkt här i glesbygden så blir det väldigt mörkt. Det är ju inte alltid man kan hoppas på att norrskenet ska lysa upp.

I begynnelsen var elden. En öppen brasa är egentligen väldigt ineffektiv ur energisynpunkt och inte så värst bra på att lysa upp heller. Men mysigt.


Solcellslampor för innebruk var det knepigare med. För många år sedan hade IKEA en liten skrivbordslampa och när man köpte en sån så fick ett barn i Pakistan (?) en likadan så de kunde läsa läxorna. Bra idé, och modellen som skrivbordslampa var väldigt bra, men tyvärr så slutade IKEA med den.

Men nu finns det en annan lampa med samma generösa idé och här kan man köpa den.


Den är inte lika smart utformad som skrivbordslampa men det är nog jättesmart för skolbarn som kan  ladda lampan medan de bär den mid sig.
Men jag vill ha bra arbetsbelysning, en skrivbordslampa. I fäboden är det klent med belysning.

Den här var menlös och mest lite allmänbelysning. 

och så ska det laddas i solen. Det måste inte vara klart solsken men det går fortare då.Pensionären vill lösa korsord och då ska det vara bra belysning och det är lite obekvämt att sitta och hålla i lampan. Vi får fixa någon upphängning


 Och upplysningsvis kan jag meddela att vi är klara med 20 kubikmeter björkved. Vi har sågat, klyvt och travat. Och det är då skönt att det är klart. Jag nämnde på syjuntan att vi var klara med veden och en väninna påpekade trött att jag redan sagt det tre gånger, hon hade inte börjat med veden än.


Veden ska travas med barken nedåt, tycker vi. Det diskuteras om veden torkar fortare eller långsammare beroende på hur man gör, men vedtravarna ser gladare ut om barken är nedåt.

9 kommentarer:

 1. Jaså veden är staplad! Tack för upplysning! Idag får vi hem ett stort lass ved... Vi har vårt roliga kvar. Upplysningsvis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frisk luft, styrketräning och veden värmer många gånger. Och så belåtelsen när man är klar. Det är mycket fördelar med ved, i synnerhet när det är klart. Ha det så trevligt, men akta fingrar och fötter.

   Radera
 2. Jag bjuder på upplysning av helt annat slag! Trevlig lördag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja en litterär pärla bjuder du på.
   Ha en skön helg

   Radera
 3. Glada vedtravar åt folket! Och ligger veden under tak, som den ju bör, funkar det nog bäst. Grattis till månadens bräda!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Omåttligt nöjd.
   Men sedan skulle vedbacken städas och Johan ska ta hand om ett berg med näver att göra nävertjära av och två släpvagnslass ska till tippen och kapen och klyven ska till grannen, men sen så...

   Radera
 4. Jag hänger Little Sun runt halsen och vinklar den mot bröstet så att den lyser ner i boken jag läser - det funkar faktiskt. Men jag sitter ju inte vid ett bord utan skönt tillbakalutad. Kanske inte lika enkelt med korsord.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska jag testa, men vi saknar den där tillbakalutade platsen i fäboden. Måste fixa det.

   Radera
 5. Vilket härligt tema du hittat på; upplyst!
  Skrivet med din humor som du brukar!

  SvaraRadera