fredag 1 maj 2015

Maj lördagsblogg

Förra veckan var det "nästa vecka" som var lördagstema och den veckan har alltså varit. Och det blev inte som jag tänkte mig men det hade jag nästan tänkt mig, att det inte skulle bli alltså. Ändringskommittén är aktiv.
I maj är det syrran som har hand om våra teman och hon går ut hårt med maj som tema. Flera lördagsbloggare finns i fliken ovan.
Jag tror hon tänkte på månaden maj men i det här gänget har vi fri tolkningsrätt.

I maj händer allt på en gång, det ska röjas ur uthus och städas tomt och has avslutningsfester och avtackningar och gödslas i landen och grävas och planteras ut om man törs. Man åker till den nya återvinningscentralen och lämnar saker där och till Röda korset och loppisar. (och gör fynd) 

Men i juni kommer järnnätterna så då får man breda över det man planterat ut och skydda så gott det går för man vill ju så innerligt gärna att det ska vara sommar nudå.

Vinterkläderna krockar med sommarjackor i farstun och träskorna har flyttat ut på trappen och är svinkalla när jag ska kila ut och titta till i växthuset på morgnarna.

Men jag börjar med Första maj, en hårt beskuren bild där Pensionären demonstrerar sitt missnöje med att bankerna inte vill hantera kontanter. Och visst är det väldigt konstigt och ganska besvärligt, i synnerhet för näringsidkare som ska lämna in dagskassor och banken bär sig åt som om dom bara vill motarbeta verksamheten.

Och så blommar det. Men inte än, just nu är det inte mycket med växtligheten, vitlöken har börjat titta upp och det knoppas överallt men för tillfället är det mesta gråbrunt. Men alldeles snar så blir det så fint så.

Grannens häggmispel kan bli överdådig och när bären mognar är det ett stilla prasslande när fåglarna mumsar i sig.

Gulltöreln går inte heller av för hackor, den är liksom fin hela tiden

Vallmon lyser upp och den behöver man inte truga, den dyker upp lite här och där och jag har ingen ordning i min trädgård så det får väl vara så då.
 Smörboll fick jag av syrran, den är så fin och har vuxit till sig, vilket är duktigt gjort i den här sandjorden

Fiskgjusarna håller på och fixar och inreder i sina reden. Idag var jag bergis på att Kalakotka skulle lägga ägg, det såg ut som om hon krystade och nu ligger hon där och ser ut att ruva, men hon kanske bara tränar. Kalakotkas 2 verkar vara lite mera tankspridda men det händer saker även där. Det ska bli spännande att följa dom i år, måtte det gå bra.


21 kommentarer:

 1. Så trevligt inlägg att läsa och så vacker bild som header!
  Jag ser att du inte fick allting gjort som du hade tänkt dig förra veckan. Det känns ju ganska skönt för en som föredrar att vara inomhus framför att jobba i trädgården. Men jag önskar faktiskt att jag hade haft lite sandjord här hemma! Här har vi kompakt lerjord på tomten och där växer ingenting utom kirskål och maskrosor. Lite gräs letar sig också fram genom mossan. Fast det KANSKE hade gått att få lite fart på några köksväxter om jag verkligen hade försökt.
  Vi borde också åka till återvinningen och returpunkten (=tippen) men som så mycket annat blir det inte av. Så var det ju kalaset förstås...
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du ser hur det gick och lika gick det med bantningen, åt skogen alltså.

   Mager sandjord är tungjobbad för man måste lägga på ny bra jord hela tiden och den bara försvinner. Samma sak med din lerjord antar jag men jag slipper i alla fall tälja ren spaden. Har du provat med rosor, det borde fungera.

   Radera
 2. Det där med trädgårdsarbete har jag skrivit en rad om med. Det går inte alltid som planerat var det va? :)
  Vad roligt att du delade fågellänken. Den var vaken klockan halv sju kan jag meddela i alla fall. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det blir sällan den där prunkande trädgården som man tänkt sig, och att leva på markens grödor är inte lätt om man som vi bor i växtzon 5

   Radera
 3. Vilka ljuvligt blommande bilder! Länken med fiskgjusen funkar inte hos mig, jag är i sommarhuset med dålig täckning så jag får kolla när jag kommer hem! Men här svävar fiskgjusen omkring så jag antar att den reder bo och har sig även här! Ha en fin fortsatt helg :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack
   Länken till fåglarna krånglar ibland för mig också så jag tror att felet sitter någon annanstans. Honan (hönan?) i Kalakotka verkar inte riktigt pigg tycker jag, kanske inte så konstigt egentligen.

   Radera
 4. Många sköna blommor som snart kommer att blomma igen! Kul med länkarna till fiskgjusarnas bon.
  Maj är en skön månad som har många "måsten" för den som har en trädgård :)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. För tydlighetens skull Kalakotkas betyder alltså fiskgjusar på estniska, har jag för mig.

   Radera
 5. Åh vad kul med en uppdatering från fågelboet, där hängde man ju varje dag för två år sedan (och förbrukade alla tillgängliga megabyte! Även blommorna gladde mej, här finns några sporadiskt utspridda färgklickar, typiskt maj när allt slår ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar om fiskgjusarna är sponsrade av google eller nåt. Nät-tid äter dom ju i alla fall.

   Radera
 6. Åk fiskgjusarna... Nej jag vågar mig nog inte dit, för det blir ju inget gjort om man ska nervösa sig för ungarna. Först kläckningen, sedan att de får tillräckligt med mat och sedan när de ska lära sig flyga. Och så hela vinterfärden till Afrika och den dramatiska hemresan och ... nej, jag får försöka nöja mig med en titt då och då!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan rapportera om du vill. För närvarande ligger en fiskgjuse stadigt i boet Kalakotka, men i Kalakotka 2 är det oftast tomt, nej nu kom J3 (?) och pysslar och provligger, det låter som om det finns en till i närheten. Det blir nog nåt där också.
   Det tar tid det här, precis som Pinterest.

   Radera
 7. Oj då så kom jag till fågelbo! Härligt och faktisk meditativt ....sköna blom-bilder, smörboll och luktärter .. hmmm ... du beskriver din travla maj, som för mig blir liten påminnelse från min tid i hus och gård ... nu har maj ett annat innehåll; terrasssen och så ute i naturen i lövsprickning och blommor upp ur jorden, men det är inte som neråt söder ...men maj är ju maj :-) och glad är jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Naturen sköter sig själv och terrassen kräver kanske inte så stor insats, verkar behagligt det där.

   Radera
 8. Härliga bilder och trevlig beskrivning. Maj månad är underbar och en brytningspunkt med väder och vind. Jag älskar maj!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Maj är fantastisk, alla goda ambitioners månad.

   Radera
 9. Nog är det maj alltid när fiskgjusarna kommer på pränt hos dig! Jag kom på att jag funderade på hur de har det i boet, bona. Nu vet jag att krystningen är i gång.
  Ljuvlig blomning har du framför dig...också här ska det bli en gul vallmo i år, som omväxling. Hoppas jag i alla fall, den är ju bara i knopp ännu. Kanske det blir en överraskning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu ruvas det för fullt i båda bona, jag har bara sett ett ägg i vardera boet.

   Det blir bergis gul vallmo, jag tycker det är övervägande gula, Eller har du såna där stora tjusiga vallmo? Jag har bara små ogräsvarianter.

   Radera
 10. Bara jag igen... vill berätta att vi får en ny Lördagsbloggare från kommande lördag. Hon heter Marie och har bloggen Skrifvarstugan: http://www.mariettsfoto.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Maire är så välkommen, jag lägger till henne i min lista.

   Radera
 11. Ja, maj bjuder verkligen på många chanser för kroppsarbete, men också upplevelser på annat sätt, då mycket händer generellt när vi går mot ljusare tider. Om inte annat kan man följa naturens framfart och njuta av de allt fler blommorna. Och det kontaktlösa samhället som bankerna jobbar för har helt klart sina nackdelar. Ska själv ha tag på 2 x 30 kronor i mynt ikväll och det är svårare än man kunde tro att få tag på.

  SvaraRadera