lördag 20 december 2014

Förr i tiden Lördagstema

– Jamen det för för jättelänge sedan, det var säkert på 1900-talet, sa en ung tjej till en annan.
Jag blev lite tankfull ett tag.

Förr i tiden, när var det? Och var det bättre förr? Museiefolk brukar hävda att det, ju förr desto bättre, men de har ju sin syn på saken.

Förr i tiden var det viktigt att hålla älven kvar i sin fåra här i trakterna. Därför var varje hemman skyldigt att leverera ett visst antal mjogar.
Rester av mjogar finns kvar än
En mjog är en tunn trädstam som man hugger (och eventuellt svedde dom för att göra dom lite hållbarare mot röta) sedan bankar man ner den i älvstranden där älven kröker. Därmed hindrade man vattnet att ta med sig marken. Mjogarna skulle ha bomärke också. 
Numera är älven reglerad och strandskoning är inte nödvändig längre men mjogarna finns kvar. Här och där utefter älven finns det byar med namn som minner om strandskoning och jag bor på Mjogåkersvägen.


Förr i tiden bakade man allt bröd själv, även hårt bröd. Det här bakade jag i förmiddags men det var ju inte så länge sedan.

Emmas foto
Här sitter mågen Johan på Årsunda vikingagård och lagar sina kläder. Förr gjorde man det själv och det gör dom fortfarande i alla fall på Årsunda vikingagård. Gården ligger strax söder om Sandviken och är väl värt ett besök. Barn i alla åldrar uppskattar det, både hantverket, sagorna, lekarna och maten.

9 kommentarer:

  1. Det där knäckebrödet får det att vattnas i munnen..... Säkert för att man smakat sånt förr i tiden! Bakar du i vedeldad ugn, rent av? Då börjar jag skifta i avundens gröna förg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är gott och det är ett kavlande... bakbordet är i ena änden av köket och spisen i det andra, 7 minuter i ugnen. Det blir ett springande.
      Bakugnen som syns på bilden har inget med texten att göra, den ugnen är aldrig använd och en historia för sig.

      Radera
  2. Vilken vacker Rembrandt det blev när Emma fotade Johan i Årsunda!
    Men männscha, nu måste du ju lägga ut receptet på knäckebrödet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vassego
      Hårt bröd
      13 dl 37-gradigt vatten
      50 gram jäst
      1,5 liter grovt rågmjöl
      1,5 liter vetemjöl, gärna dinkel i degen
      1,5 msk salt
      Linfrö, sesamfrö, pumpakärnor och solrosfrö tillsättes efter behag, var generös nu.
      Rör ut jästen i vattnet, och tillsätt resten av ingredienserna. Arbeta till en smidig deg!
      Låt jäsa i cirka 30 minuter.
      Kavla ut till mycket tunna kakor, kärnor och frön krossas nästan och grädda
      Kavla ut i grovt rågmjöl.
      Jag brukar ta cirka 2 dl solrosfrön var av fröerna, och 1,5 dl linfrö.
      Min ugn är lite sliten men jag tror det är ca 225 grader och då tar det 6-7 minuter att grädda en plåt.
      Sätt en lojal medarbetare vid ugnen.

      Radera
    2. Det gjordes ett reportage om Årsunda vikingagård och där var ett foto på Johan som var riktigt bra men jag har inte fått tag i det än. Men Emmas foto är lika bra och här är länken till artikeln.

      Radera
  3. Så vet jag nu vad mjog är. Tack för receptet också! Emmas foto är verkligen fint. Trots att de slet så ger bilden mig ro! Läste även länken från vikingagården.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bilden på Johan som blåser eld i tidningsartikeln är lite mer dramatisk, en gång när vi var där höll skägget på att åka med. Emmas är lika bra men lugnare.

      Radera
  4. Har aldrig hört ordet mjog förut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej det är ju inte så ofta man har anledning liksom, numera finns det kvar i ortsnamn.

      Radera