lördag 15 november 2014

Lördagsblogg Änglagärningar

Idag vill Spanaren att vi ska skriva om Änglagärningar. Flera lördagsbloggare hittar du i fliken ovan.

Men jag har problem med änglarna, visst finns dom, och alldeles säkert har jag räddats av änglagärningar stup i ett. Hon som gav mig sin parkeringsbiljett när jag hade slut på mynt t ex. Men jag minns inte mer än sådana händelser.


Däremot brukar det komma en ängel varje gång jag avslutar ett projekt. Jag har jobbat ganska mycket i projekt och det finns några saker som är utmärkande för sådana.
1. De är tidsbegränsade och ska redovisas.
2. Men de ska planeras så att verksamheten ska fortsätta.
3. De tar slut samtidigt som pengarna tar slut.


Alltså ska man satsa för fullt och jobba i t ex tre månader (eller år) men vara inställd på att kontinuerlig verksamhet.
Och man jobbar på samtidigt som man ser avgrunden närma sig. Projektledningen säger krampaktigt att det ordnar sig, det kommer säkert pengar. Alldeles säker.
Det gör det inte.
Projektet avslutas, det är då det kommer en ängel i avslutningspresent och jag får veta att jag också är en ängel och oumbärlig.
Ängel = avslutning och arbetslös.
Så därför är mitt förhållande till änglarna lite ansträngt.

Jodå visst minns jag änglagärningar. Svärmor, t ex. som alltid fanns till hands och tog hand om det mesta när det var snärjigt. Hon strök all vår tvätt i många år (vare sig det behövdes eller inte) Hon bakade och pysslade om barnen och tyckte att jag var en ängel som lät henne hålla på. Och jag var bara tacksam.

Däremot hörde jag en historia om en gammal man i grannbyn och nu vill jag varna känsliga läsare för denna ogudaktiga historia.
Den gamle mannen hade tråkigt, vi kan kalla honom Anders (för han hette så). Anders blev glad när det knackade på dörren och två prydliga kvinnor klev in. De var Jehovas vittnen. Anders bjöd in damerna och ville bjuda på kaffe och de tackade ja. Anders var en mycket omständig man och det tog nog tid att få till det där kaffet och när det väl satt där vid kaffebordet så hade Anders en del frågor rörande bibeln och nu när han hade kunnigt folk så ville han veta hur det var med änglarna.
Alla småänglar var ju pojkar och alla stora änglar var kvinnor. Hur gick det till? Var det något könsbyte i puberteten kanske?
Och hur förökade dom sig? Lade dom ägg, dom har ju vingar och må väl betraktas som fjäderfän då?

Tyvärr känner jag inte till vad Anders fick för svar.

18 kommentarer:

 1. Tack för den underbara änglahistorien om den kluriga Anders! Det hade varit bra roligt att få veta vad damerna svarade. Det skulle inte förvåna mig och de blev svarslösa och det var väl Anders avsikt.
  Ha en skön helg!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte Anders hade några avsikter mer än att få sällskap en stund.
   Skön helg till dig också.

   Radera
 2. Jag älskar den där typen av Anders-människor som ifrågasätter på ett klurigt sätt.
  Stackars Jehovasvittnena (nu är jag inte riktigt så änglalik som jag kanske låter;))
  Den andra änglabilden är underbar och jag förstår dig vad gäller projekt och belöning
  Man får ofta vara glad för att man är en ängel och försöka överleva på det

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det underbart med kluriga typer men man skulle inte ha bråttom när man träffade Anders.
   Projekt är som att få material till en brygga när man ska bygga en bro.
   Det är skönt att vara pensionär.

   Radera
 3. Så bra du berikade med Andershistorien, helt underbar Anders samt i temat idag!
  Det där med projektarbete, det har sitt pris, gillade att du kopplar avslutningen till att vara en ängel ...
  När jag var ung bodde jag i Oslo, en dag då jag skulle äta middag ringde det på dörren. Utanför stod en kvinna, hon bjöds in och jvi åt tillsammans. Hon var Jehovas vittne, men eftersom tiden gick så kom det i skymundan, hon var så förskräckligt ensam bara. Nå så blev jag kanske en ängel i min gärning, hon sa inget. Minnet dök upp när jag läste ditt inlägg. Mycket fina bilder!
  Trevlig helg tillönskas!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst finns det gott om änglar, tack och lov.

   Radera
 4. Heja Anders!

  Minns du när mamma fick för sig att hon skulle tala Jehovas vittnen tillrätta, eftersom hon tyckte att deras gudsbild och människosyn var lite snål och rentav ogudaktig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det minns jag inte, var jag född då? Hur gick det?

   Radera
  2. Jodå, du var född, men kanske inte så intresserad av teologiska spörsmål.
   Det gick inte så bra för någondera parten, som jag minns det. Mamma försökte få svar på sånt som hon tyckte var ologiskt eller orättvist, men vittnena läste utantill ur sitt säljmanus, bit för bit, som svar på varje fråga som mamma ställde. Men jag tror ändå man kan säga att mamma vann någon slags utmattningsseger, till sist, vilket är en beundransvärd prestation i sammanhanget.

   Radera
  3. Jag tror jag anar, var det kannibalismen och ställföreträdande lidande. Undrar om hon tog upp matteuseffekten.

   Radera
 5. Det var både underbart och sorgesamt att läsa ditt inlägg. Önskar dig all lycka framöver och att något bra projekt blir blir permanentat och bestående. Härliga änglabilder!
  Ha det fint! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, numera är det lugnt, eller nja, jag är pensionär och skiter fullkomligt i arbetsmarknaden. Men lugnt är det väl inte, det är fullt upp och jag säger som så många andra pensionärer, Hur hade jag tid att jobba?

   Radera
 6. Men var hittar ni alla dess fina änglar? Suckar av välbehag och vill ha på dina och andras *ler*
  Änglagärningar är väl att du får lära dig nya saker? Även att möta på nya spännande människor. En ängel ger dig mod för att orka gå vidare utan att grubbla så mycket på framtiden. En ängel styrker dig och viskar i ditt öra att efter hinder så finns en lång rak väg att gå ;.) Intressant farbror den där Anders/ kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hittar?! Dom kom flaxande i slutet av varje projekt. Jag har en liten flock nu.

   Radera
 7. Hurra för Andersgubben!
  Ja, alla dessa projekt! Slöseri med pengar och fr a förödmjukande mot alla som ger järnet och sen bara vinkas av. Enkelt och gratis att kalla dem änglar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vore kanske önskvärt att någon, inte allt för entusiastisk person, satte sig ner och gjorde en rejäl analys innan man sätter ett igång projekt. Sedan kan ju förutsättningarna ändras under resans gång. Som hösten 2008 t ex.

   Radera
 8. Låter ju som helt logiska frågor egentligen. Ja, det hade varit spännande att höra svaren också. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade det verkligen varit, men jag tror inte han fick något svar alls. Möjligen är det uppgifter som fattas i biblen.

   Radera