lördag 13 december 2014

Surrogat Lördagsblogg

Lördagsbloggare finns i fliken ovan och i december är det PettasKarin ger oss bloggämnen

Cikoria användes som surrogat för kaffe under kristiden, mamma pratade ibland om "surr" och det var hon inte förtjust i. Hos oss fanns nog inte cikoria att få tag i, den växer inte så långt norrut.
Cikoria, bild från Impecta
Det är det som gör att något är ett surrogat, originalet är svårt att få tag i så man får ersätta det med något annat. Undrar vad det använde istället  när det inte fanns varken kaffe eller cikoria.

Grönkålschips, hälsan själv!
I kväll kommer det lite folk hit till oss och jag tänker bl a bjuda på svartkålschips, men det är inte surrogat för något annat. Chips är ymnigt förekommande. Men grönkålschips är lite ovanligt, både gott och nyttigt.

Ska man leta surrogat numera så kan det vara bra att leta i naturen, men det borde vi ha gjort i våras, det är då det finns användbart och nyttigt. Har man smått om  värktabletter så kan man bälga man  i sig tre koppar te (på en timme) av blad, bark och knoppar från pil (Salix). Det motsvarar det en magnecyl. Det innehåller salicylsyra och den är lite tuffare än mot magen så jag föredrar magnecyl.

Gran och tall kan man också göra te på i alla fall man behöver C-vitamin. Man tar barren men de ska man göra mitt i vintern när det är som kallast. Då innehåller de mest med C-vitamin, 395 mg/100 g barr. Under våren är det bara  52 mg/ 100 g. Det är ungefär samma sak med gran men de innehåller mindre mängd C-vitamin. Men ändå innehåller både gran och tallskott mer C-vitamin än apelsiner. Faktiskt!

Och så grankåda. Den innehåller diverse terpentiner och hartsämnen som både är smärtstillande, antiseptiskt och värmande.

Det finns mycket som kan användas som surrogat om det blir svåra tider igen. Men har vi kunskapen då?

Min favoritbok som jag citerat ur heter Svenska träd och är skriven av Pelle Holmberg, Marie-Louise Eklöf, foto av Maj-Britt Rehnström.

12 kommentarer:

  1. Ja, man blir ju lite nervös när man tänker på all kunskap som inte längre finns. Själv har jag fortfarande inte riktigt kommit över känslan av kris när man inte har källaren full med potatis så att det räcker hela vintern.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Potatis är nog det enda jag inte är orolig för, här odlas potatis på alla grannåkrar. Men allt det andra, det som vi importerar, och det som det krävs kunskap för att tillverka. Oron för kunskapsbrist stegrades när ett besökande barn sa Kan man göra sånt själv?! när jag gjorde chokladsås.

      Radera
  2. Om inte internet också försvinner i en kris borde det gå att återuppliva en hel del kunskap. Men nog blir man litet betänksam när man upptäcker att många unga vuxna inte kan laga mat av vanliga råvaror, inte sy på symaskin, virka eller sticka. F ö har jag också blivit beundrad för hemlagad chokladsås som är lika avancerat som att koka ett ägg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst blir man fundersam.
      Apropå ägg, en jämnårig bekant skulle koka ägg och frågade om man skulle skala det före...han var ungkarl. En textillärare i grannskapet var bekymrad när hon fick lära 10-åringar att knyta en knut. Å andra sidan fick jag lära en jämnårig kvinna hur man ökar och tar ihop på en stickning, hon hade förvärvsarbetat sedan ungdomen, inte hade hon haft tid med handarbete.

      Radera
  3. Glad upplyst och uppdaterad blir jag här, men också lite allvarsam då jag tänker i banor om det jag läser och i kommentarerna. Kommer att investera i boken, tack bästa Livsrummet för detta!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns en bok till, Det gröna apoteket, samma författare. Även om man inte störtar ut i naturen och tillämpar allt i boken så är det ju intressant. Älggrässaft t ex, det är gott.

      Radera
  4. Spännande inlägg om surrogat! Intressanta böcker - jag har ingen av dem, men en del andra på samma tema. Det finns fortfarande en del kunskap och som tur är finns det människor som delar med sig av vad de kan.
    Undrar ibland hur vi skulle klara en riktig kris... det är oroligt i världen, så man vet aldrig vad som kan hända.
    Önskar dig en fin adventssöndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vart tar all kunskap vägen? Förr klarade vi oss ganska bra med självhushåll, nu är det knappt vi klarar av att tända i spisen.
      Ha en skön adventskväll

      Radera
  5. Intressant inlägg *gillas* Tänk så mycket vi har i naturen som kan hjälpa oss och ändå så vet vi nästan inget om det?!?! Tack för ett bra inlägg! Ha en bra dag/ kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst, det där med granbarren tycker jag är fascinerande, det bevisar liksom att ett mumintroll kan inte ha fel!

      Radera
  6. Att ta vara på det som finns i naturen runt omkring oss börjar ses som en ren bedrift och något som man sysslade med i hedenhös. Tur att man var med då, för nog är det en fröjd att kunna göra både det ena och det andra istället för det som finns på butikshyllorna och inte är varken det ena eller andra av det som det står att det ska vara :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men det är ju kul att samla björklöv till te och vad det nu är man plockar, Sedan är skafferiet fullt med burkar och påsar som man glömmer att använda...
      Men det var ju kul ett tag i alla fall.

      Radera