söndag 24 mars 2013

En liten värld, Lördagstema


En översnöad värd, Smederna har ställt ut sina trädgårdskonstverk, men vad är det för krafs nere till vänster?

I går var dottern och jag på besök i en liten underbar värld Sätergläntan, hon ville hälsa på kompisarna.
Först satt vi, dvs ungdomarna och jag, runt brasan och pratade slöjd, stickning och skogshistoria.
Någon har haft tråkigt och gjort en beduin som strävar över snö-öknen med sin kamel, fint.
Därefter gick vi till sömnadssalen för att titta på en nyrokokoklänning som en av tjejerna ska göra en replik på. Tyget är handvävt och levererat av Elin. Ett imponerande projekt.

Kärleksfulla träskedar

Därefter gick vi till träsalen och pratade virke, årsringar och laggning och svepaskar.
Slutligen hamnade vi i smedjan där det pratades vällning, damaskering (?) och hur om det egentligen var bra med vridningar eller om det bara var fjäskigt.
Vi var inte till vävsalen, konstigt nog

Vid det laget var vi både inspirerade och hungriga. Vi hade ju kunnat äta bröd för vi hade köpt tre kartonger, men det hade nog blivit lite torrt,
Sätergläntan är en liten och underbar värld för nördar i respektive bransch, men efter ett tag drabbas man lätt av syrebrist och måste därifrån.
I slutet av maj har man öppet hus och det är absolut värt ett besök. I samma veva kan man ju passa på att besöka Leksands medeltidsmarknad. Medeltidsvärlden är också en liten värld där alla känner alla.

10 kommentarer:

 1. En underbar liten värld som jag absolut måste besöka någon gång när Uffe och jag kan ta oss tid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är en fantastiskt kreativ och inspirerande miljö, och god mat. Kolla in kortkuskatalogen, sedan är det bara att boka in en kreativ ferievecka.

   Radera
 2. Stor kreativitet i den lilla världen.

  Och den fina beduinen med sin kamel påminner mig om en replik på jobbet för länge sedan: "Sand eller snö spelar väl ingen roll..."
  http://www.karinenglund.com/2011/02/vad-hander-sen/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst, det är underbart med folk som tänker rationellt i sin strävan att lösa problem. Att det sen inte funkar är en annan sak.

   Radera
 3. Nej, det kan väl inte spela nån roll? Jag gillar verkligen den där lilla beduinen som bara finns där, stilla strävande över vidderna, så omotiverat och oförväntad.

  SvaraRadera
 4. Beduinen kanske tycker det är skönt med snö som omväxling. Roligt att få veta vad Sätergläntan står för. Hade en gång en syster till min pojkvän som hade gått kurs på Sätergläntan (för så där 60 år sen)och som var mycket stolt över det. Det var stor mystik för mig på den tiden när inte nätet fanns att tillgå...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att Sätergläntan har bytt skepnad lite, engagemanget och entusiasmen hos eleverna finns naturligtvis kvar men jag tror inte det är riktigt lika "präktigt" nu, kanske... men väldigt seriöst. Nördarnas hemvist, i alla fall när det gäller slöjd.

   Radera
 5. Kul ide' med beduinen. Visst är det spännande med sådana små världar, med så mycket kunskap helt ner till det helt lilla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja här finns kunskap på fibernivå, en förutsättning för att resultatet ska bli bra.

   Radera
 6. Att skapa ifrån början är ju i sig alldeles bedårande, både i lilla eller stora världen.

  SvaraRadera