fredag 1 mars 2013

Alldeles speciell fredagskänsla

Idag handlar galleri fredag om  Fredagskänsla. Kolla mera i fliken ovan.

Här är det en alldeles speciell fredagskänsla och den har faktiskt pågått ett bra tag. En sådan där Före-känsla. Före Vasaloppen (apropå före då) alltså.

Nerver på högkant

Det börjar synas strax efter jul med att man börjar sätta upp läktare och mässtält men förberedelserna har redan pågått länge.

Sedan utbryter vasorna på löpande band, tjejvasan, halvvasan, kortvasan stafettvasan och öppet spår. Sedan blir det Vasaloppet. I sommar blir det cykelvasan och möjligen har jag glömt något.

Logistiken är väl intrimmad och fungerar. Vilket är osannolikt med tanke på hur många tusen åkare det är som ska ha tillbaka rätt bagage.
Säckarna med åkarnas överdragskläder lastas i nummerordningpå långtradare och körs till Mora och sorteras

Enligt arrangörerna ska åkarna följa instruktionerna och inte tänka själva för då blir det fel.


Det mest fascinerande med Vasaloppet är starten. 15 000 pers med skidor på fötterna all fokus på att ta sig till Mora, det ger en energi som är så påtaglig så den nästan syns.

Och så själva starten då. Speakern berättar om spårens beskaffenhet, han pratar om vädret, skärper tonen och berättar om reglerna, sänker rösten och pratar lugnt och meddelar stilla att nu går starten.
Han har nästan lyckats hypnotisera hela startfältet, det är skickligt. Hade han smattrat på som dom brukar så hade det blivit tjuvstart och det är inte så lätt att få stopp på en den horden.

Visst är Vasaloppet, (-loppen) en tillgång för Mora. men en vecka om året får man se till att man har handlat det man behöver för plötsligt tredubblas folkmängden.
10 kommentarer:

 1. Spännande att få vara så nära - och jag förstår fredagskänslan när jag lyssnade på det som var före (!) ekot idag...
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är kul med Vasaloppet (och lite opraktiskt) det är som en egen lokal helg med kultur och festival. Naturligtvis finns det öltält och krimskrams också men på det hela taget är det väldigt seriöst alltihop.

   Radera
 2. Jag är grymt imponerad av den logistik som sker mellan Sälen och Mora.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det fantastiskt! Mest impad var nog den åkare som förlorade sin säck på långloppet i Österrike och fick tillbaka den på Vasaloppet. Långloppen samarbetar ju.
   Idrottsföreningarna jobbar med allt som hör till av service och transporter och för det så får dom pengar och ridklubben kan köpa nya hästar bl.a. mm
   Och ungarna får lära sig att det är kul att göra nytta.

   Radera
  2. Ah, du menar kanske dom där som åker skidor? Dom har jag aldrig begripit mig på.

   Radera
 3. Det är litet märkligt med allt som sker till åminnelse av saker som aldrig hänt....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det blir liksom alldeles självgående till slut

   Radera