torsdag 21 mars 2013

Bättre kan viNä, jag tänker inte släcka lyset i en timme på lördag för att det är Earth hour. Jag tycker det är ett onödigt jippo som eventuellt får någon att tro att man gör något bra för miljön. I värsta fall nöjer man sig.

Däremot tänker jag fortsätta att släcka lampan när jag går ut ur ett rum och möjligen tänker jag också strunta i att tända fönsterlampor. De är ju faktiskt ganska onödiga, numera.

Såhär berättar en kvinna i en intervju som gjordes 1980, då var hon en bra bit över 80 år.

”Jag ska säga att dom var så rädda för vilddjuren så dom hade torvströ utanför fönstren där dom gjorde sina behov dom tordes inte gå längre. Det var urgrävt där man nuförtiden har blomstersängar utanför fönstren. Sen hade dom en lampa uppe i fönstren som hette tinö, en sån där liten mässingslampa, dom hade den där i lampan i fönstret för att det inte skulle vara mörkt, det tordes ingen gå längre utifrån gården än till den där stacken sen det blivit mörkt. Det vet jag att hon som bodde väst i vägen från oss SkinnerMargit hette hon, hon dog 1915 först i december och hon hade så där så länge hon levde. Far fick köra umborn (torvströ) dit varenda vår och sen kör ut på hösten ut på ägorna hennes. I alla gammelgårdar här så var det så på den tiden som vilddjuren var. Vilddjuren kom alldeles in på gårdarna, dom kom så nära som helst.”

4 kommentarer:

 1. Tur att man nu för tiden inte har värre vilddjur än några katter som stryker runt huset då och då. Och att man har toa inne och inte behöver gå utanför huset. När jag var liten hade vi dass på sommarstället, men vi hade alltid en hink inne som man kunde kissa på.
  Vi försöker också släcka överallt efter oss när vi ska iväg någonstans. Han är mycket lite för att ha onödigt ljus på, MM.
  Ingrid, som alltid glömmer det där med Earth Hour.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så intressant att läsa/skriva de där intervjuerna från livet då maskiner var ångdrivna och el inte fanns. Visst slösar vi med det mesta nu.
   Och jippon tycker jag är så fåniga, jag blir så tvärtemot då.

   Radera
 2. Jaha, då glömde jag det igen...att släcka lyset.
  Jag glömmer det alltid..det kanske är så att det finns ett outalat motstånd för
  jippot även hos mig....
  Intressant liten berättelse om vilddjur och strö utanför fönstren
  Här smyger förvisso lodjur...någon gång men de är minst lika skygga som en ann...ja, ännu värre

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lätt hänt, jag var inte hemma så jag kunde inte demonstrations-strunta i att släcka, det var aldrig tänt.
   Intervjuerna på de där 17 kassettbanden med skildringar från förra sekelskiftet är verkligen intressanta. Vilken utveckling det har varit och hur mycket kunskap är det som försvinner! Konsten att ta reda på och återanvända verkar försvinna, hur många kan skränka en såg och salta in fisk idag?

   Radera