måndag 5 maj 2014

Varför väver man badstuhanddukar?

Jag drog på en linnevarp i farmors gamla vävstol. Mamma har vävt i den men jag minns aldrig farmor i vävstolen, jag minns över huvud taget ingen vävstol i närheten av farmor. Däremot finns det en bild på när hon spinner så hon vävde säkert också.
Mamma hade ofta dåligt samvete över vävstolen, den skulle ju svägerskorna också ha tillgång till men nu blev den stående hos oss.

Farmor spinner, någon gång på 40-talet kanske.

Titta, Gladhål! Enligt traditionen så får man gofika när man har vävt så mycket så att varpen lämnar varpbommen och det blir hål, man ser bara snörena, gladhål alltså.

Såsom av en händelse dök det upp tre fikasugna karlar och hjälpte till att gofika så jag slapp sitta ensam  i växthuset med mina nybakade muffins.

Med nya krafter tog jag mig an den sista biten men till slut började det bli trångt och besvärligt

Så jag klippte ner väven och här är ett delresultat, jag har klippt ner en gång tidigare för det var lite brådis med en handduk. Nu är det bara bastun som fattas.

Men gamla farmor, dvs vävstolen, har varit lite motsträvig. Det saknas knäbom och det går nog att sätta dit en men det kan bli trångt

Det behövs lattor, det här var ingen bra lösning

Skedklaven är avsedd för gamla vävskedar av bambu och alldeles för trång i spåret så den lånade vävskeden for illa, jag får köpa en ny. Dessutom är skedklaven vind.

Och i tappen på varpbommen är en rejäl kvist, varpbommen ska ju gå att vrida runt lätt men det är inte alls lätt när allt trä har krympt, utom kvisten.

Så det finns en del att göra med farmors gamla vävstol, frågan är om det är värt det.

Varför väver man badstuhanddukar? För att det finns verktyg, material och tid. 

4 kommentarer:

  1. ... och för att det finns något som skulle kunna vara en bastu i källaren, om jag har rätt. Synd bara att du inte upptäckt den njutningen än. Lite som yoga tror jag, avslappnande och mjukgörande, befriar från stress...

    Men du, hur kan man sätta upp lattor i den vävstolen? Det behövs ju något att sätta "gångjärnsänden" i. Jag gjorde lattor till mormor Englas vävstol när Solveig skulle väva...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det skönt med bastu men man blir ju så svettig. Det får gärna vara varmt så när di andra kryper upp på lavarna så sitter jag på golvet och tycker det är lagom så.

      Jo lattorna fäster man i gaveln på vävstolen och de gör så att inte tramporna drar skaften med solven snett.
      Du skulle testa vävning, lite som yoga fast kreativare liksom.

      Radera
  2. Vilken tur att du fick lite sällskap till gofikat!
    Fina bastuhanddukar! Som sagt, bara att fixa bastun nu. Det ÄR väldigt skönt, alldeles avslappnande och troligen skulle det sitta väldigt fint med en bastu före yogan. Jag duschar alltid mycket varmt och länge före yogan, men en bastu skulle ju vara det ultimata om man råkar ha allt på samma plats. Basta i Horndal och yoga i Stockholm blir lite krångligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fikasällskapen var en snickare och en rörmokare och en allmänt händig pensionär, det såg riktigt lovande ut ett tag, sen stack dom.

      Som sagt, praktiskt att ha en bastu inom räckhåll. Suck

      Radera